Wandelen is gezond

Toen de lentezon de sneeuw deed smelten in de bergen, begon ik met het maken van lange bergwandelingen. Ik genoot daar net zoveel van als van het snowboarden op poedersneeuw. Jeetje, wat zijn de bergen mooi in de lente met alle watervallen en de ontwakende natuur.

Dat wandelen deed me goed. Ik kreeg bergen energie en heel sterke been- en bilspieren. En wandelen is ook heel gezond en vooral ook natuurlijk. Wandelen is de natuurlijke manier van bewegen van mensen. Dit is wat we al doen sinds de oertijd: lopen.

Het gezondste volk op aarde, de Hunza’s, lopen heel veel in de natuur en dat doen ze niet voor niets. Wandelen is heel gezond, je doet er zowel je lichaam als je geest een enorm plezier mee door dagelijks tenminste 30 minuten te lopen.

Mocht je twijfelen of je een hond in huis wilt nemen of niet, dan is dit misschien het duwtje dat je nodig hebt. Honden zorgen er immers voor dat je verplicht een wandelingetje moet maken. Weer of geen weer.

Bouw het op

Als je nog niet zo fit bent dat je een half uur per dag kunt lopen, begin dan met wat wel lukt, al is dat maar 2 minuten. Bouw vanaf daar langzaam op, wandelen is namelijk alleen gezond als je daarbij niet over je eigen grenzen gaat. En 2 minuten is altijd meer dan niets en daarmee beter voor je gezondheid.

Wandelhouding

Als je gaat wandelen, loop dan ontspannen en rechtop. Ontspan je schouders en laat je armen losjes langs je lichaam meebewegen met het ritme van je wandelpas. Kies een tempo dat bij je past en neem niet te grote passen.

De voordelen

Wandelen heeft enorm veel gezondheidsvoordelen. Eigenlijk is wandelen overal goed voor. Zo zijn je spieren, botten en kraakbeen er bijzonder bij gebaat als jij regelmatig gaat wandelen. Bovendien vermindert de kans op osteoporose aanzienlijk.

Bij veel zitten wordt je kraakbeen dunner, dus als je veel zit, dan kun je dat weer compenseren met veel wandelen. Van wandelen wordt je kraakbeen namelijk sterker.

Dagelijks wandelen zou de kans op diabetes met maar liefst 58% verminderen.

Met wandelen verbrand je ook veel kcal, dus het kan je op prima ondersteunen bij het verliezen van overtollig gewicht.

En dan heb ik het nog niet gehad over je hersenen. Die worden namelijk ook blij van wandelen en daarmee jij ook. Door het continu neerkomen van je voeten op de grond, wordt er een gelukshormoon aangemaakt dat ervoor zorgt dat jij je dus gelukkiger voelt.

Verder wordt in onderzoek aangetoond dat de kans op Alzheimer aanzienlijk wordt verminderd bij regelmatig wandelen. Bovendien wordt je geheugen er beter van.

Je slaap wordt beter. Je slaapt eerder in en slaapt dieper.

En als je zwakke darmen hebt, dan is dagelijks wandelen ook echt een aanrader. Het is namelijk een fantastische manier om de darmwerking te verbeteren.

Volgens mij voldoende redenen om direct te starten met dagelijks wandelen.

geef hieronder je reactie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zijn we al vrienden op social media?

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This