In mijn boek “Waarom je dik en ziek wordt van diëten” schrijf ik er uitgebreid over: de voedingsmiddelenindustrie. De voedingsmiddelenindustrie is precies wat het woord zegt: een industrie. En een industrie moet geld verdienen voor bestaansrecht. En in ons economisch stelsel is het ook belangrijk dat er groei is. Geen groei is achteruitgang en dat is niet goed voor een bedrijf, dus ook niet voor de voedingsmiddelenindustrie. En hoe zorg je ervoor dat je als voedingsmiddelenbedrijf meer geld verdient? Precies, je zorgt ervoor dat mensen meer gaan eten.

Met dit in je achterhoofd, weet je gelijk dat jouw gezondheid niet het eerste uitgangspunt is van de voedingsmiddelenindustrie. Er zijn grote concerns die onderzoekscentra hebben, waar proeven worden uitgevoerd op proefpersonen. Hier wordt bijvoorbeeld onderzocht, hoe onze hersenen reageren op een bepaalde combinatie van zout, suiker en vet. Het is verbazingwekkend hoeveel wetenschap er wordt aangewend om hierin de perfecte balans te vinden en dan hebben we het niet over de perfecte balans voor jouw gezondheid. Waar naar gezocht wordt is de perfecte balans om het product voor jou zo verslavend mogelijk te maken. Wat blijkt uit onderzoek? De beste combinatie van zout, suiker en vet is voor onze hersenen net zo verslavend als heroïne.

Verder is het voor de voedingsmiddelenindustrie heel belangrijk dat een product zo lang mogelijk houdbaar is. Een product dat langer houdbaar is kan immers langere reizen maken en langer in de winkel blijven. Het is ook belangrijk dat producten een intensieve smaak hebben, er goed uit zien, een goede textuur hebben en goed klinken (ja echt waar). Om dit te bewerkstelligen gebruikt de voedingsmiddelenindustrie additieven, waarvan er een heleboel niet eens hoeven worden genoemd op de verpakking. Gemiddeld eten wij tussen de 3,5 en 6,5 kg voedseladditieven en andere chemicaliën per jaar!

Je eet 3,5 tot 6,5 kg gif per jaar!

De meeste additieven en chemicaliën die in voedsel worden gebruikt zijn giftig voor ons lichaam. Dit heeft natuurlijk helemaal niets meer te maken met gezonde voeding. Dit heeft als doel het spekken van de portemonnee van de voedingsmiddelenfabrikant.

Deze gifstoffen zorgen er in jouw lichaam voor dat je spijsverteringssysteem wordt aangetast, dat je vetverbranding wordt geremd en dat je vreetbuien krijgt. Snap je hoe dit bijdraagt aan de winst van de voedingsmiddelenindustrie?

En als je denkt dat dit het dan is, denk dan nog even verder. Om nog meer winst te kunnen maken over de rug van mens, dier en moeder aarde, wordt ons voedsel zo goedkoop mogelijk geproduceerd. Het liefst worden dieren in grote flatgebouwen in het donker opgefokt met onnatuurlijk voedsel, medicijnen en methodieken om de dieren zo snel mogelijk te laten groeien. Natuurlijke ingrediënten die duur zijn, worden vervangen door goedkope middelen. Zo zit er in vanillevla helemaal geen vanille. En als iets 2 keer verkocht kan worden, dan wordt dat natuurlijk gedaan. Bijvoorbeeld door melk af te romen, kan de room ergens anders in worden verwerkt, terwijl de magere melk als zogenaamd gezond product in de schappen komt.

De waarheid is echter, dat ons lichaam producten alleen goed kan verwerken als ze in hun natuurlijke samenstelling zijn. Om weer even melk als voorbeeld te nemen: om de melkeiwitten goed te kunnen verteren, heeft je lichaam ook de vetten nodig. Om tarweproducten te kunnen verwerken, is het belangrijk dat niet alle vezels eruit gehaald worden, zoals bijvoorbeeld gebeurt als er bloem van gemaakt wordt.

Wat kun jij hieraan doen?

Als je geen speelbal wilt zijn van de voedingsmiddelenindustrie, dan is het dus belangrijk dat je heel selectief bent met boodschappen doen. En dat is eigenlijk vrij simpel, als je eenmaal begrijpt hoe het werkt.

Het beste dat je voor jezelf kunt doen is zo veel mogelijk natuurlijke producten kopen. Producten die in hun natuurlijke staat zijn. Dit zijn groenten, fruit, eieren, vlees, vis en noten bijvoorbeeld. Het liefst afkomstig van een (klein) bedrijf dat wel voedzaam en gezond als uitgangspunten neemt. Gelukkig zijn die er nog wel. Bedrijven die graag op een natuurlijke manier voedsel willen produceren, met respect voor de natuur (waar ook ons lichaam onder valt).

En als je dan graag brood eet of pasta, kies dan voor de volkorenvariant. Producten die van meel zijn gemaakt in plaats van bloem. Als je van melkproducten houdt, kies van voor volle melkproducten van biologische afkomst, zoals volle melk, volle yoghurt en roomboter.

Volle natuurlijke producten zijn voedzaam en alle uitgeklede (veredelde) producten zijn dat niet, wat ervoor zorgt dat je belangrijke voedingsstoffen mist en dat kan vergaande gevolgen hebben voor jou en je gezondheid. Wist je dat de meeste mensen met overgewicht ondervoed zijn?

De eerste stap die je dus kunt zetten naar een gezond gelukkig leven is voedzaam gaan eten. Laat de pakjes en zakjes zoveel mogelijk staan en kies natuurlijke producten.

En zal ik je een geheimpje vertellen? Voedzaam eten is veeeeeeeel lekkerder!

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This