konijnIk weet dat er mensen zijn die het barbaars vinden om zo een lief pluizig diertje te eten, maar ik vind het zelf zielig voor alle dieren dat we ze eten. Sterker nog, ik heb een hele tijd veganistisch geleefd omdat ik niet tegen dierenleed kan. Tot dat ik vreselijk ziek werd en de enige manier om weer gezond te worden was, dierlijke producten toevoegen. Aangezien ik niet tegen melkproducten kan, is mijn keuze beperkt tot ei, vis en vlees. Eieren eet ik heel veel, vis en vlees in mindere mate, maar als ik kies voor vlees dan van dieren die een goed leven hebben gehad. Wilde dieren vallen in die categorie, ook als ze zacht en pluizig zijn.

Vlees van dieren uit het wild, dus ook van een wild konijn, bevat doorgaans veel ijzer en dat kunnen we in het najaar zeker goed gebruiken. Het vlees is van nature ook magerder, omdat deze dieren eigenlijk continu in beweging zijn.

Ik heb ervoor gekozen om dit gerecht te combineren met spruitjes en puree van pompoen. Allebei groenten uit het seizoen en ze barsten uit hun voegen van de vitamines en mineralen.

Spruitjes

Zo klein, maar barstensvol essentiële stoffen voor onze gezondheid: de spruit. Het is jammer dat de meeste kinderen ze niet lusten, want ze zouden er een boost van krijgen, iedere keer als ze ze zouden eten. Allereerst bevatten ze per 100 gram meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C: 144% om precies te zijn. Verder bevatten ze vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11 en E, alsmede grote hoeveelheden calcium, ijzer, fosfor, kalium, magnesium, mangaan en molybdeen. Bovendien bevatten ze veel vezels.

Spruitjes helpen het lichaam om zich te ontdoen van giftige stoffen. Meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat spruitjes in staat zijn om kankerverwekkende stoffen af te voeren.

Pompoen

Zoals ik al schreef in mijn recept voor pompoensoep, bevat pompoen veel betacaroteen, dat o.a. goed is voor je immuunsysteem. Daarnaast bevat hij veel vitamines en mineralen, zoals vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B11, C en E, koper, ijzer, kalium, fosfor, magnesium en zink. De hoeveelheid omega 3 in de pompoen, maakt deze groente een superfood voor de hersenen.

Het gerechtje dat ik heb gemaakt, barst weer uit zijn voegen van gezondheid en is dus met recht bijzonder voedzaam te noemen.

Wat zit erin?

Voor 2 personen:
1 pompoen
350 gram spruitjes
125 gram spekblokjes
2 wilde konijnenbouten
2 volle eetlepels reuzel
2 uien, 1 in parten en 1 gesnipperd
1/2 theelepel salie
1/2 theelepel marjolein
1/2 theelepel paprikapoeder
2 takjes rozemarijn
2 takjes tijm
1 laurierblaadje
1 flesje oud bruin bier zonder suiker en toevoegingen zoals kleurstof en zoetstof
Versgemalen peper en Keltisch zeezout naar smaak

Hoe maak je het?

Peper en zout de konijn. Smelt de reuzel in een braadpan en bak op een matig tot hoog vuur de bouten rondom mooi bruin. Voeg de ui in parten toe en laat even meebakken tot deze mooi glazig is en een beetje mee kleurt. Haal de bouten uit de pan en voeg het bier toe. Breng aan de kook en zet het vuur laag. voeg alle kruiden toe, roer even door en doe vervolgens de konijnenbouten terug in de pan. Voeg kokend water toe, tot de bouten onder het vocht staan. Laat dit geheel ongeveer 1,5 uur op een laag vuurtje, liefst met treefje, zachtjes gaar sudderen.

Een uur voor je aan tafel gaat, moet de pompoen in de oven. Verwarm hiervoor de oven voor op 160 graden. Snijd de pompoen doormidden en haal de pitten eruit. De pitten kun je eventueel bewaren om later te roosteren. Het schoonmaken is een lastig klusje, ik ben er zelf nog niet aan begonnen, maar ze barsten van de voedingsstoffen dus is het eigenlijk zonde om ze weg te gooien. Dek de open kant van de pompoenhelften af met aluminiumfolie en leg ze een uur in de oven. Als ze gaar zijn, kun je ze leegscheppen en de pompoen stampen. Maak de puree smeuïg met wat jus van je gestoofde konijn.

Voor de spruitjes, bak je de spekreepjes (eventueel in wat reuzel) totdat ze net knapperig zijn (dus nog wel wat vet bevatten). Haal de spekjes uit de pan en zet opzij. Bak vervolgens de ui snippers in het bakvet van de spekreepjes, totdat ze mooi glazig zijn. Kook ondertussen de spruitjes in water met wat Keltisch zeezout in circa 3 tot 5 minuten beetgaar. Voeg de spekjes en ui toe aan de spruitjes.

Maak je bord mooi op met de ingrediënten en je hebt een waar feestmaal voor de koude dagen van de herfst.

Tips

Overgebleven pompoenpuree kun je gewoon invriezen voor een volgende keer.

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This