Supercharge je lymfesysteem en vergroot de natuurlijke geneeskracht van je lichaam

door | 9 05 2023 | 0 Reacties

Op Tik Tok zag ik een filmpje van een Gezondheidscoach die sprak over het lymfesysteem en hoe dit systeem bij veel mensen niet optimaal functioneert. Wanneer ons lymfesysteem niet goed functioneert, kan dit leiden tot een opeenhoping van vloeistoffen en afvalstoffen in ons lichaam, waardoor we ons moe en ziek kunnen voelen. Bovendien kan een slecht functionerend lymfesysteem het vermogen van ons lichaam om zichzelf te genezen belemmeren.

Wat doet het lymfesysteem?

Het lymfesysteem is een belangrijk onderdeel van ons lichaam en speelt een cruciale rol bij het handhaven van onze gezondheid en het bevorderen van genezing. het lymfesysteem heeft verschillende belangrijke functies in ons lichaam. Het werkt als een afvoersysteem dat vloeistoffen en afvalstoffen uit onze weefsels en organen verwijdert en deze naar de bloedbaan transporteert. Het lymfesysteem is ook betrokken bij het handhaven van de balans van lichaamsvloeistoffen, het bestrijden van infecties en het bevorderen van de genezing van beschadigde weefsels. Het lymfesysteem is dus essentieel voor een goede gezondheid en speelt een cruciale rol bij ons immuunsysteem en genezingsproces.

Zoals aangegeven heb je dus een probleem als je lymfesysteem haar werk niet goed kan doen. Gelukkig zijn er manieren om je lymfesysteem te verzorgen.

Klachten bij een slecht functionerend lymfestelsel

Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol bij het afvoeren van afvalstoffen en overtollig vocht uit ons lichaam. Wanneer het lymfestelsel niet goed functioneert, kan dit leiden tot verschillende klachten en symptomen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende klachten bij een slecht functionerend lymfestelsel:

Zwellingen

Een van de meest voorkomende klachten bij een slecht functionerend lymfestelsel is zwellingen. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in opgezwollen benen, voeten of enkels. Ook kan er vocht ophopen in de buik, de longen of de borst.

Vermoeidheid

Een slecht functionerend lymfestelsel kan ook leiden tot vermoeidheid. Dit komt doordat het lichaam meer moeite moet doen om afvalstoffen af te voeren en het immuunsysteem te ondersteunen. Het gevolg hiervan is dat je je moe en lusteloos kunt voelen.

Infecties

Een gezond lymfestelsel beschermt ons tegen infecties en ziekten. Als het lymfestelsel niet goed functioneert, neemt het risico op infecties toe. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld longontsteking, huidinfecties of ooginfecties.

Pijn en stijfheid

Een slecht functionerend lymfestelsel kan ook leiden tot pijn en stijfheid in het lichaam. Dit komt doordat afvalstoffen zich ophopen in het lichaam en het immuunsysteem harder moet werken om ze af te voeren. Dit kan leiden tot pijnlijke en stijve gewrichten.

Huidproblemen

Het lymfestelsel is ook betrokken bij de gezondheid van onze huid. Een slecht functionerend lymfestelsel kan leiden tot huidproblemen zoals eczeem, acne of cellulitis.

Spijsverteringsproblemen

Het lymfestelsel speelt ook een rol bij de spijsvertering. Als het lymfestelsel niet goed functioneert, kan dit leiden tot spijsverteringsproblemen zoals constipatie, diarree of een opgeblazen gevoel.

Conclusie

Een slecht functionerend lymfestelsel kan leiden tot verschillende klachten en symptomen, variërend van zwellingen en vermoeidheid tot infecties en huidproblemen. Het is daarom belangrijk om het lymfestelsel te ondersteunen en te verzorgen, bijvoorbeeld door middel van de volgende 5 tips.

Hoe verbeter ik de werking van het lymfesysteem?

Dit zijn de 5 stappen die de Gezondheidscoach liet zien op TikTok en ze blijken reuze effectief te zijn, dus ik deel ze graag met jou. Want als je lymfestelsel goed werkt, dan kan je lichaam zichzelf genezen van allerlei kwalen. Je zult versteld staan van wat je allemaal kunt oplossen met een goed werkend lymfestelsel.

Kruidenthee drinken

Niet zomaar kruidenthee, maar thee gemaakt van kleefkruid, rode klaver en klit. Deze kruiden staan bekend om hun vermogen om het lymfesysteem te stimuleren en te reinigen.

Kleefkruid

Kleefkruid, ook bekend als Galium aparine, is een kruid dat van oudsher gebruikt wordt in de volksgeneeskunde vanwege zijn medicinale eigenschappen. Het kruid groeit in Europa, Azië en Noord-Amerika en wordt vaak gevonden in bermen en langs heggen.

