Waar sta jij met je gezondheid?

Ik las vanmorgen een artikel over chronische zieken in Nederland. Volgens het artikel zouden dit er ruim 9,9 miljoen zijn. Ik vind dat nog al wat; 9,9 miljoen chronisch zieke Nederlanders en waarschijnlijk zijn het er ondertussen meer, want de peiling was gedaan op 1 januari 2018. Inmiddels is het alweer augustus 2019. Wat doet dat met jou? Schrik je daar ook niet een beetje van? Of misschien wel heel veel. Die hoeveelheid chronisch zieken, komt neer op meer dan de helft van de Nederlanders, 58% om precies te zijn. De exacte cijfers vind je hier.

Ik krijg daar direct allerlei vraagtekens bij. Hoe komt het dat er zoveel mensen ziek zijn? Wat doen we verkeerd met gezondheidszorg, lifestyle en voeding bijvoorbeeld?

Kijk natuurlijk zijn er mensen die chronisch ziek zijn doordat ze een ongeluk hebben gehad of een andere direct aanwijsbare oorzaak, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Ik ben er heilig van overtuigd dat heel veel van deze chronische ziekten voorkomen hadden kunnen worden en ik ben er ook van overtuigd dat veel chronische ziekten toch kunnen worden opgelost, als je maar anders gaat leven.

Je hebt maar 1 lichaam

Je kunt niet even naar de winkel om een nieuw lichaam te kopen. Ja, je kunt de symptomen een beetje onderdrukken met medicatie en je kunt wat hulpmiddelen kopen om je levenskwaliteit wat te verbeteren, maar dat is niet hetzelfde als gezond zijn. Je hebt echt maar 1 lichaam en daar moet je zuinig op zijn.

En ik vraag me serieus af wat mensen doen voor hun gezondheid. Ik spreek regelmatig mensen die denken dat ze gezond eten bijvoorbeeld en dan kijk ik een weekje met ze mee en dan komen ze erachter dat ze toch een beetje een vertekend beeld hebben. Zo heb ik een vriendin die bij hoog en bij laag blijft volhouden dat ze bijna geen suiker eet. Nee klopt helemaal, maar ze krijgt het wel binnen door iedere dag een fles cola naar binnen te gieten.

Weet je het geeft niets als je dat wilt doen, moet je lekker zelf weten, maar zorg dan in ieder geval dat je erkent dat je niet helemaal gezond leeft. Want als er dan iets mis gaat met je, dan heb je ook inzicht in je leefstijl en kun je er dus iets aan gaan doen.

Wat vraag je van jezelf?

En ik heb het echt niet alleen over voeding. Hoe gaat het verder in je leven? Wat doe je zoal op een dag? Mag je van jezelf wakker worden op je eigen tempo of heb je zo een terrorist op je nachtkastje staan die je wakker schreeuwt? Mag je van jezelf ook even helemaal niets doen of woon je in je telefoon? Heb je stress op je werk of doe je gewoon op een rustig tempo wat je kunt? En je kinderen, hoe leven die? Want er zijn ook heel veel kinderen met chronische ziekten. Dat zou toch niet zo moeten zijn toch? Hoe komt dat?

Toen ik voor deze vragen stond, heb ik heel eerlijk geantwoord. Ik leefde al jaren gezond, at gezond en deed dagelijks yoga en toch werd ik ziek. Heel ziek. Ik ben gaan kijken naar mijn leefpatroon en heb het roer omgegooid. Zomaar ineens. En nu ben ik niet meer ziek, heb ik energie voor 10 en leef ik mijn droomleven zonder enige vorm van medicatie.

Wat zou jij kunnen doen om beter te worden?

geef hieronder je reactie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zijn we al vrienden op social media?

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This