Biologisch is logisch

Een paar weken geleden kreeg ik van een vriendin een artikel toegestuurd over een dorpje in Frankrijk waar pesticiden verboden zijn. De burgermeester zag het dorpje leeglopen en moest iets bedenken om zijn inwoners te behouden. Hij besloot het dorp volledig biologisch te maken, waarbij groenten en fruit groeien in de dorpstuinen. De inwoners mogen gratis groenten en fruit plukken voor eigen gebruik. Pesticiden zijn uit den boze en dat vind ik een fantastische ontwikkeling.

Eigenlijk is het heel vreemd dat de mens ooit ergens heeft bedacht dat het een goed idee was om gif te gebruiken bij de ontwikkeling van voedingsmiddelen. Wist je dat een ‘gewone’ appel ofwel bespoten appel, in de top tien staat van meest kankerverwekkende voedingsmiddelen? En dat geven wij gewoon met de allerbeste bedoelingen dagelijks aan onze kinderen mee naar school!

Wist je ook dat pesticiden in verband zijn gebracht met onvruchtbaarheid? Heb je je wel eens afgevraagd waarom er steeds meer mensen met fertiliteitsproblemen te kampen hebben? Zou er een link met onze voeding kunnen zijn?

Pesticiden zijn niet van de groenten en fruit af te wassen, dat zit volledig in het gewas. Vroeger gingen de gewassen geregeld dood door bespuiting, maar inmiddels zijn de meeste gewassen zodanig genetisch gemanipuleerd dat ze bestand zijn tegen alles waarmee ze worden bestreden. En wat genetische manipulatie van voedingsmiddelen met het lichaam van de mens doet, is nog niet duidelijk. Wil jij het risico nemen om genetisch gemanipuleerde groenten en fruit te eten, die ook nog eens bespoten zijn?

Je hebt maar 1 lichaam

Voor mij is de redenatie heel simpel. Als ik het in pure vorm niet kan eten, dan komt het niet op tafel. Iets waar dus gif in verwerkt is, komt er niet in.

Natuurlijke voeding vormt de basis van een gezonde leefstijl! Ik weet dat er regelmatig berichten in kranten en social media verschijnen waarin men pretendeert dat ‘gewone groenten en fruit’ net zo gezond zijn als biologische groenten en fruit, maar niets is minder waar. Behalve dat je gifstoffen binnen krijgt, mist de bespoten plant ook nog eens stoffen die hij niet meer aanmaakt omdat de pesticiden het werk op zich nemen. Een voorbeeld hiervan zijn salvestrolen. Salvestrolen helpen het lichaam beschermen tegen kanker bijvoorbeeld.

Dus in mijn beleving is biologisch heel logisch en vormt de basis van mijn voeding. Ik werk uitsluitend met basisproducten, kant-en-klaar (deel)producten zal je in mijn weekmenu’s niet aantreffen, behalve als ik ze zelf heb gemaakt om langer te bewaren, zoals mijn beroemde gehaktkruiden.

Ik heb ervoor gekozen om tijd te maken voor gezond eten, aangezien voeding de brandstof is voor mijn lichaam en dat van mijn gezin. Ik kan kiezen of ik onze lichamen vul of voed en ik kies voor het laatste, aangezien we allemaal maar 1 lichaam hebben in dit leven. Toch heb ik het net als vele anderen aardig druk. Daarom heb ik heel veel simpele gerechten bedacht die gezond zijn en toch supersnel op tafel staan, zoals mijn soepen bijvoorbeeld. Snuffel eens rond in de recepten op deze website.

Heeft dit bericht je geïnspireerd en ga je ook meer biologisch eten? Of deed je dat misschien al? Laat het me weten. Ik ben benieuwd naar je verhaal.

geef hieronder je reactie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zijn we al vrienden op social media?

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This