Veel mensen vragen aan mij wat voedzaam eten nu eigenlijk inhoudt. In mijn boek “Waarom je dik en ziek wordt van diëten“, schrijf ik er uitgebreid over, omdat er heel veel gerommeld wordt met ons eten door de voedingsmiddelenindustrie. Waar het in het kort op neer komt is dat je zoveel mogelijk eet, zoals je het in de natuur kunt vinden. Dat betekent bijvoorbeeld dat je groenten en fruit onbespoten eet en dat je vlees eet van dieren die op een natuurlijke manier leven. Ook is het belangrijk om voedingsmiddelen te kiezen, die zoveel mogelijk in hun natuurlijke staat verkeren. Een belangrijk voorbeeld hierin is zout. De meeste soorten zout zijn gedemineraliseerd, wat betekent dat de meeste mineralen eruit zijn gehaald. Dit zout leidt vaak tot hoge bloeddruk, omdat ons lichaam helemaal niets kan met kaal zout. Als je kiest voor Keltisch zeezout, dan heb je zout waar nog wel alle mineralen inzitten. Mensen die overstappen op Keltisch zeezout zien vaak hun bloeddruk weer naar beneden gaan.

Voedingsmiddelenindustrie

De voedingsmiddelenindustrie is precies wat het wordt zegt: een industrie. En een industrie moet geld verdienen en heeft in de huidige maatschappij ook groei door te maken om in leven te kunnen blijven. Een bedrijf wat in deze economie niet groeit, is ten dode opgeschreven. Wat moet een bedrijf doen om te groeien? Kosten verlagen en meer verkopen. Wat kan de voedingsmiddelenindustrie doen om meer te verkopen? Ervoor zorgen dat mensen meer gaan eten? Wanneer ga je meer eten? Als je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt en als er stoffen worden toegevoegd aan je eten die ervoor zorgen dat je blijft eten. De voedingsmiddelenindustrie heeft een heel arsenaal van die stofjes en trekt zo’n beetje alle voedingsmiddelen uit elkaar om er meer van te kunnen verkopen, waardoor het ook nog eens minder voedzaam is voor ons.

Neem melkproducten. Ons is jaren verteld dat we moeten kiezen voor magere melkproducten. Heel handig voor de voedingsmiddelenindustrie, want zo kunnen ze magere melk verkopen en de room weer ergens anders voor gebruiken. Als het gaat om voedzaamheid van de producten, dat gaat enorm naar beneden. Ik vergelijk het altijd met borstvoeding. Als je je kind borstvoeding geeft, ga je het ook niet eerst afromen, voordat je de melk geeft? Nee, natuurlijk niet. Je kind heeft alle voedingsstoffen nodig en niet alleen de melk. Zo is het ook met onze voeding. Als je melkproducten wilt gebruiken om jezelf ermee te voeden, dan heb je het in volle glorie nodig, alles zonder poespas. Gewoon rauwmelkse volle producten, zoals de natuur het bedoeld heeft. Gemaakt door koeien met horens, die lekker in de wei lopen, vers gras eten met hun kalfjes bij zich. Dat is voedzame melk. De rest is troep.

Het klinkt keihard, maar dit is de realiteit. Alles wordt tegenwoordig gemanipuleerd. Drink je wel eens een wijntje? En heb je daar dan een romantisch beeld bij van wijnboeren in Frankrijk, die kelders hebben met wijnvaten, waar de wijn in gerijpt wordt? Jammer joh! 95% van de wijn wordt tegenwoordig gemanipuleerd, want een slechte oogst betekent in deze economie einde oefening voor de boer. En dat kan niet, dus gaan we maar manipuleren. Wijnproducenten mogen 60 ingrediënten gebruiken, zonder deze op de etiketten te zetten om de wijn een andere smaak te geven. Alleen allergenen moeten ze vermelden, dus daarom zie je soms ei en gluten op een fles wijn staan. Geloof je me niet? Bekijk hier de aflevering van Keuringsdienst van waarden.

Wat is voedzaam?

Toch is voedzaam eten minder moeilijk dan je denkt. Toegegeven, niet alles wordt op etiketten vermeld en dat is misschien ook gelijk de kracht van het voedzaam eten. Het enige dat je hoeft te doen is anders boodschappen doen en wat dacht je van een eigen moestuintje? Geen tuin? Sla, spinazie en cherrytomaatjes doen het prima in de vensterbank of op het balkon.

De regel is dat je overgrootmoeder het nog moet herkennen als voedsel. Dat betekent dus onbespoten groenten en fruit, vlees, vis, eieren en melkproducten van dieren die een natuurlijk en goed leven hebben (gehad), noten, volkoren granen en natuurlijke vetten zoals roomboter, kokosolie, olijfolie en ossenwit. En natuurlijk water, je weet wel dat spul waar het grootste deel van ons lichaam uit bestaat. Dan kun je nog lekker aan de slag met verse kruiden en specerijen om er heerlijke gerechten van te maken. Waar het op neer komt is dat je de pakjes en de zakjes laat staan. Dat je de geraffineerde suiker terug brengt naar de giffabriek en dat je kiest voor natuurlijke zoetstoffen zoals honing en fruitsuikers.

Als iedereen voedzaam zou eten, zou de supermarkt nog maar 1/10e zo groot zijn als hij nu is. En de wereld zou er een stuk gezelliger uit zien, want mensen die voedzaam eten voelen zich topfit. Die staan niet de hele dag op de weegschaal, want ze zijn gezond en slank en happy. Want voedzaam eten doet ook iets met je mind. Vraag maar eens rond bij mensen die voedzaam eten en hoe zij zich voelen. Of beter nog: probeer het zelf eens minimaal 2 weken en vertel me wat er veranderd is.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This