Wat te doen tegen diarree?

In mijn laatste post gaf ik je 5 tips om van je obstipatie af te komen. Mocht je nu zoveel resultaat hebben, dat het de andere kant op is geslagen, vind je het vast ook wel fijn om te weten wat je kunt doen als je diarree hebt of gewoon dunne ontlasting.

Wat voor ontlasting?

Wist je trouwens dat er een schaalkaart is gemaakt voor de verschillende soorten ontlasting die je kunt hebben? Die heet de Bristol Stoelgangschaal.

Op die schaal zie je naast compacte en normale ontlasting, 3 verschillende soorten dunne ontlasting, namelijk:

  1. Een soort blobjes die als zachte keuteltjes in de wc vallen
  2. Milde diarree, zachte ontlasting waardoor je extra lang moet vegen
  3. Vloeibare ontlasting

Dunne ontlasting is eigenlijk een teken dat je lichaam de voedingsstoffen om wat voor reden dan ook niet goed heeft kunnen verwerken. Je lichaam wilde er zo snel mogelijk vanaf en heeft het erdoorheen gejaagd als het ware.

Wat je ook doet, zorg er in ieder geval voor dat je je lichaam goed hydrateert, zeker als je langere tijd dunne ontlasting hebt. Belangrijk om uitdroging te voorkomen.

Ben je ziek of heb je een parasiet?

Uiteraard is het altijd een goed idee om uit te sluiten dat je ziek bent, zeker als heel dunne ontlasting langer aanhoudt. Het is altijd raadzaam om een arts te raadplegen.

Je kunt ook je ontlasting laten onderzoeken op parasieten. 70% van de mensen heeft 1 of meerdere darmparasieten. In 30% van die gevallen ontstaan er klachten, zoals dunne ontlasting.

Check je stresslevels

Stress kan de oorzaak zijn van dunne ontlasting. Ik ben iemand die onmiddellijk reageert met dunnen ontlasting als ik hevige stress of angst ervaar. Ik weet zeker dat ik het in mijn broek zal doen als iemand me heel erg laat schrikken haha.

Maar even serieus, stress is een van de meest onderschatte redenen van darmklachten. We hebben allemaal wel eens stress, dus hoe erg kan het zijn? Nou de ellende is, dat we met z’n allen veel te vaak en veel te lang onder stress staan en dat kan langdurige darmklachten geven.

Hoe hard jij ook probeert om de stress te bagetaliseren: Je kunt je lichaam niet foppen. Cortisol en adrenaline hebben gewoonweg effect op je lichaam en een daarvan kan dunne ontlasting zijn.

Test of je gevoelig bent voor voedingsmiddelen

Heel veel mensen die last hebben van dunne ontlasting, hebben te maken met een voedselallergie of intoleratie.

Als je het zeker wilt weten, kun je het best een test laten uitvoeren. Als je liever eerst zelf aan de slag gaat, dan kun je ervoor kiezen om de volgende voedingsmiddelen een poosje uit je dieet te schrappen:

  • Gluten
  • Zuivel
  • Eieren
  • Noten
  • Soja

Na ongeveer 3 weken voer je ze een voor een weer in. Zodra je weer klachten krijgt, weet je welke de boosdoener is.

Skip de koffie

Wat? Ja, ik weet het, dat is echt een bummer, maar als je serieuze diarree hebt, dan. moet je echt ff je bakkie laten staan.

Koffie heeft een laxerend effect. Sommige mensen zetten koffie zelfs in om naar het toilet te kunnen. Zou niet mijn advies zijn, want het is een onnatuurlijke prikkel waardoor je darmen lui worden als ze die prikkel dagelijks krijgen.

Gebruik een natuurlijke probiotica

Deze tip gaf ik je ook in mijn blogpost over obstipatie. Of je nu van dunne ontlasting afwil of van obstipatie: In beide gevallen is een natuurlijke probiotica een goed idee.

Zelf maakte ik regelmatig kombucha of waterkefir. Tegenwoordig kun je kefir en kombucha ook in natuurwinkels kopen.

Vezels

Ja, ja, daar zijn ze weer. Ook die heb je nodig tegen obstipatie. Begin je al een patroon te zien? Alles wat je nodig hebt tegen obstipatie, heb je ook nodig tegen diarree. Ze zijn namelijk briljant voor een gezonde darmflora.

Van vezels wordt je darmflora blij. Ik bedoel natuurlijk de oplosbare vezels die je onder andere vindt in noten, pompoen, zoete aardappel, pastinaak, ui, venkel en andere groenten.

Gemberthee

Zet een lekkere grote pot gemberthee als je flink aan de diarree bent. Ten eerste hydrateer je goed zo en ten tweede heeft gember een ontspannende werking op je darmen.

Voel je je ook misselijk omdat je iets verkeerds hebt gegeten, dan helpt de gember daar ook tegen.

Beter eten

Wil je nou je spijsvertering definitief verbeteren? Download dan mijn gratis voorbeeldmenu. Ik heb het gemaakt om af te slanken, maar het werkt ook heel goed om je spijsvertering te verbeteren.

 

geef hieronder je reactie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zijn we al vrienden op social media?

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This