Deze overheerlijke hachee is gemaakt van supergezonde stooflapjes van biologische runderen die lekker buiten op mooie velden met snelgroeiend gras hebben gegraasd. De stooflapjes kenmerken zich door het gemarmerde vlees, wat betekent dat er wat vet door het vlees heen zit, maar niet van de grote randen vet. Voor de mensen die daarvan griezelen is dat dus goed nieuws. Zo heb je heerlijk hachee met gezonde vetten, zonder dat je direct het gevoel hebt dat je vet vlees zit te eten. En ja, we hebben vetten nodig van gezonde dieren, bijvoorbeeld om ons lichaam in staat te stellen de “in-vet-oplosbare-vitamines” op te nemen.
Wat heb je nodig?
Kies uitsluitend biologische producten:
1 kg stooflapjes
1 kg uien
75 gram reuzel (of roomboter)
3 eetlepels appelazijn
3 laurierblaadjes (of 6 kleintjes)
3 kruidnagels
1 dessertlepel appel-perenstroop
1/2 liter runderbouillon, heet (runderbouillonrecept vind je hier)
Keltisch zeezout
Zwarte peper
Hoe maak je het?
Zorg dat de stooflapjes een kwartier voor bereiding uit de koeling zijn. Pel en snijd de uien in ringen. Snijd de stooflapjes in blokjes van ongeveer 1,5 centimeter. Bestrooi ze met Keltisch zeezout en zwarte peper en roer goed door, zodat alle blokjes bestrooid zijn. Smelt de reuzel in een braadpan op een laag vuur. Zet het vuur hoog als de reuzel bijna helemaal gesmolten is en als het goed heet is, voeg dan de vleesblokjes toe. Braad het vlees op een gemiddeld vuur mooi bruin, schep geregeld om. Bak vervolgens de uienringen mee met de appel-perenstroop gedurende 3 minuten. Voeg de hete runderbouillon toe, samen met de appelazijn, laurierblaadjes en kruidnagels. Breng tegen de kook aan en zet het vervolgens op het zachtste vuurtje (gebruik het liefst een treefje) en laat het tussen de 2,5 en 3 uur zachtjes gaar sudderen. Breng eventueel verder op smaak met Keltisch zeezout en peper.
Lekker met stamppot rode kool.