Vanmorgen fietste ik in alle vroegte alweer naar het strand om yoga te doen. Na de yoga bleef ik nog even op mijn mat zitten om naar de horizon te kijken . Geen zonsopgang te zien aan deze kant van het land, wel de prachtige roze en gele kleuren van de lucht. Terwijl ik daar zo zat, bedacht ik me hoeveel voordelen ik heb van de gewoonte om ‘s morgens vroeg yoga te doen.

Er zijn dagen geweest dat het me niet lukte om mijn dag te beginnen met yoga. Momenten waarop Tess me nodig had of omdat we heel vroeg gingen reizen en ik mijn planning niet op orde had. Op die dagen voelde ik me anders. Minder fit en ook veel minder blij.

Focus en energie

Als ik mijn dag begin met yoga, heb ik veel meer energie dan als ik het niet doe. Bovendien kan ik me veel beter concentreren op mijn werk en krijg ik veel meer gedaan, dan als ik de yoga oversla. Daarmee is geen tijd, dus geen excuus meer. Ik denk dat mijn tijdswinst gemiddeld neerkomt op 2 tot 3 uur per dag. En met 2 tot 3 uur per dag, kan ik heel veel leuke dingen doen.

Als je je dag begint met yoga, ben je veel meer gefocust. Je bent helder, scherp en alert. Je hebt een berg energie en als je het al wat langer doet, dan kun je zelfs een kriebeltje in je buik ontdekken. Je kent dat kriebeltje vast nog wel van je kindertijd. Het was er vlak voordat je op vakantie ging of de avond voor je verjaardag. Het kriebeltje geeft aan dat je zin hebt in de dag.

Als je regelmatig yoga doet dan veer je ook veel makkelijker uit je bed, zelfs als het ‘s morgens nog donker is en dat is super handig als de dagen weer steeds een stukje korter worden.

Gelukkig gezond

Er is een periode geweest waarin ik mijn dagen niet begon met yoga. Het was aan het begin van onze reis door Europa en ik had het gevoel dat ik even bij moest komen van de voorbereidingen. In plaats van lekker vroeg op staan om mijn dag met yoga te starten, bleef ik liggen en sliep ik uit. Ik dacht dat ik mezelf echt even de ruimte gaf om te ontspannen en op te laden, maar het tegenovergestelde gebeurde.

Ik voelde me steeds vermoeider worden en oude klachten zoals gewrichtspijn en spastische darm kwamen terug. Ik merkte ook dat ik een korter lontje had, ik voelde me eigenlijk helemaal niet zo blij.

Op het moment dat ik yoga weer oppakte, veranderde dat direct. Van yoga krijg je niet alleen meer energie, je wordt er ook nog eens heel blij van. Bovendien word je na verloop van tijd ook heel blij van je lichaam, dat er veel beter uit gaat zien als je regelmatig yoga doet. Het wordt sterker, slanker en flexibeler. Dubbel blij dus!

Een kwartiertje yoga

Als ik met mensen over yoga praat, dan geven ze vaak aan dat ze niet weten waar ze de tijd vandaan moeten halen, omdat ze vroeg moeten beginnen. Het antwoord daarop is simpel: Als je begint met een half uurtje eerder opstaan en dan ook een half uurtje eerder naar bed gaat, dan heb je tijd en energie om je dag te beginnen met yoga. De tijd die je dan vervolgens inloopt omdat je veel fitter en energieker bent, die kun je dan mooi aan jezelf besteden.

Je kunt je dag al beginnen met een kwartiertje yoga. Er zijn een aantal leuke filmpjes op Youtube, die heel geschikt zijn om je dag mee te beginnen. Zoals deze van Adriene (een super toffe vrouw):

De voordelen van yoga op een rij

Iets meer dan 8 minuten. Zou het je lukken om 8 minuten eerder op te staan om de volgende voordelen te gaan ervaren?

 • Meer energie
 • Meer focus
 • Meer productiviteit
 • Meer flexibiliteit
 • Meer kracht
 • Een groter geluksgevoel
 • Minder lichamelijke klachten
 • Beter immuunsysteem
 • Betere stofwisseling
 • Meer zelfvertrouwen
 • Mooiere huid

Eigenlijk zouden bedrijven yoga instructeurs moeten inhuren om de medewerkers met yoga te laten beginnen. Wat zou dat een productiviteit opleveren zeg en ik denk ook dat de sfeer op kantoor met sprongen vooruit gaat.

Namasté

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This