Als je net als de meeste Nederlanders deze kerst hebt genoten van een uitgebreid kerstontbijt met kerstbrood en andere zoete verwennerijen, dan zou het zomaar kunnen dat je je suikerverslaving weer hebt geactiveerd. Bijna iedereen in de Westerse wereld is in meer of mindere mate verslaafd aan suiker. Eigenlijk zou er een SA moeten komen, naast de AA, alleen SA wordt nog steeds gelinkt aan boosaardige mensen uit de Tweede wereldoorlog. Hoe dan ook een suikerverslaving is een van de moeilijkste verslavingen om vanaf te komen en dat is vervelend, omdat het juist de suiker is die ervoor zorgt dat je niet op je streefgewicht komt.

De grootste oorzaak van overgewicht

De belangrijkste reden dat mensen dik worden, is suiker. Jamie Oliver vecht er al jaren tegen: de overconsumptie van suiker. Veel mensen die ik coach, zeggen dat ze helemaal niet van zoetigheid houden. Als ze dan vervolgens een week later hun eetpatroon overleggen, dan zit daar structureel veel te veel suiker in. Zo eten ze heel veel brood gemaakt van tarwebloem, drinken ze vaak frisdrank of vruchtensap en eten ze allerlei producten waar veel verborgen suikers in zitten.

Begrijp me niet verkeerd, natuurlijke suiker hebben we nodig is ons leven en het is een goed idee om dit in ons voedingspatroon op te nemen, zoals fruit, dat van nature gezonde voedzame suikers bevat. De suiker die niet zo goed voor ons is, is geraffineerde suiker. Of beter gezegd: geraffineerde suiker is de duivel! Het bevat geen enkele voedingswaarde, vernielt je spijsverteringssysteem, verstoort je hormoonhuishouding, verzwakt je immuunsysteem en is heel erg verslavend.

William Dufty vergelijkt in zijn boek “Sugar Blues” de energie die je van suiker krijgt, met een hypotheek. Hoe meer suiker je eet, hoe meer je lichaam aan energie van zichzelf moet lenen om de boel weer in balans te brengen. Met andere woorden: suiker kost je dus alleen maar energie.

Als je suiker eet, wordt dit initieel in de lever opgeslagen in de vorm van glycogeen. De lever kan maar een bepaalde hoeveelheid opslaan, voordat hij opblaast als een ballon. Daarna moet het lichaam een andere manier vinden om de glycogeen op te slaan en dat doet het door het om te zetten in vetzuren. En die vetzuren reizen door je hele lichaam om gezellig op je heupen, billen en buik te gaan zitten bijvoorbeeld. Je weet wel, die plekken waar je graag wat slanker zou zijn. Als deze plekken zijn opgevuld dan worden de restanten opgeslagen bij je vitale organen. Behalve dat het opgeslagen wordt als vet op de plekken waar je het niet wilt hebben, zorgt suiker er ook voor dat je metabolisme wordt vertraagd en dat terwijl de loze kcal je gewicht omhoog jagen.

Suiker is overal

In bijna alle kant-en-klaar producten wordt suiker verwerkt. Wist je dat zelfs in sommige soorten zout, suiker verwerkt is? En wat dacht je van kattenvoer? Er zijn katten met diabetes, omdat er suiker in kattenbrokjes verwerkt zijn. Suiker is een goedkoop vulmiddel en de verslavende eigenschap, maakt dat fabrikanten het graag gebruiken om hun producten zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zelfs in producten waar je eigenlijk helemaal geen suiker in verwacht, zit het! Het heeft ook verschillende benamingen op de verpakking, zodat het niet altijd even makkelijk te zien is dat ergens suiker in verwerkt is.

Behalve dat overal suiker in is verwerkt, zijn er ook heel veel voedingsmiddelen die zich exact hetzelfde gedragen als suiker, zoals tarwebloem en witte rijst. Ga voor jezelf eens na wat je allemaal eet en kijk dan eens waar allemaal suiker en/of tarwebloem in verwerkt is.

Gebruik je veel dieetproducten, dan ben je waarschijnlijk grootverbruiker van suiker. Vetvrije of vetarme producten barsten doorgaans van de suikers. Het is maar dat je het weet.

Cut the crap

Als je echt wilt afvallen, dan is het een goed idee om suiker uit je menu te schrappen. Je zult versteld staan van hoe goed je je gaat voelen als je 5 dagen aaneengesloten geen suiker gebruikt. Binnenkort begint er weer een He(a)l(th) week van SlimLin, waarbij we onder andere de suikerverslaving aanpakken. Een week keihard werken om je slechte gewoonten om te zetten in gezonde gewoonten, waarna je leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Voor veel mensen is dit de sleutel gebleken naar een gezond en slank leven. Die week is zo krachtig, dat je eigenlijk niet meer terug kunt vallen in oude patronen. Wil je meedoen, klik dan hier voor meer info.

In ieder geval adviseer ik je om:

  • te stoppen met (fris)dranken waar kunstmatige zoetstoffen in zitten
  • geen suiker meer toe te voegen aan je koffie of thee
  • je keukenkastjes uit te mesten en alles waar suiker aan toegevoegd is weg te doen
  • lekker vers fruit in huis te halen, om je zin in zoetigheid op te vangen
  • natuurlijke voedzame zoetstoffen in huis te halen, zoals honing
  • ervoor te zorgen dat je dagelijks voldoende beweegt. Beweging zorgt ervoor dat je geen snaaiaanvallen krijgt
  • voldoende water te drinken. Vaak is zin in eten eigenlijk behoefte aan water
  • je cafeïne gebruik te minderen, omdat cafeïne je bloedsuikerspiegel naar beneden haalt
  • eet voedzaam en gezond
Translate »

Pin It on Pinterest

Share This