Wellicht had je al op Facebook gelezen dat ik 2017 goed ben begonnen met een detox kuur van 3 dagen. Na heerlijke feestdagen met veel te veel lekkere dingen, vond ik dat mijn lichaam een ontgiftingskuur verdiend had. Meestal doe ik een detox kuur aan het begin van de lente en dat vond ik deze keer te laat, omdat ik me toch wel een beetje extra had laten gaan met chocola en marsepein (mijn favoriete ondeugden).

Vandaag zit ik op dag 2 van mijn kuur en dat is voor mij ook altijd de zwaarste dag. Het leuke van een 3 daagse detox kuur is dat je op de zwaarste dag weet, dat je nog maar 1 dag te gaan hebt. Dit in tegenstelling tot de 10 daagse kuur, waarbij de dagen voorbij lijken te kruipen. Op dag 2 vraag ik mezelf ook standaard af, waarom ik mezelf dit toch iedere keer weer aan doe en omdat ik mezelf deze vraag vandaag ook weer stelde, leek het me een goed idee om er eens uitgebreid over te bloggen.

Waarom detoxen?

Ik krijg zin om te detoxen als ik mijn lichaam een bepaalde periode teveel heb belast. Bijvoorbeeld met teveel suiker of ander ongezond voedsel. Ook door teveel stress en drukte in ons leven, belasten we ons lichaam veel en dat kan ook een reden zijn om even een paar daagjes pas op de plaats te maken.

Een detox kuur heeft een helend effect op je lichaam. In ons drukke bestaan krijgen we veel gifstoffen binnen, door o.a.  voeding, stress en gifstoffen uit de lucht. Dat stapelt zich op en dat kan ervoor zorgen dat je je minder fit voelt. Tekenen dat je een teveel aan gifstoffen in je lichaam hebt, zijn:

 • Obstipatie
 • Opgeblazen gevoel
 • Gasvorming
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Pijntjes en ongemakken
 • Misselijkheid
 • Buikvet
 • Huidproblemen
 • Extreme trek in bepaalde voedselsoorten
 • Laag energieniveau
 • Slechte adem
 • Stemmingswisselingen

Als je last hebt van een of meer van bovengenoemde klachten, dan zou je veel baat kunnen hebben bij een detox kuur. Er zijn verschillende manieren om te detoxen. Ik kies zelf doorgaans voor sapvasten. Deze keer heb ik gekozen voor groentesappen in combinatie met 1 grapefruit en 2 appels in vaste vorm. Ik begin de dag met een glas lauwwarm water met het sap van een halve citroen. Een half uur later eet ik de grapefruit en een appel. Vervolgens drink ik veel kruidenthee en als ik honger krijg een glas bietensap of een andere groentesap. Rond lunchtijd neem ik nog een appel en in de avond warm ik groentesap op met een beetje Keltisch zeezout voor de mineralen. Ik heb dan het idee dat ik een soepje heb en dat is heerlijk op de avond. De dag sluit ik af met een lekker kopje bedtijd thee. De laatste dag voeg ik meer vaste groenten toe en bij de avondmaaltijd wat basmatirijst.

Wat levert een detox kuur op?

Als je gaat detoxen kan het gebeuren dat je je tijdens de kuur niet zo fit voelt. Je kunt wat hoofdpijn krijgen, moe worden en misschien zelfs wat griepverschijnselen krijgen. Dit betekent dat je lichaam meer gifstoffen afvoert dan het aankan. Als de klachten mild blijven, zou ik zeker doorzetten, want een goede detox levert je heel veel gezondheidsvoordelen op, zoals:

Afvoer afvalstoffen

Als je een detox kuur doet, dan voert je lichaam veel gifstoffen af, zoals pesticiden, zware metalen en chemicaliën die we dagelijks binnen krijgen. Deze gifstoffen hebben grote impact op ons immuunsysteem, onze geestestoestand en ons metabolisme. Door te detoxen, geef je het lichaam weer de kans hier verbetering in aan te brengen. Je immuunsysteem wordt sterker en je komt weer veel lekkerder in je vel.

Gewichtsverlies

Je krijgt tijdens de detox minder kcal binnen dan normaal, dus dat zal wat schelen in gewicht, maar wat veel belangrijker is, is dat door een detox kuur je metabolisme versnelt en dat is mooi als je wat gewicht wilt verliezen of op gewicht wilt blijven. Dit gebeurt door het toevoegen van grapefruit aan je detox kuur. Grapefruit helpt de stofwisseling te verbeteren. Ook de appels en het citroensap werken hieraan mee.

Mooiere huid

Je huid wordt een stuk gladder en strakker na je detox kuur. Je krijgt er ook een mooie gezonde uitstraling van, met van die gezonde blosjes op je wangen. Altijd leuk toch als je er een paar jaar jonger en gezonder uit ziet, als je je lichaam hebt ontgift.

Meer energie & helderheid

Een van de leukste positieve bijwerkingen van een detox kuur, vind ik de mentale helderheid. Zodra je lichaam zich kan ontdoen van een teveel aan gifstoffen, verdwijnen de watten in je hoofd. Vooral in de ochtenduren, ben je een stuk productiever en lijkt alles veel makkelijker te gaan. Bovendien bruis je van de energie. Je voelt je alsof je de hele wereld weer aan kunt.

Belangrijk

Als je gaat detoxen, dan is het belangrijk om jezelf daar ook de ruimte voor te geven. Een driedaagse ontgiftingskuur kun je dan bijvoorbeeld perfect in het weekend plannen, waarbij je begint op zaterdag en eindigt op maandag. Op de derde dag kun je alweer wat gaan eten, dus dan kun je ook weer wat meer activiteiten inplannen.

Zelf kies ik er tijdens een detox voor om niet intensief te sporten. Ik kies er wel voor om te bewegen in de vorm van wandelen en yoga. Er zijn fantastische yoga oefeningen, speciaal om je lichaam te helpen detoxen en om je stofwisseling te verbeteren. Wandelen zorgt er naast yoga voor dat je cellen zich blijven vernieuwen, waardoor je je lichaam ondersteunt bij het ontgiften.

Wat ook heel fijn is om te doen, is je lichaam droog borstelen voor het douchen. Tijdens het detoxen kun je tijdelijk een droge huid krijgen. Je lichaam scheidt ook afvalstoffen uit via de huid. Je kunt die perfect verwijderen met droog borstelen. Bovendien stimuleer je met droog borstelen de doorbloeding, wat ook het proces weer bevordert.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This