Stufato di Carne
Een Italiaans feestmaal
Porties
2
Klaar in:
70 minuten
Kcal:
503
Kosten:
€ 3,75 p.p
Over dit recept
Recept van een vriendin
Als je voor dit gerecht varkensvlees kiest van varkens die lekker buiten hebben geleefd, in de modder hebben gerold en van het zonnetje hebben kunnen genieten, dan heb je een absoluut voedzaam gerecht. Varkens die op een natuurlijke manier opgroeien en het grootste deel van hun leven buiten doorbrengen, slaan veel vitamine D op in hun buikvet bijvoorbeeld. Vlees van dieren die goed gezond leven, bevatten vitamines en mineralen, die vlees uit de bio industrie niet meer in zich hebben. Ik ben ervan overtuigd dat de vele ziektes die wij kennen, hier ook mee te maken hebben. Voor mij een absolute reden om zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten te gebruiken en daarbij kijk ik ook waar het vandaan komt.
Dit bijzondere Italiaanse gerecht wordt vaak gemaakt met kalfsschenkel. Ik kies daar niet voor, omdat ik geen kalfs- of lamsvlees eet. Je kunt het ook met runderschenkel maken. Dan moet het wel wat langer stoven (ongeveer 2 uur).
Geschikt voor:
SlimLin, Suikervrij, Paleo, Koolhydraatarm
Allergenen:
- 300 gram biologische hamlappen, op kamertemperatuur
- 300 gram ui, grof gesnipperd
- 150 gram bleekselderij, in boogjes
- 150 gram wortel, in schijfjes
- 200 gram sugar snaps
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 2 eetlepels basilicum, in reepjes
- 1 laurierblad
- 1 eetlepel rozemarijn
- 1 eetlepel tijm
- 70 gram tomatenpuree
- 4 tenen knoflook, fijngehakt
- 100 ml droge witte wijn
- 500 ml kippenbouillon
- Keltisch zeezout en peper naar smaak
Voedingswaarden
Hoe meer verse kruiden je gebruikt in je eten hoe beter. Kruiden hebben medicinale eigenschappen. Zo is rozemarijn goed voor je hersenen bijvoorbeeld.
Wist je dat je verse kruiden het beste in de ochtend kunt plukken? Dan zijn ze het gezondst.
- Eiwit 34%
- Koolhydraten 24%
- Vet 42%
Hoe maak je het?
Stap 1
Verhit de olie in een braadpan. Bestrooi de hamlappen met Keltisch zeezout en peper naar smaak. Bak ze in 4 minuten aan beide kanten bruin. Neem het vlees uit de pan.
Stap 2
Fruit de ui, bleekselderij en wortel 1 minuut in het bakvet. Schep de laurier, tijm en rozemarijn erdoor. Voeg de tomatenpuree toe en bak eveneens 1 minuut. Voeg de knoflook en wijn toe en verwarm nog 1 minuut. Schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook.
Stap 3
Draai het vuur laag en stoof het vlees ongeveer 45 minuten, tot deze mooi zacht is.
Stap 4
Ontspan (met een wijntje – die heb je immers opengemaakt voor je gerecht) en kook de laatste minuten van de suddertijd de sugar snaps in kokend water met wat Keltisch zeezout in 3 minuten beetgaar. Giet ze af en spoel ze af onder stromend water.
Stap 5
Voeg ze samen met de balsamicoazijn en basilicum toe aan het gerecht. Breng verder op smaak met Keltisch zeezout en versgemalen peper.