Een tijdje terug sprak ik met iemand die er heilig van overtuigd was dat hij gemiddeld 1500 kcal binnen kreeg en dat moest goed genoeg zijn om af te vallen. Dat afvallen dat lukte alleen niet. Hij voelde zich gefrustreerd en wilde het bijltje erbij neergooien.

Ik vroeg hem daar nog even mee te wachten. Het bijltje erbij neergooien kan altijd nog en is zonde als je al zo goed op weg bent met gezond en voedzaam eten. Omdat hij niet exact bij hield wat hij dronk en at, stelde ik voor om dat een week te gaan doen. Ik gaf aan dat hij het niet perse met mij hoefde te delen. Het was bedoeld voor hemzelf om te controleren of het klopte dat zijn gemiddelde hoeveelheid kcal per dag op 1500 lag.

Groot verschil

Een week later nam hij contact met me op en vertelde me met schaamrood op zijn kaken dat hij veel meer kcal had gegeten dan hij had berekend. Op doordeweekse dagen was hij redelijk streng voor zichzelf. Hij at gezonde dingen en schommelde tussen de 1200 en 2000 kcal. Op zich vond ik dat een groot verschil, maar hij kwam daarmee wel op een gemiddelde van ongeveer 1500 kcal. Ik vroeg hem of het met sporten te maken had dat hij de ene keer meer at dan de andere keer, maar dat was niet het geval.

In het weekend vond hij dat hij wel wat lekkers had verdiend. Hij had immers de hele week hard gewerkt aan zijn lichaam en dat moest beloond worden. In het weekend kwamen er zoutjes op tafel met een glas wijn of bier. En met de avondmaaltijden nam hij het ook niet zo nauw. Lekkere pizza of wat van de snackbar, want hij en zijn vrouw hadden ook niet zoveel zin om te koken in het weekend. En op zondagochtend was vaste prik uitgebreid ontbijt met lekkere broodjes met luxe beleg.

1500 kcal te veel

In het weekend kwam hij daarmee op ruim 3000 kcal per dag. Dat is dus ruim 1500 kcal te veel op 2 dagen. Ik pakte mijn rekenmachine en begon voor hem te rekenen. Met een gemiddelde van 1500 kcal door de week en 2 dagen 3000 kcal, kwam hij op een dagelijks gemiddelde van 1928 kcal per dag. Een aangezien hij pas begint af te vallen bij 1500 kcal per dag, viel hij dus niet af.

Hoewel hij baalde van de verloren weken, was hij wel blij dat we even met elkaar gesproken hadden. Hij kon nu zijn voedingspatroon gaan aanpassen en besloot niet meer te smokkelen. Ik vertelde hem dat afslanken het makkelijkst gaat, als je er echt even voor gaat en niet half.

Als je steeds iets lekkers eet, dan blijf je daar zin in houden en ben je jezelf eigenlijk aan het kwellen. Bovendien gaat het afvallen niet zo snel als je zou willen, waardoor je vermoedelijk gefrustreerd raakt. Zonde van je tijd en je harde werk.

5 tips om te weten wat je eet

Als je graag wilt afvallen en er ook succes mee wilt hebben, dan is het handig om te weten wat je eet. Hieronder 5 tips om dat op een goede manier te doen.

  1. Gebruik een app waarin je precies kunt bijhouden wat je eet en drinkt. Zelf adviseer ik altijd Fatsecret. Daarin kun je per maaltijd bijhouden hoeveel je gegeten en gedronken hebt. Bovendien kun je daarin aangeven waar je staat en wat je doelstelling is. Hij rekent ook nog eens je macronutriënten uit.
  2. Bereken wat jij maximaal kunt eten om af te vallen. De hoeveelheid kcal is niet voor iedereen hetzelfde en is ook anders op dagen dat je sport bijvoorbeeld. Als je je fit wilt voelen tijdens het afslanken en niet het risico wilt lopen dat je gaat lopen snaaien, dan kan het handig zijn om de hoeveelheden te weten.
  3. Maak voor jezelf een weekmenu, waarin je de hoeveel kcal per dag behaalt. Doe dit met ingrediënten die je lekker vind en die je makkelijk kunt combineren met maaltijden voor andere gezinsleden. Zo hoef je voor jezelf niet apart te koken en hou je het ook leuk voor jezelf.
  4. Hou bij wat je drinkt. Als je alleen water, thee en koffie zonder melk en suiker drinkt, dan hoef je het niet bij te houden. Als je zo nu en dan wat fris drinkt of misschien melk of vruchtensap, dan moet je het wel bijhouden. Een blikje cola bijvoorbeeld levert al gauw 139 kcal op. Wat op het voorbeeld van 1500 kcal per dag al bijna 10% van je voeding is.
  5. Als je een aantal weken hebt bijgehouden wat je hebt gegeten, ga die lijsten dan eens bij langs en ontdek of er patronen in zitten. Meestal eet je op bepaalde momenten in de week soortgelijke dingen. Zet die met de hoeveelheden voor jezelf op papier, zodat je wat favoriete menu’s voor jezelf kunt maken. Zo wordt het niet alleen leuker, maar ook makkelijker omdat je gebruik kunt maken van je eigen patronen.

Hulp nodig?

Mocht je bovenstaande tips nog niet zo makkelijk vinden, dan wil ik je daar natuurlijk graag bij helpen. In september start ik met 1-op-1 coaching van mensen die graag willen afvallen. Ik heb ruimte voor 20 deelnemers.

Met mijn coachingsprogramma doe ik alles wat ik boven heb genoemd voor jou en meer. Je krijgt intensieve begeleiding op het gebied van voeding en gezondheid. Ik ben je stok achter de deur. De focus ligt op gezond leven en dat is maatwerk. Geen mens is hetzelfde en de leefomstandigheden zijn ook voor iedereen anders. We kijken niet alleen naar je voeding, maar gaan ook aan de slag met beweging, stressreductie en het aanpassen van je denkpatronen. Dat laatste zorgt ervoor dat je niet meer terug gaat vallen. In het coachingsprogramma houdt ik rekening met je persoonlijke wensen en eventuele beperkingen.

Wil je meer weten, neem dan contact met me op via linda@slimlin.nl

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This