kruidenbouillonOmdat in de meeste kruidenbouillon toevoegingen zitten die ik liever niet eet, maak ik zelf kruidenbouillon. Kruidenbouillon is heerlijk voor (vegetarische) soepen, maar ook om dingen als pasta en boekweit in te koken bijvoorbeeld. Vroeger gebruikte ik biologische kruidenbouillon, maar ook daar zit gistextract (= smaakversterker) en gedemineraliseerd zout in. En dat is natuurlijk erg jammer, want kruidenbouillon kan zo heilzaam zijn voor je lijf, zeker als je Keltisch zeezout gebruikt.

Keltisch zeezout

In Keltisch zeezout zitten nagenoeg alle mineralen en spoorelementen die een mens nodig heeft, in tegenstelling tot tafelzout, dat volledig gedemineraliseerd is en alleen nog natrium en soms chemische jodium bevat, dat later is toegevoegd. In dit artikel lees je meer over Keltisch zeezout.

Kruiden

Rozemarijn ruikt niet alleen lekker, maar is van origine ook een medicinale plant. Vroeger voegde men een paar takjes rozemarijn toe aan het badwater, omdat rozemarijn weldadig is voor de huid. Het is wetenschappelijk bewezen dat rozemarijn helpt tegen huidkanker. Rozemarijn is een krachtige antioxidant en werkt reinigend. Het bloed en de lever worden gereinigd en door de verbeterde leverfunctie, kan eczeem minder snel ontstaan. Verder werkt rozemarijn koortsverlagend, helpt het tegen spierpijn, reumatische pijnen, maagklachten en andere spijsverteringsklachten. Bovendien elimineert rozemarijn schimmels.

Tijm werd door de oude Grieken gebruikt als geneesmiddel tegen longziekten, reuma, verlamming, maagkramp, gezwellen, hoofdpijn, koliek, hersenziekten en aandoeningen aan de zenuwen. Tijm werkt goed tegen griep en is bloedzuiverend. Grappige is dat het tijmplantje vernoemd is naar de thymusklier, omdat tijm de thymus activeert.

Alleen al omdat deze krachtige kruiden in de kruidenbouillon zitten, is het aan te bevelen deze zelfgemaakte bouillon regelmatig te gebruiken in je gerechten. Samen met het Keltisch zeezout en al het goeds dat de groenten en specerijen brengen, een absoluut powermengsel.

Wat zit erin?

750 gram ui, gesnipperd
125 gram prei
, in ringen
500 gram wortel
, in blokjes
250 gram bleekselderij
, in reepjes
250 gram venkel, fijn gesneden
3 eetlepels korianderzaad
1 eetlepel venkelzaad
1 eetlepel peperkorrels
1 eetlepel gemalen piment
1 bol knoflook
, geschild
bosje tijm
, grof gesneden
takjes rozemarijn, grof gesneden
bosje peterselie. grof gesneden
bosje selderij, grof gesneden
50 gram gedroogde paddestoelen
100 gram Keltisch zeezout

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 100 graden. Maal de specerijen met Keltisch zeezout in een keukenmachine. Voeg vervolgens de rest in kleine deeltjes toe en maal het geheel tot een fijne pulp.

Bekleed een bakblik met bakpapier. En verdeel gelijkmatig de pulp hierover. Zet het bakblik met de pulp 1 uur in de oven, doe vervolgens de oven op een kiertje en laat nog 3 tot 5 uur in de oven staan met de deur op een kiertje (oven blijft verwarmen op 100 graden). Schep je kruidenmengsel af en toe om.

Haal je grove kruidenbouillon uit de oven en laat het afkoelen. Doe het geheel nog een keer in de keukenmachine om er een grof poeder van te malen en bewaar in een jampot wat je binnen een paar weken kunt gebruiken. Doe de rest in porties van 2 eetlepels in de vriezer.

De kruidenbouillon is in de koelkast enkele weken houdbaar en in de vriezer 12 maanden. Je gebruikt 2 eetlepels kruidenbouillon op 1 liter water.

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This