Vanmorgen fietsten we van het ene vissersdorpje naar het andere en op onze route stopten we voor een kopje koffie. Een tijdje nadat ik mijn heerlijke bakje koffie op had, overwoog ik nog een bakkie te bestellen. Uiteindelijk besloot ik het niet te doen, omdat ik aan 1 kopje koffie altijd ruim voldoende heb. Ik bleef tevreden zitten, terwijl ik de mensen om me heen observeerde.

Altijd iets in je mond

Of mensen nu op terrasjes zaten of aan het wandelen waren, ongeveer 80% was iets aan het eten of drinken. Ook waren er mensen die rookten of kauwgom kauwden. Soms een combinatie van een aantal.

Ik dacht terug aan de tijd dat ik nog regelmatig naar de stad ging om te shoppen. Zodra ik er was kreeg ik steevast zin in een puntzak friet met mayo. Hetzelfde gebeurde als ik ging zwemmen, ook daar hoorde friet bij. Dan wel in een plastic bakje, dat was makkelijker bij het zwembad. En zo had ik meer vreemde gewoontes, die met eten en drinken te maken hebben. Eén daarvan is nagenoeg direct een nieuw drankje bestellen als je op een terrasje zit. Alsof je niet even zonder drankje mag blijven nagenieten. Dat laatste patroon, herhaalde zich vanmorgen bijna. Gelukkig had ik in de gaten dat het een patroon was en kon ik het ter plekke doorbreken.

Afvallen begint met patronen doorbreken

Als je overgewicht hebt, dan is dat vermoedelijk ontstaan door patronen die je dik maken. Patronen waar je je waarschijnlijk niet eens van bewust bent.

Op dit moment ben ik met mijn gezin aan het rondreizen door Europa en mijn man is iets zwaarder geworden. En die extra kilo’s dankt hij allemaal aan patronen. Met mooi weer eet je een ijsje, in het buitenland ga je uiteten en na 14 uur is het tijd voor bier of wijn. Met warm weer moet je veel drinken en in plaats van water pakt hij liever een glaasje frisdrank of vruchtensap.

Om patronen te kunnen doorbreken, moet je je er bewust van worden en dan kun je ermee aan de slag. Dat laatste is veel makkelijker dan je denkt, het enige dat je hoeft te doen is nieuwe wegen in slaan en alternatieven vinden.

Zo vond mijn man vandaag in Slovenië het perfecte alternatief voor frisdrank, namelijk water met citroensap en heel veel ijsklontjes. Lekker fris en zuur, dus ook perfect om het afslanken te ondersteunen. Twee vliegen in 1 klap.

We eten veel te vaak!

Een van de patronen die de meeste mensen hebben, is teveel eten. Behalve dat we op de meest gekke plekken getriggerd worden om iets te eten of te drinken, is er nog iets anders aan de hand. Het lijkt wel alsof we alleen nog maar voldoening krijgen als we iets eten. Vaak is iets eten ook een beloning voor als je iets goeds hebt gedaan. Vandaag ben je naar je werk gefietst, dus heb je wel wat lekkers bij de koffie verdiend, toch?

Het rare is dat doordat we steeds teveel eten, dat we er eigenlijk geen voldoening meer uit halen. Het is namelijk gewoon geworden om steeds te eten. Veel diëten willen ook graag dat je 6 keer per dag iets kleins eet, zodat het motortje blijft draaien. In mijn beleving wil je lijf ook wel eens tijd hebben voor andere dingen dan de stofwisseling. Ik eet zelf 3 keer per dag en dat is meer dan genoeg.

Net als vroeger toen ik een paar jaar bij mijn tante woonde. Na schooltijd deden mijn neef en ik onze kaplaarzen aan en gingen we in de polder op zoek naar kikkervisjes, bouwden we hutten of speelden we verstoppertje. Vlak voor het eten kwamen we thuis, wasten we onze handen en aten we alsof ons leven ervan af hing. Als we onderweg waren naar huis merkten we hoe onze buiken rammelden van de honger en de maaltijd was een ware voldoening.

Nu ik met mijn gezin rondreis door Europa, ervaren we hetzelfde. We doen zoveel dingen, dat we helemaal geen tijd hebben om de hele dag aan eten te denken. Als we honger krijgen, kijken we op ons horloge en is het altijd lunchtijd of tijd voor avondeten. Onze maaltijden geven weer voldoening. En af en toe een ijsje of een gebakje, is meer dan genoeg. Zo blijft het speciaal en genieten we er veel meer van, dan als we dagelijks zakken chips en rollen koekjes zouden wegkanen.

Patronen veranderen

Binnenkort verschijnt er een online training om je patronen te veranderen. Ik leer je hoe je ze kunt ontdekken en hoe je het vervolgens anders kunt doen. Het doorzien van je patronen is de belangrijkste stap bij afvallen. Je kunt nog zo hard je best doen, met voedingsschema’s en je afbeulen in de sportschool, vroeg of laat verval je in oude patronen. Behalve als je ze doorziet en vervangt door nieuwe patronen. Ik weet hoe je dat doet en begeleid al jaren 1 op 1 mensen om dit succesvol toe te passen in hun eigen leven. Ben je geïnteresseerd in de online training, stuur me dan vast een berichtje op linda@slimlin.nl. Ik zet je dan vast op de lijst van voorinschrijvers, uiteraard geheel vrijblijvend.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This