chocolademelk2Als je het moeilijk vind om voldoende gezonde vetten binnen te krijgen, dan kun je een klein beetje smokkelen door je koffie of thee te voorzien van roomboter en/of kokosolie. Het idee komt uit Tibet, waar boterthee wordt geschonken. In de thee wordt boter van de yak gedaan, wat zorgt voor veel vitamines en mineralen, naast de benodigde vetten. Zeker bij kou bijzonder heilzaam voor het lichaam en dat weten de Tibetanen natuurlijk.

Als je dit gaat uitproberen, kies dan wel voor biologische boter van gras gevoerde runderen. Als je lactose intolerant bent, kun je ook kiezen voor ghee. Ghee is gemaakt van roomboter, maar de lactose is hierin niet meer aanwezig.

Afvallen

Het klinkt misschien gek, maar boterthee helpt je bij het afvallen. Je begint je dag met gezonde vetten, die zo belangrijk zijn voor je lijf. Je lichaam kan alleen vet verliezen, als het vet kan verbranden. Als je veel koolhydraten en weinig vet binnen krijgt, dan verbrand je lichaam glucose en geen vet. Het is dus belangrijk om je koolhydraten te beperken en ervoor te zorgen dat je voldoende vetten binnen krijgt. Met boterthee maak je dan een gezonde start.

In de roomboter die je gebruikt in deze thee, zit tevens natuurlijk linolzuur en linolzuur staat erom bekend dat het je lichaam helpt om af te vallen.

Cholesterol

Cholesterol staat in een kwaad daglicht, maar wist je dat je hersenen voor het grootste gedeelte uit cholesterol bestaan. Je hebt dus ook gewoon cholesterol nodig voor het functioneren van je hersenen. Het is niet cholesterol dat zorgt voor verkalkte aderen, maar geoxideerd cholesterol. Je hebt dus veel antioxidanten nodig, naast voldoende cholesterol en laat roomboter nu allebei precies in de juiste hoeveelheden bevatten. Cholesterol is niet alleen goed voor je hersenen, maar is ook belangrijk voor het behoud van gezonde lichaamscellen en je zenuwstelsel.

Vitamines en mineralen

In roomboter van biologische gras gevoerde koeien, zitten heel veel vitamines en mineralen. De vitamine die het meest voorkomt in roomboter is vitamine A. Daarnaast zit er ook vitamine D, E en K in.

Roomboter heeft te lang ten onrechte in een kwaad daglicht gestaan en werd in verband gebracht met hart- en vaatziekten, maar in roomboter zitten juist antioxidanten die ervoor zorgen dat de aderen elastisch blijven.

Activator X

In roomboter zit de zogenaamde activator X, een vitamine die men nog niet precies heeft kunnen omschrijven, maar die bijzonder weldadig is voor het lichaam. Deze activator X zorgt voor een normale groei, bij kinderen, maar bijvoorbeeld ook bij het herstel van botbreuken. Daarnaast beschermt het je gebit tegen gaatjes, gaat ontstekingen tegen, is goed voor de schildklier en zorgt voor een gezond hart. Activator X zorgt ervoor dat vitamines en mineralen goed kunnen worden opgenomen door het lichaam.

Boterthee vind ik zelf absoluut niet te drinken en koffie drink ik niet, dus ik ging op zoek naar een andere variant. Ik houd erg van chocolade, dus besloot een romige chocolademelk te maken. Door hier je zondag mee te beginnen, heb je direct een start met voldoende gezonde vetten.

Wat zit erin?

1 eetlepel roomboter of ghee
1/2 eetlepel kokosolie extra vierge
1 eetlepel cacaopoeder
Een snufje vanille
300 ml kokend water

Hoe maak je het?

Doe de ingrediënten in een blender en mix tot er een schuimige massa ontstaat. Giet in een kom en geniet!

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This