Kleefkruid staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en wordt vaak gebruikt om zwelling en ontsteking te verminderen, vooral bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis. Het wordt ook gebruikt om de spijsvertering te bevorderen en om nierstenen en galstenen te voorkomen.

Het kruid kan op verschillende manieren worden ingenomen, waaronder als thee, tinctuur of in capsulevorm. Het kan ook worden gebruikt als een topische behandeling in de vorm van een crème of zalf voor huidaandoeningen.

Rode klaver

Rode klaver, ook bekend als Trifolium pratense, is een bloeiende plant die afkomstig is uit Europa, Azië en Noord-Afrika. Het is een lid van de vlinderbloemenfamilie en wordt vaak gevonden in graslanden en weilanden.

Rode klaver staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en wordt vaak gebruikt in de kruidengeneeskunde. Het bevat isoflavonen, een klasse van fyto-oestrogenen die een hormoonachtige werking hebben en mogelijk kunnen helpen bij het verminderen van opvliegers en andere symptomen van de menopauze.

Andere mogelijke gezondheidsvoordelen van rode klaver zijn onder meer het verminderen van cholesterol, het verbeteren van de bloedcirculatie en het verminderen van ontstekingen.

Rode klaver kan op verschillende manieren worden ingenomen, waaronder als thee, tinctuur of in capsulevorm. Het kan ook worden gebruikt als een topische behandeling in de vorm van een crème of zalf voor huidaandoeningen.

Klit

Klitkruid, ook bekend als Arctium lappa, is een plantensoort die bekend staat om zijn helende eigenschappen en wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde. Klitkruid groeit in Europa, Azië en Noord-Amerika en is te herkennen aan de grote, hartvormige bladeren en paarse bloemen die groeien in kleine clusters.

Klitkruid heeft verschillende geneeskrachtige eigenschappen en kan helpen bij het verbeteren van de werking van het lymfesysteem. Het kruid werkt als een diureticum, wat betekent dat het kan helpen bij het verwijderen van overtollig vocht en afvalstoffen uit het lichaam, wat de lymfestroom kan verbeteren. Het kan ook ontstekingsremmende eigenschappen hebben en kan helpen bij de bestrijding van infecties en het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

Droog borstelen van het lichaam

Droog borstelen is een techniek waarbij je je huid zachtjes borstelt met een droge borstel voordat je gaat douchen of baden. Deze techniek kan helpen om de bloedcirculatie te stimuleren en de lymfestroom te verbeteren.

Bij droog borstelen gebruik je een zachte, natuurlijke borstel en maak je cirkelvormige bewegingen over je huid, beginnend bij je voeten en werkend naar boven in de richting van je nieren. Vervolgens borstel je je bovenlichaam richting je nieren. Belangrijk om je nek en oksels mee te nemen. Je kunt dit dagelijks doen voor ongeveer vijf tot tien minuten.

Richting je nieren bewegen helpt om de lymfestroom te stimuleren en afvalstoffen af te voeren.

Het is belangrijk om zachtjes te borstelen en niet te hard te drukken om de huid niet te beschadigen.

Naast het verbeteren van de lymfestroom kan droog borstelen ook helpen bij het exfoliëren van de huid, het verminderen van ingegroeide haren en het bevorderen van een gezonde gloed.

Afwisselen van heet en koud douchen

Een andere manier om het lymfesysteem te stimuleren is door het afwisselen van heet en koud douchen. Dit kun je direct doen na het droog borstelen van je lichaam.

Het afwisselen van heet en koud douchen kan helpen om de bloedsomloop te stimuleren en het lymfestelsel te activeren. Hierdoor kan het lichaam afvalstoffen efficiënter afvoeren en kan het immuunsysteem worden versterkt. Door de afwisseling van warm en koud water trekken de bloedvaten samen en zetten ze weer uit, wat zorgt voor een betere doorbloeding en een verhoogde afvoer van afvalstoffen.

Wissel 30 seconden zo heet als je kunt verdragen af met 30 seconden koud, herhaal dit 5 tot 6 keer. Het is belangrijk om de douche te eindigen met koud water om de poriën te sluiten en het lymfestelsel te helpen om afvalstoffen af te voeren.

Trampolinespringen

Trampolinespringen kan een geweldige manier zijn om je lymfesysteem te stimuleren en te helpen bij het afvoeren van afvalstoffen. Dit komt doordat trampolinespringen zorgt voor een herhaalde drukverandering in je lichaam, waardoor de kleppen in je lymfesysteem openen en sluiten en het lymfevocht door je lichaam circuleert.

