Meer vet in de winter

Herken je dat? In de lente en de zomer kun je je prima aan je eigen gezonde voedingsprogramma houden en dan naarmate de zomer verder vordert en de herfst zijn intrede doet, krijg je steeds meer behoefte in andere dingen. Je hebt meer zin in zoetigheid en ook in een vette hap. Voor je het weet zit je weer volledig op een ander eetpatroon, dan dat waar je in de zomer zo trots op was.

Hoewel het menigeen intens zal frustreren, is het eigenlijk heel normaal dat je dit doet. Het is niet voor niets dat je aan het eind van de zomer meer zin krijgt in zoetigheid. Om in de natuur aan die behoefte te kunnen voorzien, is er rond deze tijd van het jaar ook fruit in overvloed aanwezig. De appels en peren liggen voor het oprapen. Ook bramen en bessen zijn overal te vinden. Het is ook in deze periode dat er veel noten zijn. Noten zijn van nature vet. Zie je de overeenkomst met jouw behoeftes?

De behoefte aan zoetigheid en vet in het najaar komt uit de natuur. In een natuurlijke omgeving zonder voorverwarmde huizen, is het in de winter natuurlijk belangrijk dat je warm blijft. En met een afgetrainde sixpack kom je dan niet ver. Je lichaam gaat daarom ter voorbereiding op die winter vragen om extra energie, zodat het een extra vetreserve kan aanmaken. En waar kun je dat nu beter van doen dan van voedsel dat rijk is aan vetten en suikers?

Het is misschien niet helemaal wat je wilt horen, maar het is heel normaal om in de winter 2 tot 4 kilo zwaarder te zijn dan in de zomer. Dit is een natuurlijk proces. In de herfst eten we zwaarder voedsel, dat hebben we nodig om warm te blijven en omdat dingen in de winter doorgaans ook meer energie van ons vragen. In de natuur doen we allemaal een stapje terug in de winter, maar in de huidige maatschappij blijven we met z’n allen op hetzelfde tempo door rennen.

Als je op een natuurlijke manier mee gaat met de flow van je lichaam, zul je merken dat het ook veel makkelijker wordt om gezond te blijven. Het een tandje rustiger aan doen in de winter is een fantastisch idee. In de zomer spring ik rond half 6 uit mijn bed, maar in de wintermaanden blijf ik met liefde iets langer liggen. Ook dat is natuurlijk gezien het feit dat de dagen korter worden. Als je uitgaat van de situatie dat er geen kunstlicht is, dan kun je in het donker ook niet zoveel doen. En zo bekijk ik het vaak. Ik vraag me dan af hoe het zo gaan in een natuurlijke situatie.

Als je daarbij accepteert dat je in de winter een klein vetlaagje meer hebt dan in de zomer, dan heb je ook minder stress en minder stress is weer heel goed voor je hormoonhuishouding. Een gezonde hormoonhuishouding zorgt er dan weer voor dat je geen overtollig vet opslaat. Zie je de cirkel?

Natuurlijk is het wel belangrijk om te kiezen voor gezonde vetten en suikers, die je lichaam ook echt voeden in plaats van vullen. De juiste voeding is belangrijk voor een hormoonhuishouding die in balans is.

Wat je nog meer kunt doen om je hormonen in balans te krijgen, vertel ik in de gratis masterclass Je hormonen in balans. Heb je je nog niet aangemeld? Doe dat dan gelijk, het zal je heel veel inzichten geven die je direct kunt toepassen om je gezondheid te verbeteren.

Klik hier om gratis je aan te melden.

geef hieronder je reactie

2 Reacties

 1. Astrid van der Horst Verhagen

  Doe hier graag aan mee Linda, merk i.d dat ik meer behoefte krijg aan vette hap en soms ook zoetigheid.

  Antwoord
  • Linda

   Helemaal goed Astrid, ik heb gezien dat je je hebt aangemeld. Heb je al een bevestigingsmail ontvangen?

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zijn we al vrienden op social media?

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This