wintertijdDit weekend gaat de klok weer een uurtje terug en veel mensen slaken hierbij een zucht van verlichting. Daar waar de meeste mensen roepen dat ze een uurtje langer kunnen slapen, is de eigenlijke reden van de blijdschap dat we weer terug gaan naar de tijd die het beste past bij ons bioritme. Volgens onderzoekers van de universiteiten in Groningen en München, heeft de invoering van de zomertijd grote gevolgen voor ons slaapritme en zou zo snel mogelijk weer moeten worden afgeschaft. Onze biologische klok raakt er compleet van in de war. Met name avondmensen hebben hier last van. Bij de 50.000 vrijwilligers over de hele wereld die vragenlijsten invulden, verdwenen de klachten wanneer de tijd weer terug werd gezet op wintertijd.

De biologische klok is belangrijker dan veel mensen denken. Onze organen en immuunsysteem worden bijna tot op de minuut nauwkeurig door onze biologische klok aangestuurd. Vooral de avondmensen voelen zich in de weken na de tijdsverandering snel afgeleid en humeurig. Dit onbestemde gevoel blijft niet zonder gevolgen. In de weken na de tijdsverandering zijn er meer ongelukken op de weg en krijgen meer mensen een hartaanval. De meeste hartinfarcten komen voor op maandag, maar op de maandag na de omschakeling naar zomertijd is een stijging van 5% te zien. Als de wintertijd ingaat, daalt juist weer het aantal hartinfarcten.

Toeval of niet, misschien een goed idee om je vast voor te bereiden op de zomertijd. Door je tijd meer in te delen op de wintertijd, kun je ritmisch gezien je dagen blijven indelen alsof het nog wintertijd is. Ook al kun je op je werk misschien niet eerder of later beginnen, opstaan kun je natuurlijk wel rond dezelfde ‘wintertijd’ doen, evenals eten en naar bed gaan. Waarschijnlijk ontbijt je dan in de winter op je werk, maar op die manier heb je wel weinig verschil in je ritme. Je deelt alleen je dag anders in. In de winter heb je meer tijd voordat je begint met je dagelijkse bezigheden en kun je bijvoorbeeld in de ochtend Yoga doen of vast het eten klaar zetten voor de avond.

Door de zomertijd zoveel mogelijk te negeren, blijf je veel meer bij je biologische ritme met alle gezondheidsvoordelen van dien. In de winter hebben we van nature meer behoefte om alles wat rustiger aan te doen. Door ons niet te veel door de klok te laten leiden, kunnen we daar ook wat meer aan toegeven.

Onderzoek eens wat jij in jouw leven kunt doen om zoveel mogelijk bij je bioritme te blijven en pas het toe, helemaal straks in de zomertijd. Maar nu eerst weer lekker genieten van onze natuurlijke tijd, de wintertijd!

Oh ja, nog een heel goede reden om de zomertijd zoveel mogelijk te negeren is het bioritme van kinderen. Die houden zich namelijk helemaal niet aan opgelegde tijden. Je kunt ze dus het beste gewend houden aan wintertijd, dan staan ze in de winter niet veel te vroeg naast je bed.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This