Ik heb er al vaker over geschreven: de voedingsmiddelenindustrie en voedzaam eten en niet alleen op mijn blog, ook in mijn boek: “Waarom je dik en ziek wordt van diëten“. Als je alleen het principe van voedzaam eten zou begrijpen, dan ben je al heel aardig op weg naar een gelukkig gezond leven.
In mijn gratis online cursus: “5 Dingen die in de weg staan van een gelukkig gezond leven”, vraag ik mensen of ze voldoening ervaren na het nuttigen van een maaltijd. En heel veel mensen zeggen dan dat ze vrij snel na een maaltijd weer zin krijgen in eten. En dat is gek, want als je ervan uit gaat dat de gemiddelde maaltijd tussen de 500 en 800 kcal bevat, dan zou je daar toch best een tijdje op vooruit moeten kunnen. Hoe kan het dan dat veel mensen toch binnen 3 uur na een maaltijd alweer naar iets anders grijpen?
Je eet voedsel waar je honger van krijgt!
Huh? Ja, inderdaad een dikke HUH! Zoals je kon lezen in het artikel over de voedingsmiddelenindustrie wordt er nogal wat uitgespookt met ons eten. En dat begint bij het ontstaan van ons eten. De manier waarop wij de afgelopen 100 jaar aan landbouw en veeteelt hebben gedaan is bedroevend. Gewassen en dieren moeten zo snel mogelijk groeien en zo groot mogelijk worden. Om dit te kunnen bewerkstelligen worden er pesticiden en kunstmest gebruikt. De pesticiden moeten plagen weghouden bij de planten en de kunstmest moet ervoor zorgen dat de gewassen lekker snel groot worden. Het probleem van deze manier van landbouw is dat de micro-organismen in de grond het loodje leggen. De kwaliteit van de grond is bepalend voor de hoeveelheid voedingsstoffen die onze groenten en fruit meekrijgen. Door bestrijdingsmiddelen te gebruiken, krijgen we ook slappe planten die niet meer hoeven te vechten voor hun bestaansrecht en belangrijke stoffen die zij daarvoor normaal gesproken gebruiken, zoals salvestrolen, worden niet meer aangemaakt. En toevallig is het zo, dat wij die stoffen wel heel hard nodig hebben om gezond te blijven.
Zo gaat het ook in de veeteelt. Er moeten zoveel mogelijk dieren in een zo klein mogelijke ruimte, zo snel mogelijk opgroeien om geslacht te kunnen worden. Hier worden allerlei kunstgrepen voor gebruikt, die ervoor zorgen dat dierlijke producten ook weinig voedingsstoffen meer bevatten. Sterker nog, er zitten heel veel gifstoffen in onze dierlijke producten. Alleen al het feit dat de meeste dieren tegenwoordig binnen zitten, zorgt ervoor dat dierlijke producten niet meer zoveel vitamine D bevatten als vroeger. En door ze voedsel te geven dat niet natuurlijk is, bevat vlees bijvoorbeeld veel meer omega 6 dan omega 3. Dat was vroeger ook andersom.
En zo staat de wereld van de voedselproductie al een tijdje op zijn kop. Want hier stopt het niet. Van alle natuurlijke producten worden zoveel mogelijk uitgeklede producten gemaakt. Dit levert namelijk veel meer geld op. Melk kun je bijvoorbeeld meerdere keren verkopen, door het af te romen. Zogenaamd gezonde magere melkproducten in de schappen en de room gebruiken we weer voor andere producten.
En er is nog een reden: hoe minder voedzaam producten zijn, hoe meer je ervan moet eten en dat is altijd kassa voor de voedingsmiddelenindustrie. En dat is dus ook precies wat er gebeurt als je een maaltijd hebt gegeten. Je maaltijd is niet voedzaam, doordat hij is verarmd.
Een voorbeeld: macaroni
Macaroni zou een voedzame maaltijd kunnen zijn. Alleen als we tegenwoordig macaroni maken, dan nemen we pasta gemaakt van tarwebloem, een zakje kruiden, een voorgesneden groentepakketje, mager gehakt en een sausje uit een potje.
Tarwebloem lijkt aan de naam heel voedzaam, maar helaas is dat niet zo. Tarwebloem is gemaakt van tarwemeel. Om tarwebloem te kunnen maken, wordt het ontdaan van 90% van de vitamines, 80% van de mineralen en 95% van de vezels. Vervolgens wordt het gebleekt met chloor! Voor ons lichaam is dit een nutteloos product, wat net zo wordt behandeld als witte suiker. Ons lichaam kan het alleen verwerken als de vitamines, mineralen en vezels er nog inzitten.
In het kruidenzakje zit heel veel zout, alleen is dit helaas gedemineraliseerd zout. En ook hier geldt weer dat ons lichaam het zout alleen kan verwerken als alle mineralen er nog in zitten en niet alleen de natrium. Hier lees je meer over zout.
Mager gehakt, daarvoor geldt ook weer: waarom mager maken? Om de eiwitten in vlees optimaal te kunnen verwerken heb je vetten nodig. Neem vlees zoals het is, het zijn juist de vette delen die ons energie geven, mits je kiest voor vlees van boerderijen waar dieren op een natuurlijke manier mogen opgroeien.
In zakjes en potjes zitten vaak smaakversterkers en die zijn er mede verantwoordelijk voor dat je na korte tijd weer honger krijgt. Dus laat de potjes staan en maak je eigen kruidenmixen van kruiden, specerijen en Keltisch zeezout.
Natuurlijk is voedzaam
Hoe natuurlijker je eten, hoe voedzamer. Als jij gaat kiezen voor natuurlijke producten van bedrijven die op een natuurlijke manier produceren, dan gaat je lichaam weer voedingsstoffen binnen krijgen, waar het vermoedelijk al jaren om schreeuwt. Bijna iedereen is tegenwoordig ondervoed en dat geldt dus ook voor mensen met overgewicht. We krijgen wel kcal binnen, maar geen voedingsstoffen en dat is precies waar ons lichaam om blijft schreeuwen en dat zorgt er dus voor dat je steeds weer honger krijgt.
En gebruik Keltisch zeezout, wat natuurlijk ongeraffineerd zout is waar alle natuurlijke mineralen nog in aanwezig zijn.
Ga de uitdaging aan om 80% van je voedsel te laten bestaan uit natuurlijke ongeraffineerde producten. In mijn boek schrijf ik uitgebreid over wat je wel en beter niet kunt kiezen. Mijn boek wordt door veel mensen gezien als de laatste investering die ze nodig hadden om gelukkig gezond te leven. Bovendien is het een handig naslagwerk, om alles nog eens terug te zoeken wat je moet eten om gezond te blijven. En de investering is maar klein: 20 euro, dan is hij voor jou. Je kunt hem hier bestellen.