Van stress word je dik & ziek

Misschien wordt de titel van mijn volgende boek wel Waarom je dik en ziek wordt van stress. Stress is een van de grootste ziekmakers van het menselijk lichaam en we hebben er in grote getalen veel last van. Het is vast niet voor niets dat bijna 10 miljoen Nederlanders 1 of meer chronische ziekten hebben. We leven in een gehaaste maatschappij waar de focus ligt op negatieve zaken. Voor mij de reden om geen krant meer open te slaan bijvoorbeeld.

Wat is stress?

Stress is een reactie van het lichaam op externe factoren, bedoeld om snel en adequaat te kunnen reageren. Stress zorgt ervoor dat je hartslag en bloedsuikerspiegel omhoog gaan. Daarnaast ga je er sneller door ademhalen. In principe een nuttige reactie, zeker als er een beer voor je neus staat. Je kunt dan helder nadenken en razendsnel handelen.

In onze maatschappij krijgen we nauwelijks nog stress van wilde dieren, de enige wilde dieren die wij hier doorgaans tegenkomen, zijn de beren op de weg. En dat zijn er best veel: werkdruk, overheidsmaatregelen, belasting, prestatiedruk, negatief zelfbeeld en relatiedruk, om er maar een paar te noemen. Je kunt het zo gek niet bedenken of we krijgen er tegenwoordig stress van. En dan hebben we nu nog het Coronavirus erbij, waar veel mensen ook niet van kunnen slapen.

En ben je niet bang voor het virus dan denk je misschien wel na over de economische gevolgen en hoe dat impact heeft op jouw financiële situatie.

Stresshormonen

Het hormoon dat stress veroorzaakt is cortisol. Cortisol zorgt er in een gevaarlijke situatie voor dat je lichaam in de overlevingsstand gaat. Je gaat adrenaline en noradrenaline aanmaken, waardoor je hartslag en je bloeddruk gaan stijgen. Je ademhaling versnelt en je krijg een opgejaagd gevoel.

In een gevaarlijke situatie is het heel handig, zodat je wegrent en niet nog even ontspannen blijft zitten om te kijken hoe mooi en zacht de naderende beer is. In ons huidige bestaan, ervaren we helaas veel te veel stress door allerlei situaties waar we niet in gevaar zijn, maar ons lichaam wel op dezelfde manier reageert, omdat het ons angst aanjaagt of omdat we het als niet prettig ervaren.

Stress verzwakt ons lichaam

Te veel stress verzwakt ons lichaam. In geval van stress, wordt namelijk je immuunsysteem onderdrukt. Als dit kort is om je leven te redden is dat geen drama, maar chronische stress, waar veel mensen in de huidige maatschappij onder lijden, schaadt ons doordat ons immuunsysteem continu onderdrukt wordt.

Door te veel stress zijn we vatbaarder voor ziektes en ontstekingen. Daarnaast maken we teveel bloedsuiker aan. Dit komt doordat cortisol eiwitten uit onze spieren omzet in glucose. Die glucose is nodig om de energie te kunnen leveren, die je in een stress situatie nodig hebt.

Stress maakt je dik

Voel je de bui al hangen? Afgebroken eiwitten in je spieren, betekent natuurlijk ook spierverlies. Als je minder spieren hebt, verbruik je ook minder kcal. Maar doordat je lichaam op glucoseverbranding staat in plaats van vetverbranding, sla je ook meer vet op.

Onderzoek heeft aangetoond dat maar 2% van de mensen die stress ervaart, afvalt. De overige 98% slaat meer vet op. Door het teveel aan bloedsuiker, heb je behalve kans op overgewicht, ook meer kans op diabetes. En als je weet dat 1 op de 3 mensen momenteel diabetes krijgt, dan is het een goed idee om eens de balans op te maken voor jezelf.

Uitputting

Voortdurende stress betekent dat je lichaam continu in de opperste staat van paraatheid is. Hierdoor kan je lichaam eigenlijk nooit ontspannen, ook in de nacht niet, wat kan leiden tot slapeloosheid of een onvolledige nachtrust.

Uiteindelijk krijg je te maken met vermoeidheid en uitputting. Andere klachten door een teveel aan stress zijn: depressie, versnelde veroudering, spijsverteringsproblemen, verminderd libido en hart- & vaatziekten.

Wat kun je doen tegen stress?

De oorzaak van stress wegnemen, is in onze huidige maatschappij niet altijd mogelijk. We leven in een wereld waar je geld nodig hebt om te kunnen overleven en velen van ons hebben een baan die niet altijd stressvrij verloopt. Alleen al een blauwe envelop op de mat, kan voor grote stress zorgen. Je daar niet druk over maken, is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Toch zijn er wel wat simpele dingen die je in je leven kunt toepassen, om de hoeveelheid stress te verminderen.

  • Veel water drinken helpt om de stijgingen van je bloeddruk, hartslag en bloedsuikerspiegel te beperken
  • Meer gezonde vetten eten en minder koolhydraten
  • Niet roken
  • Minder caffeïne
  • Yoga en meditatie
  • Zorg voor voldoende ontspanning en dan bedoel ik niet parachutespringen ofzo, maar echt even chillen in een bubbelbad of lekker even helemaal niets doen
  • Zorg voor voldoende nachtrust. Toegegeven, beetje kip en ei als je slecht slaapt, maar dan kun je starten met de rest van het rijtje

Heb je er controle over?

Wat je ook kunt doen is je afvragen of daar waar je stress van ervaart iets is waar je controle over hebt. Bijvoorbeeld de situatie met het Coronavirus: Kun jij beïnvloeden hoe lang dat virus er is, of het aan jouw deur klopt en wat de economische gevolgen zijn bijvoorbeeld? Nee precies, je hebt er geen enkele controle over. En dus is piekeren verspilde energie. Piekeren maakt je in dit geval zelfs kwetsbaarder, dus stop ermee.

Je kunt wel nadenken over wat je wel kunt doen. Bijvoorbeeld gezond eten, bewegen en genieten van de tijd die je nu met je gezin hebt. De rust ervaren van alle dingen die je nu niet kunt doen. En je kunt stoppen met alle nieuwsberichten volgen. Als je stress krijgt van deze situatie, kijk er dan niet te lang naar. Zorg dat je het noodzakelijke weet en zet verder de tv en social media uit. Pak je rust en laat het los. En hier helpt yoga en geleide meditatie heel goed bij.

immuunsysteem

Zoals je hebt kunnen lezen is je immuunsysteem minder sterk als je veel stress ervaart. Wil je je immuunsysteem een snelle boost geven? Download dan mijn gratis ebook hier.

Heeft dit bericht je geïnspireerd en ga je ook zorgen voor minder stress in je leven? Of deed je dat misschien al? Laat het me weten. Ik ben benieuwd naar je verhaal.

geef hieronder je reactie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zijn we al vrienden op social media?

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This