Zoals veel van de lezers van mijn blog weten, heb ik een tijdje volledig veganistisch geleefd uit principe, omdat ik er moeite mee had dat een dier voor mij zou moeten sterven. Dit kwam mede door het boek Skinny Bitch, waarin onder andere de gruweldaden in slachthuizen werden beschreven. Ik wilde daar niet aan meedoen en stopte acuut met het eten van dierlijke producten. Dat ging een tijdje goed, maar na verloop van tijd kreeg ik problemen met mijn hart. Bijzonder eigenlijk, toen ik dierlijke producten at kreeg ik in figuurlijke zin problemen met mijn hart en toen ik stopte lichamelijk. Op aandringen van mijn man ben ik toen weer dierlijke producten gaan eten. Ei, vis en gematigd vlees. Ik was allergisch voor melkproducten, dus dat was geen optie. Toen ik weer dierlijke producten ging eten, verdwenen de problemen.

Omdat het probleem van de omgang met dieren natuurlijk nog niet veranderd was, besloot ik uitsluitend producten te kiezen waarvan ik wist dat de dieren een goed leven hadden gehad. Een goede leverancier is OK Vlees.

Aminozuren

Een tijdje terug heb ik me verdiept in aminozuren en toen ik las waar deze van nature in voorkomen, begreep ik waarom ik lichamelijke problemen kreeg toen ik stopte met dierlijke producten. De meeste essentiële voedingszuren komen namelijk van nature voor in dierlijke producten. En natuurlijk zijn ze ook uit plantaardige voedingsmiddelen te halen, alleen is dat voor het lichaam wat moeilijker dan uit dierlijke bronnen. En als je, net als ik destijds, darmen hebt die niet zo goed functioneren als ze zouden moeten, dan kan dat nog wel eens problemen opleveren.

Aminozuren zijn bouwstenen van eiwitten. Onze spieren, weefsels en cellen bestaan voor een groot deel uit aminozuren en zijn daarmee heel belangrijk voor ons lichaam. Behalve dat ze structuur geven aan onze cellen, zijn ze ook van cruciaal belang voor het vervoer en opslag van voedingsstoffen. Daarnaast zijn ze essentieel voor wondgenezing en herstel van onder andere stoornissen in de stofwisseling. En als je weet dat de stofwisseling de basis is van een goede lichamelijke gezondheid, dan begrijp je vast hoe belangrijk het is om voldoende aminozuren binnen te krijgen. Aminozuren hebben ook invloed op de functie van onze klieren, pezen, organen en aderen.

Essentiële aminozuren

Essentiële aminozuren zijn aminozuren die ons lichaam zelf niet kan aanmaken en die je dus uit voeding zult moeten halen. Er zijn in totaal 8 verschillende essentiële aminozuren. Ik zal ze hieronder voor je uiteen zetten, met daarbij de functie en de voedingsmiddelen waar je ze in kunt vinden. Zo kun je voor jezelf nagaan of je er voldoende van binnen krijgt.

 1. Fenylalanine – Dit aminozuur is belangrijk voor de hersenen en een gezonde eetlust. Fenylaline komt voor in vrijwel alle dierlijke en plantaardige eiwitten en dan voornamelijk in kaas, amandelen, pinda’s en sesamzaad.
 2. Isoleucine – Dit aminozuur is belangrijk voor spierherstel, een gezonde bloedsuikerspiegel en de aanmaak van rode bloedcellen. Isoleucine vind je vooral in eieren, kip, vis, amandelen, cashewnoten, linzen en rogge.
 3. Leucine – Dit aminozuur is belangrijk voor spieropbouw. Leucine vind je vooral in rauw rundvlees, noten, linzen, garnalen, rauwe zalm, eigeel, kikkererwten, asperges, volkorenrijst en bonen.
 4. Lysine – Dit aminozuur is belangrijk voor een mooie gezonde huid en is vooral te vinden in eieren, bonen, aardappel, melk, vlees, kip en tarwe.
 5. Methionine – Dit aminozuur gaat vroegtijdige veroudering tegen en is vooral te vinden in rood vlees, kip, vis, schelpdieren, tarwekiemen, havervlokken, noten, sesamzaad, linzen en avocado.
 6. Threonine – Dit aminozuur is belangrijk voor het goed functioneren van het hart en de bloedvaten, alsmede de lever en het zenuwstelsel. Threonine is o.a. te vinden in rundvlees, noten, peulvruchten, linzen, kikkererwten, garnalen, zalm, eigeel, geitenmelk en asperges.
 7. Tryptofaan – Dit aminozuur is belangrijk voor de aanmaak van het gelukshormoon en zorgt voor een goede stemming en slaap. Tryptofaan kun je o.a. vinden in kalkoen, varkensvlees, lijnzaad, bananen en melk.
 8. Valine – Dit aminozuur is belangrijk voor spieropbouw en is o.a. te vinden in vlees, zuivel, granen, paddenstoelen en pinda’s.

