Toscaanse Panzanella

Een heerlijk gerecht om oud brood in te verwerken

Porties

3

Klaar in:

30 minuten

Kcal:

487

Kosten:

€ 1,25 p.p

 
Introductie

Over dit recept

Recept van een vriendin

Als je net als ik niet van dat zogenaamde lang vers brood eet, maar gewoon ouderwets brood dat na een dag oud is, dan blijf je wel eens met wat brood zitten, zeker als je beperkt ruimte in je vriezer hebt. Je kunt het natuurlijk aan de eendjes geven of lekker in de broodrooster doen, maar je kunt er ook eens iets bijzonders van maken, zoals deze Toscaanse broodsalade. Als je deze een keer geproefd hebt, zal er niet zo snel meer brood naar de eendjes gaan, denk ik.

Geschikt voor:

SlimLin, Vegetarisch

Allergenen:

 Gluten

Wat zit erin?
  • 300 gram oud brood (spelt), in blokjes

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 1 eetlepel verse rozemarijn, fijngehakt

  • 500 gram tomaten, in blokjes zonder zaadlijsten

  • 0,5 stuks komkommer, in blokjes, zonder zaadlijsten

  • 1 stuks sjalot, gesnipperd

  • 10 olijven, ontpit

  • 10 basilicumblaadjes, gescheurd

  • 2 muntblaadjes, fijngehakt

  • 0,5 eetlepel majoraan, fijngehakt

Voor de dressing:

  • 2 stuks tomaten
  • 60 ml olijfolie
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 0,5 eetlepel balsamicoazijn
  • 2 kleine teentjes knoflook
  • Keltisch zeezout en versgemalen peper naar smaak

Voedingswaarden

In dit gerecht is majoraan verwerkt. Over heel de wereld werd in vroegere tijden majoraan als geneeskrachtig kruid gezien. Er werden ziekten mee behandeld zoals: verkoudheid, griep, bronchitis, astma, artritis en spierpijn. Majoraan is een krachtige anti-oxidant dus lekker vaak gebruiken.

  • Eiwit 11% 11%
  • Koolhydraten 40% 40%
  • Vet 49% 49%

Hoe maak je het?

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Stap 2

Vermeng de brood blokjes met de rozemarijn en olijfolie. Verdeel ze over een bakplaat en bak ze in 5 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen.

Stap 3

Verwarm voor de dressing een koekenpan en bestrijk het vel van de kleine tomaten met een beetje olijfolie. Bak deze hele tomaten in de pan tot ze helemaal zwart zijn.

Stap 4

Pureer ze met de rest van de olijfolie, de azijn, knoflook en peper en Keltisch zeezout. Zet even weg.

Stap 4

Leg brood, tomaten, komkommer, ui, olijven en de basilicumblaadjes in een kom. Voeg de fijngehakte munt en majoraan toe. Meng alles goed door elkaar. Schenk de dressing erover en meng hem goed door de salade. Laat de salade 10 minuten staan voordat je hem opdient.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This