Het is weer bijna Pasen en voor veel mensen een reden om een extra eitje te tikken. Toch zijn er ook nog heel veel mensen die geloven dat eieren ongezond zijn, omdat ze een teveel aan cholesterol zouden bevatten. Na vele jaren van het in een kwaad daglicht stellen van cholesterol, zijn mensen gaan geloven dat ze vetarm moeten eten om gezond te blijven. Zo vlak voor Pasen, wil ik je graag een andere kijk op cholesterol geven en ik wil je graag vertellen hoe gezond eieren voor je zijn, zodat je dit Paasweekend extra van je eitje kunt genieten.

Cholesterol

Cholesterol is een witte waasachtige stof. Het is geen vet, maar een vorm van alcohol. Dit wordt ook wel lipide alcohol genoemd. Cholesterol wordt bij zoogdieren in alle cellen aangetroffen, met name in de hersenen en zenuwweefsel. Cholesterol is bijzonder belangrijk voor de structuur van de cellen, het is de voorloper van hormonen, wordt gebruikt om vitamine D te kunnen halen uit zonlicht en wordt gebruikt om galzuur en –zouten aan te maken.

Onze hersenen bestaan voor ruim 60% uit vet en cholesterol. Een kwart van ons cholesterol bevindt zich in onze hersenen. Als je bedenkt dat de hersenen maar 2% uitmaken van ons lichaamsgewicht, dan zegt dat nogal wat, zeker als je weet dat alle lichaamscellen cholesterol bevatten. Mensen met hersenaftakeling vertonen ernstige tekorten aan cholesterol en vet.

Diverse onderzoeken tonen aan dat een hoog cholesterolgehalte de kans op problemen met de hersenen verlaagt en de kans op een lang leven verhoogt. Verzadigde vetten in je voeding, zijn dus essentieel. En daar komen de eieren in het plaatje, net als roomboter trouwens, wat je dit weekend van mij ook royaal op je Paasbroodje mag smeren.

Eieren

Eieren bevatten heel veel voedzame stoffen voor het lichaam in een perfecte dosering. Zo bevatten eieren heel veel vitamines, waaronder vitamine B12 waar veel mensen een tekort aan hebben. Ook bevatten eieren vitamine A en D, vitamines waar onze grootouders vroeger levertraan voor kregen om aan te vullen. Als zij dagelijks een eitje hadden gekregen, waren ze waarschijnlijk wat blijer geweest, want de meeste mensen die over levertraan horen, kunnen zich nog steeds de nare smaak herinneren. Naast deze vitamines, bevatten eieren ook nog vitamine B1, B2, B4, B5, B6, B8, E en K. Om de in-vet-oplosbare vitamines zoals A, D, E en K te kunnen opnemen in het lichaam, heb je vetten nodig, zowel verzadigd als onverzadigd. Het is dan ook niet zo vreemd dat er in eieren ook  beide vetten aanwezig zijn. De natuur zit perfect in elkaar!

Ook mineralen zijn in ruime hoeveelheden aanwezig in eieren, zoals calcium, fosfor, jodium, kalium, natrium, ijzer, selenium en zink. Voorts bevatten eieren natuurlijk de nodige eiwitten, wat weer goed is voor het behoud van bijvoorbeeld je spieren. Essentiële aminozuren vind je ook in eieren, zoals isoleucine dat verantwoordelijk is voor spierherstel, een gezonde bloedsuikerspiegel en de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Leucine en threonine zijn ook essentiële aminozuren en die vind je in eigeel. Als je je huid gezond wilt houden, is regelmatig eieren eten een goed idee. Behalve vitamine E zit er ook lysine in, wat een aminozuur is dat essentieel is voor de gezondheid van je huid. En weet je wat helemaal een giller is? Er zit een niet-essentieel aminozuur in eieren dat een cholesterolverlagende werking heeft, namelijk: arginine. Hoe gaaf is het dat iets wat cholesterol bevat, direct de boel reguleert, zodat het netjes op een gezond niveau blijft? Cool toch? Zoals ik al zei: de natuur heeft het perfect voor elkaar.

Verder bevatten eieren  cysteïne, glutaminezuur, histidine, proline en tyrosine. Allemaal niet-essentiële aminozuren met mooie functies in het lichaam zoals reguleren van energie, bloedsuikerspiegel en stemming, gezond houden van botten, huid, bloedvaten, spieren, darmen, zenuwstelsel en andere lichaamscellen.

Vrolijk Pasen

Dus nu je weet dat eieren heel gezond voor je zijn en dat je ook gewoon voldoende cholesterol uit voeding nodig hebt om je lichaam en geest gezond te houden. Kun je deze Pasen lekker een paar extra eitjes eten. Schuldgevoel is helemaal niet nodig, sterker nog: ik denk dat je je schuldig mag voelen als je geen eieren durft te eten. Nee hoor, schuldgevoel is nergens goed voor. Gewoon genieten van het leven en lekker voedzaam eten.

Vrolijk Pasen!

 

 

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This