Wat Keltisch zeezout voor je doet

Van mijn cliënten hoor ik vaak dat ze geen of weinig zout eten, omdat ze geleerd hebben dat zout slecht voor je is. Van diëtisten en andere gezondheidsinstanties krijgen we vaak te horen dat we minder zout moeten eten, omdat we veel te veel natrium binnen zouden krijgen.

En toch hebben mensen zout nodig om in leven te blijven. Ik ben het overigens met de ‘deskundigen’ eens dat we teveel zout eten. Teveel verkeerd zout, bedoel ik dan, want het ene zout is het andere niet.

Het zout dat niet zo goed voor je is, wordt bijna overal in verwerkt. Bijna alles wat in een potje, blik of pakje zit bevat zout. Soms staat er zeezout op, maar ook dan hebben we 9 van de 10 keer te maken met verkeerd zout.

Gedemineraliseerd zout

Is er ook goed zout dan? Jazeker! Goed zout is het zout dat niet gedemineraliseerd is. Het grootste gedeelte van de wereldwijde zoutproductie is bedoeld voor de chemische industrie, die pure natriumchloride nodig heeft. Alle natuurlijke elementen in zout worden in het productieproces verwijderd, omdat dit als onzuiver wordt gezien.

De overgebleven 7% wordt voor voedingsdoeleinden gebruikt, waarvan 6% als conserveringsmiddel wordt gebruikt en 1% op de markt wordt gebracht als tafel- of keukenzout. Dit zout wordt gebleekt met chloor- en aluminiumverbindingen en er wordt een antiklontermiddel aan toegevoegd.

Het jodium dat eerst uit het zout is gehaald, wordt er nu weer aan toegevoegd. Helaas is dit een synthetische vorm van jodium, waarvan veel te veel wordt toegevoegd. Ons lichaam neemt synthetische vitamines en mineralen veel minder goed op dan natuurlijke vitamines en mineralen.

Daarom is het een goed idee om je vitamines en mineralen zoveel mogelijk uit natuurlijke middelen te halen.

Hoge bloeddruk

Doordat het zout gedemineraliseerd is, zal het in je lichaam op zoek gaan naar andere mineralen en spoorelementen, waar het van nature mee verbonden was. Aangezien dit niet vindbaar is in het zout dat je hebt gegeten, zal je lichaam het van zichzelf gaan lenen.

Je lichaam wil het gedemineraliseerde zout zo snel mogelijk kwijt en zal je bloeddruk doen stijgen om ervoor te zorgen dat je nieren en je blaas aan het werk gaan om het uit te plassen en scheidt dus ook de mineralen en spoorelementen uit die het van zichzelf geleend heeft!

Bij een teveel aan verkeerd zout, verlies je niet alleen kostbare mineralen en spoorelementen, maar er ontstaat ook een natrium tekort in je lichaam, doordat je meer zout verliest dan je inneemt.

Je kunt je misschien voorstellen, hoeveel mineralen je verliest op een dag, als je regelmatig bewerkte producten eet. 

Natuurlijk zout

Het is dan ook bijzonder belangrijk om ervoor te zorgen dat je zout in zijn natuurlijke vorm binnen krijgt en zoals het bedoeld was door moeder natuur.

Dit doe je onder meer door groenten te eten die op mineraalrijke grond zijn geteeld. Groenten die biologisch dynamisch zijn geteeld zijn dan ook een supergoede keuze. In steeds meer supermarkten kun je ook biologische groenten en fruit kopen, dat is dan nog niet dynamisch, maar toch een goede stap in de richting.

Ook via dierlijke producten van dieren die op een natuurlijke gezonde manier hebben geleefd, krijg je gezond zout binnen.

Voor het op smaak brengen van je gerechten is het belangrijk om een zout te kiezen waar de meeste mineralen en spoorelementen nog in zitten. In Keltisch zeezout zijn 84 van de 92 elementen nog aanwezig. De 8 die eruit zijn, zijn verdampt bij het drogen van het zout. De samenstelling van Keltisch zeezout is hetzelfde als je bloedplasma en je tranen. Je lichaam weet dus precies wat het hiermee moet doen.

Wil je je lichaam dagelijks voorzien van de nodige mineralen en spoorelementen, dan kun je ook sole maken. Dit is een oplossing van zuiver water met Keltisch zeezout. Dit kun je maken door een schoon glazen potje te vullen met 1/3 Keltisch zeezout en 2/3 zuiver water. Schudden totdat het water geen zout meer opneemt (wel eerst het deksel erop) en dan donker wegzetten.

Door dagelijks je dag te beginnen met 1 tot 2 theelepels van deze oplossing in een glas water, voorzie je je lichaam van alle mineralen en spoorelementen die het nodig heeft. Je zal je na verloop van tijd ook fitter gaan voelen hierdoor.

Beperk de inname van gedemineraliseerd zout

Door de inname van gedemineraliseerd zout zoveel mogelijk te beperken, zal je je steeds beter gaan voelen. Van Keltisch zeezout zal je niet snel teveel gebruiken. Misschien is het een goed idee om niet meer na te denken over de hoeveelheden die je binnen krijgt, maar gewoon de inname van slecht zout vermijden en van Keltisch zeezout niet meer te gebruiken dan dat je lichaam aangeeft. Als je veel dorst krijgt, heb je wat teveel zout binnen gekregen (of te weinig water gedronken).

Laten we het vooral simpel houden, toch?

geef hieronder je reactie

2 Reacties

 1. Ria van Boven

  Ik gebruik al jaren Herbamare van A.Vogel
  Zeezout met biologische kruiden en groenten.

  Kan je wel Himalaya zout gebruiken uit de supermarkt?

  Antwoord
  • Linda

   Jazeker, himalayazout bevat ook haar natuurlijke mineralen nog 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zijn we al vrienden op social media?

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This