Wat koud water voor je kan doen

Twee jaar terug ontstond er tijdens een vakantie met vrienden in Tarifa een challenge om iedere dag een paar baantjes te trekken in het zwembad. Niets spannends aan zou je denken, maar het was november en het zwembadwater was ijskoud.

Het was heel vervelend om in het water te stappen, maar na de zwemronde hadden we allemaal energie voor tien.

Nu kom ik net terug van een vakantie met dezelfde vrienden en we hebben weer heel wat gezwommen. Dit keer in verschillende meren in Frankrijk en ik kan je vertellen die zijn ook heel koud.

En ook hier gold weer dezelfde afspraak: weer of geen weer, zwemmen gaan we.

De reden dat ik dit met je deel, is omdat dat koude water heel goed is voor je gezondheid. Ik deel hieronder 5 voordelen van zwemmen in of douchen met koud water.

1. Het versterkt je weerstand

Koud douchen of zwemmen in koud water verhoogt je weerstand. Door de schok van het koude water, wordt je immuunsysteem geprikkeld en dat zorgt ervoor dat je lichaam meer witte bloedcellen gaat aanmaken. Hiermee verhoog je dus je weerstand, want in deze tijd natuurlijk een heel goede reden is om koud water te gaan trotseren.

2. Je krijgt een stralende huid

Als je in koud water zwemt trekken je spieren en bloedvaten samen en daardoor  wordt je huid gladder en strakker.

Je doorbloeding wordt beter. Om warmte vast te houden in je organen pompt je hart meer bloed rond. Na de koude douche of het zwemmen, daalt je bloeddruk weer naar normaal, maar de doorbloeding blijft veel beter.

Ook zorgt koud water zorgt ervoor dat je huid minder snel uitdroogt.

3. Van koud water krijg je energie

In de inleiding van dit bericht schreef ik al dat je onwijs veel energie krijgt van zwemmen in koud water. Hetzelfde geldt voor koud douchen.

Toegegeven voor de meeste mensen is dit ver buiten de comfortzone, maar de beloning is groot.

Een minuut of 5 na een koude douche voel je je superfit. Je gaat dieper ademhalen, je hart gaat sneller kloppen en je voelt je bloed door je lichaam stromen. De verbeterde bloedtoevoer naar je hersenen zorgt ervoor dat je meer alert ben. Ideaal om je dag mee te beginnen dus.

4. Je hebt het minder vaak koud

Door in koud water te zwemmen of koud te douchen stimuleer je de aanmaak van bruin vet in je lichaam.

De voornaamste taak van bruin vet is de productie van warmte. Pasgeboren baby’s hebben veel bruin vet, dat ervoor zorgt dat de baby het lichaam op temperatuur kan houden. Naarmate we ouder worden neemt de hoeveelheid bruin vet in ons lichaam af.

Als je het een poosje heel koud hebt, dan wordt je lichaam gestimuleerd om bruin vet aan te maken. Dat bruine vet produceert dan vervolgens de warmte die je nodig hebt. Zo gaat jouw innerlijke thermostaat weer beter werken en zul je merken dat je het veel minder snel koud zult hebben bijvoorbeeld. En dat is goed nieuws, want zo wordt die koude douche of het zwemmen in een koud meer steeds makkelijker.

5. Je valt ervan af

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat je afvalt als je gedurende langere tijd  in een koude ruimte verblijft. Dit heeft te maken met het bruine vet.

Hoe meer bruin vet je hebt, hoe meer je verbrandt en hoe meer kilo’s je verliest. 

Bovendien zorgt de verbeterde bloedcirculatie voor een hogere stofwisseling.

Als je dus wilt afvallen dan kun je koud water gebruiken om het afslankproces e versnellen. En je blijft natuurlijk ook slanker als je het blijft doen.

5 fantastische voordelen dacht ik zo. Dus wat zeg je ervan? Ga jij ook de koude douche introduceren in je leven?

 

geef hieronder je reactie

1 Reactie

  1. Erik

    Klopt helemaal. Het is juist heerlijk om in het najaar in het water te zijn. Heerlijk rustig.
    Je kunt je dan prima focussen op je ademhaling. Accepteer de temperatuur van het water. 15 graden? Niet langer dan een half uur onbeschermd in het water. 10 ca. 20. Zorg dat er iemand in de buurt is of zwem in ondiep water. Maar zwem. Dompelen is een totaal andere ervaring.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zijn we al vrienden op social media?

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This