Vitamine C supplementen zijn gevaarlijk


In 2015 schreef ik dit artikel over onderzoeken waaruit naar voren zou komen dat vitamine C supplementen gevaarlijk zouden zijn. De meeste onderzoeken die ik destijds aanhaalde in mijn artikel zijn inmiddels verdwenen, helaas.

Het is natuurlijk niet de vitamine C die gevaarlijk is. Vitamine C is, net als andere vitamines, gezond. Er zijn zelf mensen die uitvoerige onderzoeken hebben gedaan naar het inzetten van hoge doseringen vitamine C bij het oplossen van ziekten.

Hulpstoffen

Wat minder gezond is, zijn de hulpstoffen. Zo heb ik als tiener eens 20 vitamine C tabletjes tegelijk ingenomen, omdat ik zo het equivalent zou hebben van 1 vitamine C bruistablet. Dat ging dus niet goed, omdat ik veel te veel van de hulpstoffen binnen kreeg.

Vitamine C uit voeding

Het mooiste is natuurlijk als je je vitamine C kunt halen uit voeding. Een sinaasappel van biologische oorsprong, bevat per 100 gram bijvoorbeeld ruim 90% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine C.  Honderd gram spruitjes is goed voor 144% van de ADH. Als je dus kiest voor voedzaam eten met voldoende biologische groenten en fruit, dan heb je onder normale omstandigheden voldoende vitamine C tot je beschikking..

Kankerverwekkend

Uit de onderzoeken zou naar voren gekomen zijn dat vitamine C supplementen kankerverwekkend zijn. De universiteit in Pennsylvania beweerde bijvoorbeeld in een van haar onderzoeken dat kunstmatige vitamine C als catalisator werkt om een gif aan te maken dat het DNA van mensen vernietigt. Vernietiging van DNA is de eerste stap naar kanker. De onderzoekers van de universiteit zijn overigens niet de eersten die met deze conclusie komen. Reeds in de jaren 80 toonde men al de relatie aan tussen kunstmatige vitamine C en DNA schade, maar dat werd snel van tafel geveegd, als zijnde te voorbarig.

Er zijn in de loop der tijd veel berichten verschenen waarin beweerd wordt dat vitamine C in het algemeen kanker zou veroorzaken, dus ook de natuurlijke variant. Het idee hierachter is dat vitamine C een antioxidant is en dat je bij kanker juist vrije radicalen nodig zou hebben, om kanker te bestrijden.

Hoge dosering

Of de onderzoeken kloppen weet ik niet. Tegenover ieder onderzoek dat A beweert, staat een onderzoek dat B beweert.

Persoonlijk gebruik ik vitamine C suppletie alleen als ik ziek ben en dan in hoge doseringen.

Verder haal ik mijn vitamine C alleen uit natuurlijke bronnen. Gezonde voeding en ter aanvulling gevriesdroogde groenten en fruit.

Eigen doktertje spelen

De ellende met het nemen van synthetische voedingssupplementen, is dat je een beetje eigen doktertje aan het spelen bent.

Weet jij precies wat jouw lichaam nodig heeft? Ik niet en de wetenschappers weten het ook niet precies.

Ons lichaam is een complex systeem dat allerhande vitamines, mineralen, spoorelementen, fytonutriënten, flavonoïden, activators en noem het maar op gebruikt in samenstellingen, waarvan wij vandaag de dag nog niet weten hoeveel.

Zelf je vitamine supplementen samenstellen kan problemen geven. Jij weet niet wat je nog meer nodig hebt als je bijvoorbeeld calcium slikt.

Met het slikken van losse vitamines of supplementen waar meerdere vitamines in zitten, loop je een heel groot risico dat je je lichaam compleet in de war schopt, omdat de hulpstoffen voor het verwerken van die vitamines ontbreken. Dit afgezien van het feit, dat ons lichaam gewoon helemaal niet zoveel kan met kunstmatige vitamines.

Gezond blijven

Eet om gezond te blijven zoveel mogelijk gezonde voedzame voeding. Heb je toch iets extra’s nodig, kijk dan naar bronnen van natuurlijke vitamine C, zoals gevriesdroogde groenten en fruit.

Als je graag preventief veel vitamine C wilt gebruiken, doe dat het lieft in overleg met een natuurarts en kies dan voor een natuurlijke variant in poedervorm.

Volgens mij valt het dan wel mee met het gevaar van vitamine C suppletie. De sleutel is kritisch zijn naar welke supplementen je koopt. Zorg dat het altijd zo dicht mogelijk bij de natuur ligt, dan snapt je lichaam ook wat het ermee moet.

 

geef hieronder je reactie

3 Reacties

 1. Aad

  Hallo,

  Zou ik een linkje mogen naar het onderzoek dat aantoont dat Vit C schadelijk zou zijn?

  Alvast bedankt.

  Antwoord
  • Linda

   Hoi Aad,

   Dank je wel voor je reactie. Ik vond een van de onderzoeken hier http://www.med.upenn.edu/ccp/. De andere onderzoeken die ik vond, zijn op mysterieuze wijze weer verdwenen, de links daar naartoe lopen inmiddels dood. Het gaat hier overigens niet om vitamine C, maar de kunstmatige versie ervan. Natuurlijke vitamine C werkt juist beschermend. De onderzoeken worden ook weer tegengesproken door andere onderzoeken en hieruit blijkt weer dat de visie van de onderzoekers belangrijk zijn voor de uitkomst van een onderzoek. Zie ook quantum fysica.

   Zoals ik in mijn artikel schrijf, lijkt het mij het veiligst om natuurlijke vitamines tot je te nemen. Wil je een supplement gebruiken, zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor camu camu poeder.

   Hartelijke groet,
   Linda

   Antwoord
   • Raphaël Vangestel

    Vitaminen C zijn een Noodzaak, en een sinaasappel is 50% van zijn vitamines Verloren door overproductie, de grond wordt dan Arm en uitgeput, verder moet je maar slim genoeg zijn om de juiste supplementen te kopen…lees eens een beetje meer…

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zijn we al vrienden op social media?

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This