Molee is een gerecht met vis of vlees, waarin kokosmelk is verwerkt in de saus.
Kokosmelk hoort thuis op de lijst met supergezonde ingrediënten. Het bevat bijzonder veel voedzame stoffen.
Kokosmelk is rijk aan antioxidanten.
Vitamine B, C en E zijn in ruime hoeveelheden aanwezen, zo ook de mineralen fosfor, ijzer, kalium en magnesium.
Kokosmelk bevat ook laurinezuur, wat een anti-virale en anti-schimmelwerking heeft.
Wat zit erin?
Voor 4 personen:
1 el kokosolie
1 grote ui, in dunne ringen
3 tenen knoflook, geperst
1 kleine groene chilipeper, fijngehakt
2 tl kurkumapoeder
1 tl gemalen korianderzaad
1 tl gemalen komijn
4 kruidnagels
6 kerrieblaadjes
8 dl kokosmelk
500 gram scholfilet
1 el verse koriander blad, fijngehakt
2 kopjes zilvervliesrijst
Hoe maak je het?
Verhit de kokosolie in een pan en fruit hierin de ui gedurende 5 minuten. Voeg de knoflook en de chilipeper toe en bak 5 minuutjes mee. Voeg kurkuma, korianderzaad, komijn en de kruidnagels toe en roerbak nog 2 minuten. Voeg daarna de kerrieblaadjes, kokosmelk en 1/2 theelepel Keltisch zeezout toe. Breng het geheel tegen de kook en zet het vuur laag. Laat de saus zonder deksel ongeveer 20 minuutjes sudderen tot hij iets is ingedikt.
Kook ondertussen de rijst in 4 kopjes water gaar. Laat in het pannetje rusten op een warme plek (ik doe de pan altijd onder een theemuts of in een deken).
Snijd de vis in 2 tot 4 grote stukken per filet. Doe de vis in de saus en breng deze weer zachtjes aan de kook. Laat de vis ongeveer 5 minuten koken tot hij niet meer doorschijnend is en uit elkaar valt. Breng op smaak met Keltisch zeezout en korianderblad