De laatste maanden heb ik het heel druk gehad met trainingen, feestjes en andere gezellige dingen. En ik heb er van genoten op alle fronten. Ook van het eten dat geserveerd werd. Ik ben niet het type dat op feestjes alles afslaat. Ik geloof in de 80-20 regel, die inhoudt dat als je 80% van de tijd voedzaam en gezond eet, je 20% van de tijd kunt genieten van minder gezonde en voedzame dingen.

Vooral in de NLP Trainingen, vind ik het gezellig om lekker aan tafel te zitten met de andere cursisten en samen te eten. De trainingen zijn ook heel intensief en dan vind ik het nog wel eens lastig om een tussendoortje, dat geserveerd wordt bij de koffie, te laten staan. Grappig genoeg, drink ik ook bijna nooit koffie en als ik op training ben, altijd!

Sinds de op een na laatste training, voelde ik hoe heftig een suikerverslaving eigenlijk is. Ik had lekker genoten van een stuk gebak en een chocolaatje bij de koffie en na dat moment bleef ik zin houden in zoetigheid. Nu ken ik dit gevoel wel en weet ik me daar goed tegen te wapenen. Alleen de dagen erna, kwamen er wat feestjes voorbij en voor ik het wist, had ik een paar dagen achtereen relatief veel suiker gehad. En toen ging het mis.

Het vervelende van een suikerverslaving is niet alleen dat je er steeds meer zin van in suiker krijgt, je wordt er ook steeds minder bewust van. Dus zin in suiker en niet bewust van het feit dat je er eigenlijk al teveel van hebt gehad en dat het tijd is om te gaan minderen. Bovendien krijg je er veel meer honger van. Hoe meer suiker (en dan heb ik het over geraffineerde suiker en witmeelproducten) je binnen krijgt, hoe meer zin je krijgt in eten. En voor je het weet, eet je veel meer ongezonde dingen, dan wat je voorheen deed.

Twee keer zoveel kcal als normaal!

Afgelopen weekend waren we een weekend in Zeeland. Lekker weer en allemaal lekkere dingen binnen handbereik. Inmiddels was mijn 80-20 regel zo een beetje omgedraaid en ik kan me niet herinneren hoe lang het geleden is dat ik zoveel rommel achter elkaar heb gegeten. Halverwege de dag kreeg ik het briljante idee om eens bij te houden hoeveel kcal ik nu eigenlijk al op had. Ik kwam op 1950 kcal en ik moest nog beginnen aan de bbq! Normaal is dat ongeveer mijn dagelijkse hoeveel kcal op dagen dat ik geen sportlessen geef en nog had ik honger. Aan het einde van de dag zat ik op bijna 4000 kcal!!

Wat ik interessant vind is dat je het aan de hoeveelheid eten niet eens kunt zien. Mijn niet voedzame dag begon met een schaaltje druiven en een banaan. Daarna een broodje met ham en een broodje met pindakaas en hagelslag (op 1 bolletje). Later nog een broodje ham. In de middag een ijsje gehaald en verderop de middag wat biertjes gedronken met een schaaltje chips. De bbq 2 sate stokjes en een hamburger, wat sla en een paar stukjes stokbrood met sausje en nog een paar biertjes. Lijkt niet gek, maar als je het optelt dan barst het van de kcal. Vooral verborgen, zitten heel veel suikers verwerkt.

Blijf alert

De reden dat ik dit verhaal met je deel, is dat het zo belangrijk is om alert te blijven. Zelfs mensen die heel gezond leven, zoals ik, zijn nog steeds verslavingsgevoelig als het gaat om suiker. En je hebt het vaak pas door als je al weer een tijdje op het verkeerde pad zit. Want geraffineerde suiker heeft heel veel vervelende effecten, zoals vermoeidheid, je niet lekker in je vel voelen, verminderde spierkracht en allerlei andere vervelende kwaaltjes, die je wellicht niet direct herkent als een effect van geraffineerde suiker.

Blijf zoveel mogelijk kiezen voor producten waar dit niet in verwerkt is en natuurlijk begrijp ik dat je, net als ik, niet altijd helemaal suikervrij kunt eten, maar pak dan de volgende dag een balansdag, om je leven onder controle te houden. Die dag heb ik vandaag gedaan en dan voel je zo de gifstoffen uit je lichaam gaan.

Geraffineerde suiker is een sluipmoordenaar, die heel stilletjes een heel heftige verslaving veroorzaakt. Ik schrijf hier ook over in mijn boek: Waarom je dik en ziek wordt van diëten. Blijf in controle door de consumptie van geraffineerde suiker tot een absoluut minimum te beperken. Het is eigenlijk net als een alcoholverslaving. Een keer eraf, blijft het altijd gevaarlijk om er weer van te eten.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This