Herken je dat? Zodra het kwik boven de 20 graden komt, dat je anders gaat eten? Sinds wij rondreizen in het Zuiden van Europa, eten we heel anders dan als we in Nederland zijn. Als we in Nederland een lange rit hadden, dan vond ik de M langs de snelweg nog wel eens interessant en als er een KFC in de buurt was, dan moest ik mezelf altijd beheersen om daar niet even te stoppen.

Hier in Spanje heb je die tenten ook langs de snelweg, maar ik heb nog geen enkele keer de behoefte gehad om er te stoppen. Ik heb ook bijna nooit honger als we onderweg zijn en in Nederland heb ik dat eigenlijk altijd.

Lichte maaltijden

In de zomermaanden heb ik weinig zin in zwaar eten. Ik kies dan meer voor fruit en salades bijvoorbeeld. Ik heb altijd gedacht dat dat door de zon kwam. In mijn beleving krijgen we onvoorstelbaar veel energie van de zon. Toen ik eens een verhaal tegenkwam van een man die dagelijks een paar minuten in de opkomende zon staarde, kreeg ik al een stukje bevestiging op mijn gedachtegoed.

Als je veel energie krijg van de zon, dan heb je niet zoveel energie nodig uit voeding. Dat leek me logisch. Er schijnen zelfs mensen te zijn die alleen op zonlicht en water leven. Of dat waar is weet ik niet, ik heb nog nooit iemand gesproken die op die manier leeft.

Zonlicht verminder vetopname

Vorige week kwam ik een studie tegen van de universiteit van Alberta Canada die aantoont dat zonlicht ervoor zorgt dat je lichaam minder vet opslaat. De studie vind je hier.

Als het zonlicht doordringt in je huid, worden de vetdruppeltjes kleiner en uiteindelijk afgevoerd uit je vetcellen. Volgens een van de onderzoekers en professor van de universiteit van Alberta, Peter Light (grappige naam in deze context), bewaren vetcellen niet zoveel vet als het lichaam wordt blootgesteld aan zonlicht.

Andersom is dus ook waar, volgens het onderzoek: Minder zonlicht kan bijdragen aan een gewichtstoename door vetopslag.

Winterse zonvakantie?

Dat zou betekenen dat als je slank wilt blijven, dat het een goed idee is om ook in de winter veel buiten te zijn. Nu heeft dat met winterse kleding natuurlijk beperkt zin, omdat dan het grootste deel van de huid bedekt is.

Daarom is het een uitstekend idee om in de winter een zonnig vakantieoord op te zoeken, om even wat zonlicht bij te tanken. Wellicht kunnen we daarvoor vergoeding aanvragen van de ziektekostenverzekering, aangezien het ook beter is voor je immuunsysteem 🙂

Hoe dan ook, je hebt er zojuist een heel goede reden bij gekregen om zoveel mogelijk in de zon te liggen en als ik jou was zou ik dus alle mogelijkheden aangrijpen. Ik ben daar in ieder geval al mee begonnen. Heb je mijn blog over de rondreis door Europa met mijn gezin al gevonden? Je vind hem hier.

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This