Als je een regelmatige bezoeker van mijn website bent, dan weet je inmiddels van me dat ik graag werk met biologische producten. Zo gebruik ik ook graag biologisch citrusfruit. Reden hiervoor is dat citrusfruit van ‘reguliere’ teelt, worden bespoten en er komt een soort waslaagje over de schil, zodat het fruit er mooier uitziet als het in de winkel ligt. Het vervelende van deze processen is dat er veel gifstoffen in het fruit komen, er gezonde voedingsstoffen missen en dat je eigenlijk niets met de schil kunt. Dat lijkt me nou net niet de bedoeling, aangezien citrusfruit van nature zo heilzaam is voor het menselijk lichaam.

Biologisch citrusfruit is momenteel wat aan de prijs, met name de citroenen zijn erg duur. Op dit moment kosten die rond de 7 euro per kilo. Aangezien citroenen supergezond zijn en ik ze dus wel graag wil blijven gebruiken, was het voor mijn budget tijd om te kijken of het ook anders kan. En toevallig (of niet – zou toeval bestaan?), zag ik een superfood product waar citroenschil is was verwerkt en toen dacht ik: tjonge, dat ik daar niet eerder aan gedacht heb.

Citroenschil

De schil van een citroen heeft superkrachten, mits het de schil is van een biologische citroen. Er zitten stoffen in de citroenschil die je lichaam helpen met het afbreken van vetten en houdt je slank. Citroenschil helpt tegen obesitas en insulineresistentie. Ook helpen citroenschillen cholesterol verlagen. Citroenschillen helpen ook tegen ziekten zoals kanker en wondgenezing te versnellen. In mijn ogen allemaal goede redenen om citroenschil te gaan nuttigen. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken in smoothies en baksels. Je gerechten krijgen er een lekkere frisse smaak van.

Water met citroensap

Ik begin mijn dagen met lauwwarm water en citroensap. Voor mijn darmen en gewrichten gooi ik er dan ook een beetje diatomeeënaarde bij. Voor dit drankje gebruik ik een halve citroen. Tegenwoordig snijd ik de citroen doormidden en rasp ik de schil eraf. Deze laat ik drogen op een schaaltje voor later gebruik of ik gebruik een deel gelijk voor een heerlijke smoothie. Daarna kan ik de halve citroen ook beter uitpersen voor mijn ochtendritueel.

De uitgeperste citroen zonder schil gooi ik vervolgens in mijn wekpot met waterkefir. Hierdoor krijgt mijn kefirdrankje een frisse smaak.

Citroensap helpt je lichaam ontgiften en werkt ontstekingsremmend. Het is dus echt een vrucht wat niet in je voeding mag ontbreken. Citroenen waren vroeger zo zeldzaam, dat ze als geschenk werden gegeven aan koningen. Nu blijken ze ook super heilzaam te zijn. Intens belangrijk dus om deze vruchten uitsluiten in natuurlijke vorm te nuttigen en te koesteren.

Sinaasappels

Met sinaasappels doe ik nagenoeg hetzelfde. Sinaasappelschil blijkt ook heel goed te zijn voor het lichaam. Ze bevatten heel veel vitamine C en andere vitamines. Je kunt ze eenvoudig drogen en in een gesloten pot bewaren. Je kunt er ook lekkere thee van maken. Als ik een sinaasappel gebruiken wil, dan rasp ik eerst de schil en dan gooi ik daarna de hele sinaasappel in een smoothie of ik gebruik het sinaasappelsap voor over mijn zelfgemaakte havermoutmix en doe dan de rest van de sinaasappel bij mijn kefir, dan zit er eens een ander smaakje aan.

Schillen bewaren dus!

De schillen zijn dus helemaal geen afval, integendeel de schillen van sinaasappels en citroenen zijn bijzonder waardevol voor ons lichaam en je kunt ze dus gebruiken voor allerlei lekkere gerechten en/of als superfood voor een gezond lichaam. Nooit meer weggooien dus en het scheelt je op deze manier ook weer in de kosten voor je boodschappen, omdat je er 3 keer plezier van hebt.

Overigens kan dit ook prima met limoenen en grapefruit. Ik heb zelf een mixje van de geraspte schillen staan, heerlijk!

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This