Rode bieten zijn goedkoop in het najaar en appels ook, dus dit is een heel mooi budget bio gerecht voor dit seizoen. Voor ongeveer € 0,75 per persoon heb je een heerlijk bijgerecht. Lekker met een stukje vlees of vis.
Rode bieten zijn erg gezond. Ze worden al sinds de Middeleeuwen gebruikt voor een betere spijsvertering en ze zijn erg goed voor het bloed. Zo zou bietensap helpen tegen hoge bloeddruk. Een halve liter bietensap per dag zou volgens een onderzoek van de American Heart Association goede resultaten laten zien bij het verlagen van de bloeddruk. Verder helpen ze het lichaam afvalstoffen uit te scheiden en beschermen ze het hart.
Ook de nodige vitamines en mineralen zijn te vinden in bietjes. Zo bevatten ze veel vitamine B2, B5, B6, B11 en C. De mineralen die je kunt vinden in bietjes zijn mangaan, koper, ijzer, zink, kalium, magnesium en natrium.
Wat heb je nodig?
500 gram gekookte bietjes, in blokjes
1 (zoet)zure appel, geschild, in blokjes
1 ui, gesnipperd
2 eetlepels Belgische mayonaise
1 handje peterselie, fijngehakt
Hoe maak je het?
Meng alle ingrediënten door elkaar. Breng op smaak met Keltisch zeezout en peper.