Feestjes moeten gevierd worden met taart en daarom ben ik vandaag al vroeg begonnen met het bakken van taartjes. Dit weekend vierden we de geboortedag van onze dochter. Een goed moment om een lekkere appeltaart te bakken. Appels zijn gezond, maar gecombineerd met geraffineerde suiker en meel waar je lichaam geen raad mee weet, heb je er niets aan.

De appeltaart die ik gemaakt heb, is gezoet met dadelstroop en bevat zoveel speltbloem als speltmeel. Daardoor is de koekstructuur wat grover, maar je geeft je lichaam de noodzakelijke vezels om het meel te kunnen verwerken. De smaak is er niet minder om! De buitenkant van de taart wordt krokant, als je daar niet van houdt, kun je de taart na afkoelen een paar uur afgedekt wegzetten, dan wordt de koek wat zachter.

Wat zit erin?

150 gram speltbloem
150 gram speltmeel
140 gram kokosolie of roomboter
95 gram dadelstroop
snufje Keltisch zeezout
1 ei, losgeklopt
1 kilo goudreinetten, in blokjes (eventueel geschild)
80 gram rozijnen, geweld in heet water
75 gram hazelnoten (optioneel)
1/2 citroen
kaneel naar smaak

Hoe maak je het?

Dep de gewelde rozijnen droog. Doe de appelblokjes in een schaal en besprenkel ze met citroensap. Roer goed door en voeg vervolgens naar smaak kaneel toe en roer door. Doe daarna de rozijnen en de hazelnoten erbij en meng het geheel nogmaals goed door elkaar. Zet de vulling opzij.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet je springvorm in met kokosolie of roomboter.

Voor het deeg meng je de speltbloem, speltmeel en snufje zout goed door elkaar in een kom. Voeg de kokosolie of roomboter in kleine blokjes toe en giet de dadelstroop erbij. Meng eerst met een lepel of vork totdat er korreltjes ontstaan, waarna je met de hand kunt kneden. Als je een glad, maar droog deeg hebt, voeg je iets meer dan de helft van het losgeklopte ei toe  en meng het geheel tot een mooi deeg.

Verdeel het deeg in 4 stukken. Gebruik 2 stukken om de bodem te bedekken, een stuk voor de zijkanten en van het laatste deel rol je slierten voor op de bovenkant. Zelf heb ik wat meer deeg gemaakt, omdat ik ook een proeftaartje wilde bakken, het deeg dat ik over had, heb ik voor de bovenkant gebruikt. Als je meer deeg wilt maken, doe dat dan naar verhouding met de overige ingrediënten.

Bestrijk de bovenkant van de taart met het overgebleven ei.

Zet de taart voor 30 minuten in de oven. Als hij na dertig minuten nog niet gaar is, kun je telkens met 5 minuten verlengen.

 

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This