Ik stelde mezelf deze vraag toen ik vandaag voor de tweede maal een stukje zalm zat te eten. Hoe belangrijk is variatie in voeding eigenlijk? Als ik diëtisten en gezondheidsguru’s mag geloven, dan is het essentieel, maar is dat ook echt zo? Mijn gedachten dwalen af naar hoe het leven er in de oertijd moet hebben uitgezien. Ik stel me zo voor dat de vrouw des huizes of des grots aan haar man vraagt wat hij vandaag gevangen heeft en dat hij dan antwoord: Lieverd, ik heb gisteren een everzwijn gevangen, daar kunnen we minstens een week van eten. En dat zij dan zegt: nee, dat kan niet, want we moeten gevarieerd eten…..

Het is misschien wat ver gezocht, toch is ons stofwisselingssysteem nog steeds hetzelfde als in de oertijd. Onze eetpatronen zijn wel veranderd en wellicht dat we daar een aantal welvaartsziekten aan te danken hebben. Natuurlijk is het leuk om veel te variëren in de keuken, maar zo noodzakelijk als men het doet lijken, is het absoluut niet. Sterker nog, ik denk dat het veel heilzamer is als je je voeding wat dichterbij huis zoekt. Ik las in het boek Zelfgenezing van John Baselmans een stukje waarin hij stelt dat alles wat een mens nodig heeft om gezond te kunnen zijn, zich dichtbij hem of haar bevindt en ik denk dat daar zelfs in de huidige maatschappij een grote kern van waarheid in zit.

Dat wat je aan voedsel in een natuurlijke setting kunt vinden in een straal van een paar kilometer rond je, is precies wat je nodig hebt. Oftewel, je kunt allerlei lekkers laten invliegen, maar dat heb je feitelijk niet nodig. Wat je wel nodig hebt, is dat het op een natuurlijke manier tot stand is gekomen. En als jij in die setting een koe hebt geslacht, is het geen probleem om de hele maand rundvlees te eten en daar kun je dan natuurlijk prima een beetje in variëren voor de smaak.

In de bergen wonen nog steeds volkeren redelijk afgesloten van de rest van de wereld, zoals in het Himalayagebergte. En het hangt helemaal van het seizoen af wat er beschikbaar is. Eten ze in de zomer veel vers fruit en groenten, in de winter en vroege lente moeten ze het doen met de met wat over is van het vorige seizoen en wat vlees. Dan eten ze heel vaak hetzelfde en dat werkt prima.

Als je voedzaam eet en dan weer gaat leren luisteren naar je lichaam, dan gaat het vanzelf aangeven wat het nodig heeft. En soms is dat de hele week hetzelfde en dat is helemaal OK. Dus voel je niet bezwaard als je het meest gelukkig wordt van je broodje kaas, zolang het voedzaam brood met boter en kaas van gras gevoerde koeien is, is dat prima!

Wat een opluchting, we mogen weer normaal eten!

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This