Chapatti’s van de Hunza’s

De Hunza’s behoren tot de gezondste mensen op aarde. Dit is het brood dat zij regelmatig eten en dat blijkt reuze lekker te zijn.

Porties

4

Klaar in:

1 uur

Kcal:

233

Kosten:

€ 0,25 p.p

 
Introductie

Over dit recept

Recept van de Hunza’s

Dit recept ontdekte ik toen ik op zoek was naar de leefgewoonten van de meest gezonde volkeren op aarde. Ik kwam bij de Hunza’s uit die voornamelijk leven van fruit, groenten, peulvruchten, noten, zaden eieren en volle granen. Van die volle granen maken ze chapatti’s: brood dat op wraps lijkt, maar een stuk gezonder is dan wraps, omdat er geen kunstmatige toevoegingen inzitten.

In mijn keuken biedt dat heel veel perspectief voor lekkere gerechten. Zo serveer ik ze heel graag bij stoofpotjes of ik maak er een lekkere wrap van met gegrilde groenten erin. Je kunt ze zelfs iets langer doorbakken, zodat ze krokant zijn en dan kun je er heerlijke toastjes van maken.

Multifunctioneel brood dus, dat ook nog eens voedzaam is.

Geschikt voor:

SlimLin, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch

Allergenen:

Gluten

Wat zit erin?
  • 250 speltmeel
  • 250 milliliter mineraalwater, lauwwarm
  • 0,5 theelepel Keltisch zeezout

Voedingswaarden

Voor chapatti’s kun je volkorenmeel gebruiken dat je zelf het lekkerst vindt. Voor mijn chappati’s gebruik ik speltmeel, maar je kunt bijvoorbeeld ook roggemeel gebruiken. Zolang je maar kiest voor volkoren en het liefst natuurlijk biologisch.

  • Eiwit 15% 15%
  • Koolhydraten 78% 78%
  • Vet 7% 7%

Hoe maak je het?

Stap 1

Meng het meel en het zout goed door elkaar. Voeg langzaam het water toe terwijl je kneed. Het moet een stugge deegbal worden, dus voeg niet gelijk al het water toe. Blijf de stugge bal kneden, net zo lang tot je een elastische bal deeg hebt.

Stap 2

Zet het deeg in een kom, afgedekt met een natte theedoek, 30 minuten weg.

Stap 3

Maak kleine balletjes deeg en rol ze uit tot platte rondjes van ongeveer 17 cm doorsnede.

Stap 4

Bak de chapatti’s op een grillplaat of in een bakpan met anti aanbaklaag met wat olie om en om lichtbruin.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This