fitbodyIn januari gaan we massaal sporten. In het lijstje van onze goede voornemens staat bijna altijd beter voor ons lijf zorgen en dat zorgt ervoor dat de sportscholen weer vollopen. Meestal lukt het ons niet zo lang om te voldoen aan onze gezonde voornemens en dat is jammer, want we zouden zo lekker fit en vitaal het jaar door kunnen.

Het mooiste is natuurlijk om gewoon iets te gaan doen wat je leuk vindt. Zo hou ik zelf heel veel van snowboarden en zou ik me in de wintermaanden dus helemaal strak kunnen trainen. Maar ja, ik woon niet in de bergen, dus zal ik er toch ook iets anders bij moeten doen. Dansen en yoga vind ik ook erg leuk om te doen, dus ik kan me prima vermaken als het om sporten gaat.

Voor de mensen die niet zo goed weten wat ze nu leuk vinden op het gebied van sporten en/of beweging, maar die wel graag een fit lichaam willen, heb ik wat tips gevonden van Kenneth Leeuwin, meervoudig Nederlands, Europees en wereldkampioen karate en personal trainer.

Een doel

Het belangrijkste bij beweging omwille van een gezond lichaam is het stellen van doelen. Als je sport omdat je het leuk vind, is een doel niet zo belangrijk, want dan gaat het je om het sporten. Maar als sporten niet je hobby is en je wilt het wel doen om een bepaald resultaat te halen, dan is doelen stellen essentieel.

Het doel dat je stelt moet haalbaar zijn en daarbij is het belangrijk om niet te hard van stapel te lopen. Als je vanuit het niets in eens drie keer per week keihard gaat trainen, dan is de kans heel groot dat je er na een paar weken mee stopt. Niet alleen heb je dan een grotere kans dat je het volhoudt, maar je bereikt er ook meer door, omdat je je lichaam de kans geeft om iets op te gaan bouwen.

Als je je een maand lang aan je plan hebt gehouden, dan is een beloning op zijn plaats. Trakteer jezelf op een leuk uitje of een cadeau.

Luister naar je lichaam

Luisteren naar je lichaam is op alle vlakken erg belangrijk. Zeker als je gaat sporten. Als je direct vol gas geeft, omdat je je doelstellingen zo snel mogelijk wilt realiseren, dan kom je van een koude kermis thuis. Je lichaam heeft ook rust nodig om te kunnen herstellen. Neem je geen rust, dan zal je dat wat je hebt opgebouwd snel weer verliezen.

Ook als je je niet lekker voelt of een keer geen zin hebt, sla dan een dagje over. Zo blijf je gemotiveerd en voorkom je blessures.

Krachttraining en cardio

De meeste mensen denken nog steeds dat cardio het meest effectief is als je wilt afvallen, maar juist door cardio te combineren met krachttraining zorgt voor het beste resultaat. Door krachttraining ontwikkel je spiermassa en als je meer spieren hebt, gaat je metabolisme omhoog. Spieren hebben veel energie nodig en verbruiken daardoor veel kcal.

Voor krachttraining hoef je niet perse aan de gewichten te hangen. Je kunt ook gebruik maken van je eigen lichaamsgewicht. Een voorbeeld van een effectieve oefening voor je spieren is de plank. Hiervoor ga je op je buik liggen en plaats je je ellebogen onder je schouders. Houd daarbij je voeten tegen elkaar aan en duw je tenen tegen de vloer. Til jezelf omhoog, waarbij je je lichaam vanaf je schouders tot aan je tenen in een rechte lijn houdt – als een plank dus. Span hierbij je buikspieren goed aan en adem rustig door. Houd deze positie 10 tot 20 seconden vast en laat jezelf zakken door je knieën te buiken. Herhaal de oefening drie keer, met steeds 1 minuut rust ertussen.

Voedzaam eten

De meeste mensen die willen afvallen, eten te weinig, waardoor er tekorten in het lichaam ontstaan. Een tekort aan kcal zorgt ervoor dat je gaat afvallen, maar een tekort aan voedingsstoffen is desastreus. Te weinig eten, is de grootste fout die je kunt maken als je wilt afvallen. Je stofwisseling kun je zien als een knapperend haardvuurtje en om het op gang te houden, moet je dat vuurtje regelmatig van een blok hout voorzien.

Volgens SlimLin is voedzaam eten de sleutel. Als je voedzaam eet, geef je je lichaam voldoende bouwstoffen om je lichaam mooi en gezond te houden. Kenneth geeft aan dat het belangrijk is om je voeding voor het grootste gedeelte uit eiwitten te laten bestaan (zo’n 60%).

In de avond gaat je lichaam in de ruststand en verbrand je nauwelijks nog energie. Daarom is het belangrijk om na 20 uur geen koolhydraten meer te eten.

Vast patroon

Mensen die erin slagen om een gezond lichaam te behouden, hebben vaste patronen als het gaat om voeding en beweging. Zodra gezond eten en sporten een vast onderdeel worden van je leefstijl, dan blijf je in shape. Het maakt dan niet uit als je tijdens je vakantie niets doet en een biertje drinkt. Zodra je weer begint met trainen en gezond eten, ben je binnen no time weer helemaal in shape!

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This