Heb je dat ook? Je hebt je voorgenomen om in januari te beginnen met gezond eten, omdat je nu voor eens en voor altijd graag een mooi slank lichaam wilt. Of je hebt gewoon behoefte aan meer energie. En hoe hard je ook je best doet, op de een of andere manier lukt het je niet om het te houden bij smoothies en salades. Je lichaam schreeuwt om zoetigheid en een vette hap. Steeds als je een poging waagt, ga je vroeg of laat voor de bijl en zit er ineens een reep chocolade in je boodschappentas of zit je toch weer gezellig aan de wijn met een toastje en een nootje. Sporten gaat doorgaans prima, alhoewel het heel vervelend is om jezelf in de avond van de bank te slepen door het donker naar de sportschool, maar je bent gemotiveerd genoeg. Het lukt! Alleen die voeding, dat is toch een dingetje. Hoe komt dat toch?

Je bent niet alleen!

Als je misschien dacht dat je de enige bent die geen doorzettingsvermogen lijkt te hebben, dan heb je het mis. Het feit dat je continu behoefte hebt aan lekkere zoete en/of vette dingen, heeft puur te maken met de tijd van het jaar. Het is hartje winter en dat betekent dat jouw lichaam niets liever wil dan een laagje extra vet aanleggen. Wat? Ja, sorry, zo zit de natuur nu eenmaal in elkaar. Ik snap dat je dat liever niet hebt, omdat je je dan je favoriete spijkerbroek niet meer aan kunt of omdat het gewoon niet in jouw beeld van jezelf past. En het past al helemaal niet in het maatschappelijk beeld wat er voor ons gecreëerd is door de media. En toch is het heel normaal dat het je in de winter niet goed lukt om af te vallen, Enerzijds omdat je lichaam blijft krijsen om lekkere hapjes en anderzijds omdat je lichaam gewoon veel meer vast houdt dan in de zomer. Het is heel normaal om in de winter 2 tot 4 kilo zwaarder te zijn dan in de zomer.

En nu?

Ik zou zeggen: lekker blijven sporten en kies voor voedzaam eten dat past bij je lichamelijke behoeften in de winter. Hoe voedzamer je eet, hoe minder je geneigd bent om naar junkfood te grijpen. Winterse kost, waar ons lichaam heel veel mee kan is onder andere:

Groenten
Bietjes, wortels, avocado, spruitjes, kool, pompoen, zoete aardappel en tomaat

Fruit
Grapefruit, bananen, dadels, vijgen, citroenen, limoenen, mango, sinaasappel, papaya en druiven

Smaakmakers
Keltisch zeezout, knoflook, komijn, anijs, asafetida, zwarte peper, kaneel, fenegriek en gember

Noten
Amandelen, cashew noten, walnoten, macadamianoten en pinda’s

Melkproducten
Uitsluitend biologische volle melkproducten, liefst rauwmelkse

Vis en vlees
De vettere varianten en natuurlijk uitsluitend van natuurlijke afkomst

Granen en rijst
Havermout, quinoa, bruine rijst en tarwe

Verwarmende kruidenthee
Kaneel, sinaasappelschil, kamille en gember

Suikers
Honing, ahornsiroop en ruwe rijstsiroop

Deze voedingsmiddelen staan in de lijst van superfoods voor de winter in de Ayurvedische voedingsleer. Dus kijk eens of je een lekkere cake voor jezelf kunt bakken met tarwemeel, ahornsiroop en kaneel. Of wat dacht je van een lekkere notencake? Voor inspiratie, kijk eens hier. Laat de winter even lekker over je heen komen. Geef jezelf de ruimte en blijf goed voor jezelf zorgen. De boog hoeft niet altijd gespannen te zijn. Wist je trouwens dat bodybuilders in deze periode vaak aan het builden zijn? Dat betekent dat ze spieren aan het bouwen zijn en daarvoor veel meer kcal naar binnen werken dan normaal, Hierdoor krijgen ze ook een speklaagje, die ze er dan in de lente weer aftrainen met vetarme voeding. Dat ze dat precies in deze periode doen is niet voor niets. Gezond leven, is ook genieten en jezelf een beetje met rust laten in de tijd dat je dat gewoon nodig hebt.

Happy winter time Beauty!

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This