Niet-essentiële aminozuren

Niet essentiële aminozuren zijn onder bepaalde omstandigheden door het lichaam zelf aan te maken. Daarvoor is het wel belangrijk dat je stofwisseling goed functioneert en dat is helaas bij heel veel mensen niet zo. Ook is er vaak een tekort bij kinderen, ouderen, zwangere vrouwen, mensen die zwaar trainen en mensen die een ongeluk hebben gehad. Het is dus eigenlijk voor iedereen zinvol om ervoor te zorgen dat ook deze aminozuren voldoende binnenkomen.

 1. Alanine werkt cholesterolverlagend en is te vinden in vlees, kip, vis en eieren.
 2. Arginine is belangrijk voor de potentie, het immuunsysteem, wondgenezing, doorbloeding en vetverbranding. Arginine is o.a. te vinden in noten, zuivel, zaden, kikkererwten, havermout, vis en vlees.
 3. Asparaginezuur is belangrijk voor het uithoudingsvermogen en is o.a. te vinden in vlees, vis, spruitjes, havervlokken, avocado, asperges, suikerriet, melasse van suikerbieten.
 4. Asparagine werkt bloedzuiverend en ontgiftend. Het is o.a. te vinden in aardappels, asperges, zuivel, vlees, vis, groenten, noten en zaden.
 5. Cysteïne is belangrijk voor de oogspieren en werkt ontgiftend. Je kunt het o.a. vinden in eieren, vlees en zuivel.
 6. Glutaminezuur is belangrijk voor een goed humeur, een gezonde huid, gezonde darmen en een gezond zenuwstelsel. Je vindt glutamine o.a. in rundvlees, gevogelte, zalm, eieren, melk, walnoten, mais, tarwe, rijst, tomaten en erwten.
 7. Glycine helpt om je hormonen in balans te houden en is belangrijk voor je immuunsysteem. Glycine is o.a. te vinden in rundvlees, varkensvlees, wild, gevogelte, tarwekiemen, pinda’s en sesamzaad.
 8. Histidine is belangrijk voor het zenuwstelsel, je lichaamscellen en je stemming. Je kunt het o.a. vinden in gevogelte, vis, rijst, havermout, zeevruchten, bonen, eieren, paddestoelen, bananen, citrusfruit en cantaloupe.
 9. Proline is belangrijk voor je botten, je huid, bloedvaten en spieren. Proline tref je o.a. aan in pinda’s, peulvruchten, vlees, eieren, melk, wortels, bieten en pompoen.
 10. Serine is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Het zorgt voor vetverbranding en een gezond zenuwstelsel. Serine vind je o.a. in vlees, zuivel, tarwe en pinda’s.
 11. Tyrosine zorgt voor een gezonde bloedsuikerspiegel en een goed humeur. Je krijgt er energie van en het is belangrijk voor je neurotransmitters. Je vindt tyrosine o.a. in melk, eieren, kaas, rundvlees, varkensvlees, gevogelte, vis, zeevruchten, amandelen, pecannoten, pompoenpitten, sesamzaad, avocado, kikkererwten, linzen en zonnebloempitten.

Aminozuren en vitamines

Aminozuren kunnen alleen goed hun werk doen als er voldoende vitamines in het lichaam aanwezig zijn, zoals de vitamine B-familie. Die moet in zijn natuurlijke samenstelling aanwezig zijn en daarom is het geen goed idee om B vitamines los in te nemen. Dit is ook de reden dat het voor mij niet werkte om veganistisch te leven. Ik miste de vitamine B12 en hoewel ik daar een supplement van had, lukte het me niet om de vitamines in de juiste verhoudingen te krijgen. In dierlijke producten van natuurlijke afkomst, zijn die B-vitamines perfect in balans en dus samen met de aminozuren perfect door het lichaam op te nemen in de juiste verhoudingen. Ook vitamine D is nodig voor de juiste werking van aminozuren, wat je dan weer gedeeltelijk uit zonlicht kunt opnemen en wat zich verder ook voornamelijk in dierlijke producten bevindt.

Als je echt geen vlees wilt eten, wat ik me heel goed kan voorstellen, zou je wel kunnen overwegen om met enige regelmaat eieren en/of melkproducten van natuurlijke afkomst te consumeren. Afkomstig van boerderijen waar dieren op een natuurlijke manier mogen leven, waar de kalfjes en de kuikentjes bij hun mama’s mogen blijven en gelukkig en gezond opgroeien.

Zelf eet ik veel eieren en met regelmaat vlees en vis van natuurlijke afkomst. Sinds ik dat doe, voel ik me superfit. Ik hoop dat je net zoveel aan mijn aminozurenverhaal hebt, als ik destijds. Het heeft voor mij heel veel duidelijk gemaakt.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This