In de afvalraces die ik met sportscholen deed, sprak ik met deelnemers af dat ze zich de eerste 2 weken exact aan het voedingsschema zouden houden. Dat lukte bij de meeste mensen ook, omdat de eerste weken de motivatie het grootst is. Ik sprak met ze af dat als ze zich 2 weken volledig aan het voedingsprogramma zouden houden, dat ze dan op de 15e dag alles mochten eten waar ze trek in hadden. Wat ze ook konden bedenken, het mocht.

Doodziek

Na die 2 weken ontstonden er 2 groepen: de eerste groep mensen vond het zonde om na dat harde werken, zich een dag vol te proppen en de tweede groep mensen ging voor de vette hap en zoetigheid. Van de tweede groep kreeg ik op het weegmoment steevast te horen dat ze zich doodziek hadden gevoeld. Een berg rommel eten na 2 weken voedzaam en gezond, vinden de meeste lichamen niet zo een goed idee. En dat is ook precies de reden dat ik het in mijn programma’s had opgenomen. Hoe mooi is het als je zelf kunt ervaren, dat ongezond eten ook echt niet goed voor je is?

Diëten hoeft niet gezond te zijn

Niet iedereen die op dieet is, heeft dezelfde ervaring. De meeste diëten zijn gebouwd op het verminderen van kcal en daarbij wordt niet altijd gekeken naar voedzame en gezonde ingrediënten. In een weekmenu van iemand anders, zag ik onlangs nog eierkoeken en ontbijtkoek staan bijvoorbeeld. Eierkoeken en ontbijtkoek zijn op geen enkele wijze voedzaam of gezond. En dat is het vervelende van veel diëten, ze zijn vaak niet gezond. Meer daarover lees je in mijn boek: Waarom je dik en ziek wordt van diëten.

Om af te vallen hoef je in principe alleen maar de hoeveel kcal in je voeding te verlagen en of je die kcal voornamelijk uit groenten en fruit haalt of uit chocoladetaart, dat maakt voor je lichaam niet uit.

Honger

Wat wel uitmaakt is de hoeveelheid trek die je hebt als je op dieet bent. Hoe minder voedzaam je eten is, hoe meer honger je houdt tijdens het afslanken. En hoe meer honger je houdt, hoe groter de kans is dat je een eetbui krijgt of een smokkeldag gaat inlassen.

Na ons bezoek aan Italië waar we onvoorstelbaar lekker (en veel te veel) hebben gegeten, mocht er wel weer een vetrandje af. Op zo een moment gaan wij direct weer aan de slag met ons eigen SlimLin afslankprogramma en binnen de kortste keren is het vetrandje verdwenen, zonder dat we ook maar een dag hebben moeten afzien. Hoe dat komt? Gewoon doordat we voedzaam en gezond eten. We eten voedsel waar ons lichaam energie van krijgt. Op die manier hebben we geen behoefte aan allerlei snoeperijen en kunnen we het vetrandje weer laten verdwijnen.

Cheatmeals

In de meeste diëten mag je 1 keer per week een cheatmeal eten en bij het SlimLin afslankprogramma kan dat in principe ook, ware het met een aantal afbakeningen. Bij veel andere diëten zijn die afbakeningen er niet zo.

Een tijdje terug las ik een post van Jeanet Wolf van Kickassleven.nl over cheatmeals en smokkeldagen. Ze schreef dat je het jezelf er onvoorstelbaar moeilijk mee kunt maken. Stel je gaat op je smokkeldag eten bij de Mc Donalds en vervolgens lekker borrelen met je vrienden en/of vriendinnen. Op zo een dag krijg je al snel 2500 kcal extra binnen.

Jeanet rekent dat een zogenaamde onschuldige smokkeldag met 2500 kcal extra, je voortgang volledig kan doen stagneren. Als je die 2500 deelt door 7 dagen, kom je over de hele week uit op 360 extra kcal per dag. Als je dat combineert met het feit dat je vaak iets vergeet mee te rekenen in je dagtotaal, dan zit je al gauw op zo een 4 tot 500 kcal extra per dag en dat is precies die hoeveelheid kcal die de meeste mensen minder eten in een dieet. Oftewel, je zit dan gemiddeld gewoon op je dagelijkse behoefte aan kcal. En jij je maar afvragen waarom het je niet lukt om af te vallen. Nou daarom dus!

Stop met jezelf pijnigen

Als je graag wilt afvallen, stop dan met het jezelf zo moeilijk te maken. Maak een plan voor jezelf, waarin je afspraken maakt met jezelf. Je bepaalt je doel en daar ga je voor en die troep die ervoor zorgt dat je steeds vast komt te zitten in je afslankproces, die laat je in die periode gewoon staan. Geen cheatmeals meer. Want waarom zou je jezelf zo boycotten? En voor wat? Er zijn zoveel lekkere gezonde alternatieven, waarom dan die troep eten, waarvan de energie direct in je schoenen zakt?

Genieten mag, maar niet ten koste van je afslankproces en ook niet ten koste van je lichaam. Waarom zou jouw lichaam doen wat jij wilt, als je het blijft mishandelen? En geloof me, als je na een tijdje goed voor jezelf zorgen in de spiegel kijkt, dan geniet je 20x zoveel dan als je een vette hap gaat halen. Want dan staar je naar een prachtig lichaam waar je eindelijk tevreden mee bent. En hoe trots zul je zijn, als je dat bereikt hebt?

En als je kiest voor een voedzaam en gezond voedingspatroon, zoals in het SlimLin Afslankprogramma, dan valt er genoeg te genieten van lekker eten.

Mocht je willen weten hoe ons afslankprogramma eruit ziet en of jij er iets aan hebt, mail me dan vrijblijvend op linda@slimlin.nl

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This