Onze dochter gaat 2 keer in de week naar de antroposofische kinderopvang, waar net als bij ons thuis heel bewust met voedsel wordt omgegaan. Op verjaardagen worden er dan ook gezonde traktaties uitgedeeld. Vorig jaar had ik gezellige knapzakjes gemaakt van een soepstengel met een mandarijn, dus daar kon ik natuurlijk dit jaar niet meer mee aankomen zetten.

Ik besloot een gokje te wagen en een cupcakes te bakken zonder suiker. Ik dacht als het lukt met taart, dan moeten cakes ook geen probleem zijn. En hoera het is gelukt en ze zijn ook nog eens erg lekker en luchtig. Ze zien er wel heel donker uit, maar dat komt door de dadelstroop. Het beslag heeft een soort paarsachtige kleur.

Ik heb de cakes in beervorm gemaakt, dat is natuurlijk veel leuker voor kinderen. Maar als cupcakes doen ze het beter, omdat de rijsbulten dan gewoon komen waar ze horen en niet op de rug van de beertjes….

Wat zit erin?

150 gram speltbloem
150 gram kokosolie, zacht
125 gram dadelstroop
25 gram kokosbloesemsuiker
snufje Keltisch zeezout
1,5 theelepel baksoda
3 eieren

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vet je bakvormpjes in of voorzie ze van cupcake papiertjes. Meng de baksoda goed door de speltbloem en zet apart.

Mix met een mixer de dadelstroop, kokosbloesemsuiker en het zout door de kokosolie, totdat je een mooie gladde massa hebt waarin de kokosbloesemsuiker goed is opgenomen. Voeg een voor een de eieren toe. Mix steeds 1 ei erdoor totdat deze volledig is opgenomen en pak dan het volgende ei. Als alle eieren erin zitten, mix je op een hoge stand door totdat je een luchtig geheel hebt.

Spatel vervolgens de bloem met baksoda in kleine beetjes rustig erdoor. Doe dit niet met de mixer, want dan haal je het luchtige effect uit de cakes. Zeef eventueel de bloem om klontjes te voorkomen.

Verdeel het deeg over de cakevormpjes en zet in de oven. Controleer na 25 minuten of ze gaar zijn met een sateprikker. Als deze nat wordt, zet dan nog terug, iedere keer voor 5 minuten.

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This