Naast het verbeteren van de lymfecirculatie kan trampolinespringen ook helpen bij het verhogen van de zuurstoftoevoer naar je cellen, het verbeteren van je cardiovasculaire systeem en het versterken van je spieren en botten. Bovendien is het een leuke manier om in beweging te blijven en kan het helpen bij het verminderen van stress en angst.

Zelf maak ik hier gelijk een leuk moment van om met mijn dochter te spelen. Die is gek op trampolinespringen en samen is het natuurlijk nog leuker.

Probeer dagelijks 15 minuten te springen op de trampoline. Lukt dat niet, zorg dan in ieder geval voor iets van beweging. Uiteindelijk is beweging cruciaal voor een gezond lymfestelsel.

Hydrateren van je lichaam met water en fruit

Hydratatie is essentieel voor het gezond functioneren van het lymfesysteem en het lichaam in het algemeen. Keltisch zeezout is een natuurlijke bron van mineralen die kunnen helpen om elektrolyten en mineralen aan te vullen die verloren gaan door het zweten en de dagelijkse activiteiten. Het drinken van water met een snufje keltisch zeezout kan helpen om het lichaam te hydrateren en de mineralenbalans te herstellen.

Naast water is het ook belangrijk om waterrijk fruit te eten om gehydrateerd te blijven. Fruit zoals watermeloen, ananas, bessen en citrusvruchten bevatten veel water en elektrolyten die kunnen helpen om de hydratatie van het lichaam te ondersteunen. Door regelmatig waterrijk fruit te eten, kan je lichaam gehydrateerd blijven en worden de mineralen aangevuld die je nodig hebt om optimaal te functioneren.

Jezelf genezen

De gezondheidscoach die ik vond op Tik Tok stelt dat je alles kunt genezen met het gestructureerd stimuleren van je lymfestelsel. Hij ziet het als de basis van gezondheid. Hij zegt erover dat je het lymfestelsel moet zien als het afvoerstelsel van je lichaam. Stel dat in je huis de afvoer verstopt zit, dan kun je schoonmaken wat je wilt, maar het wordt een grote rotzooi in je huis. Alle afvalstoffen komen naar boven en blijven in je huis.

Zo is het ook met je lichaam. Als je je afvoersysteem niet onderhoudt, loop je het risico dat het overloopt. De stappen die ik genoemd heb, zijn prima te doen in een dagelijks ritme. Vervang een deel van je dranken door de kruidenthee, verander je doucheritueel naar als hieronder beschreven en neem 10 minuutjes extra om vooraf droog te borstelen. Dat laatste kun je 3x per week doen bijvoorbeeld. Trampoline springen kost je maar 10 tot 15 minuten en als bonus zorgt het ook nog eens voor sterkere buikspieren en voor wie haar plas niet goed kan ophouden: de trampoline is je nieuwe beste vriend. Hydrateren moest je toch al, dus voeg lekker fris fruit toe aan je eetpatroon en dat snufje zeezout hoef je alleen in de ochtend in je watertje te gooien. Daarnaast kun je voortaan koken met Keltisch zeezout in plaats van gewoon zout of zoutloos.

Meer is het niet. Jij kunt dit. En natuurlijk ben ik heel benieuwd wat je ervaringen zijn. Wil je die met me delen onder deze post?

Benodigdheden

Voor jouw gemak, heb ik alle benodigdheden voor je op een rij gezet, zodat je snel aan de slag kunt.

Kruidenthee

Helaas heb ik geen mix gevonden van de 3, maar wel los. Je kunt natuurlijk zelf een mix maken en daar dagelijks een pot thee van zetten.

Kleefkruidthee

Rode klaverthee

Klitwortelthee

Heet en koud douchen

Als je zelf geen zin hebt om te tellen, kun je een timer gebruiken. Ik vond deze waterbestendige douche timer.

Droog borstelen van je lichaam

Ik heb een paar mooie borstels gevonden om je lichaam te borstelen voordat je gaat douchen.

Borstel met lange steel

Elektrische lichaamsborstel met verschillende borstels voor verschillende functies

Trampoline springen

Mini trampoline met leuning

Fitness trampoline

Voordelige minitrampoline zonder leuning

Grote trampoline voor in de tuin

Hydrateren

Ik vond deze BPA vrije drinkfles met motivatie voor als je niet zo van water houdt. Hij is er in verschillende leuke kleurtjes:

BPA vrije drinkfles

Keltisch zeezout vind je hier.

En check ook even mijn post over Shungiet dat je kunt inzetten om je water goed te zuiveren. Hier vond ik Shungiet die uitstekend geschikt is om water te zuiveren. 

geef hieronder je reactie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This