Ongeveer een jaar geleden sprak ik met iemand die van de huisarts te horen had gekregen dat ze insuline moest gaan spuiten. Ook werd haar geadviseerd om eens na te denken over een maagband, vanwege haar overgewicht. Ze was ten einde raad, want ze zag het helemaal niet zitten om een maagband te nemen en insuline spuiten daar had ze natuurlijk ook helemaal geen zin in. Ze vertelde me dat ze een maand later weer een afspraak had met de huisarts en dat er dan weer bloed zou worden afgenomen en dat ze moest beslissen wat ze wilde gaan doen.

Ik vroeg haar om 2 dingen voor me te doen: acuut stoppen met light producten en over te gaan op volle melkproducten in plaats van de magere varianten. Druist compleet in tegen de adviezen van de meeste diëtisten en dat was even wennen voor haar, maar omdat ze niets te verliezen had en alles te winnen, deed ze wat ik haar vroeg.

Een maand later stond ze voor de deur met een bos bloemen. De uitslagen van haar bloed waren weer goed en ze hoefde niet aan de insuline. Ze was zielsgelukkig en ik ook, want ik wist dat light producten slecht voor je waren, maar dat het lichaam zich zo snel kon herstellen dat had ik niet verwacht.

Light is een marketingstrategie

In een maatschappij waar meer dan de helft van de mensen overgewicht heeft, is het natuurlijk heel makkelijk om geld te verdienen aan producten waar je van zou kunnen afvallen. De dieetindustrie is, net als de voedingsmiddelenindustrie en de farmaceutische industrie, een miljardenindustrie. Hier wordt het meeste geld verdiend.

Jarenlang is er geroepen dat een teveel aan vet ervoor zorgt dat je dik wordt en daar kon de industrie handig op inspelen door light producten op de markt te brengen. Ook voor het teveel aan suiker wat we zouden binnen krijgen, werd een light variant bedacht. Zo vind je in de supermarkten hele schappen vol met light producten. Helaas werken die producten averechts op jouw lichaam. En dat weet de voedingsmiddelenindustrie ook. Het is namelijk zo dat je door de consumptie van light producten juist meer gaat eten! Wat? Ja precies!

Hoe werkt dat dan?

In veel light producten worden suikervervangers gebruikt. Dit zijn doorgaans kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam. Je lichaam heeft een ingebouwd mechanisme dat controleert of je voldoende energie hebt binnengekregen uit je voeding. Als je te weinig eet, bijvoorbeeld als je op dieet bent, dan blijft je lichaam zeuren om voedsel. Dit ervaren we als honger. Als we kunstmatige zoetstoffen binnen krijgen, dan gebeurt precies hetzelfde. Kunstmatige zoetstoffen leveren namelijk helemaal geen energie op. Denk aan cola zero, het woord zegt het al: 0 kcal oftwel 0,0 energie. Dit terwijl onze hersenen wel een signaal krijgen dat er energie aankomt. Onze hersenen signaleren namelijk zoetigheid en zoetigheid staat gelijk aan energie. Ons lichaam zit dus enthousiast te wachten op de suiker die binnen gaat komen en begint alvast met de aanmaak van insuline. Insuline is een hormoon dat mede verantwoordelijk is voor vetopslag. In plaats van suiker, komen er loze eiwitverbindingen binnen en zal er toch suiker moeten komen voor de insuline die is aangemaakt. Je lichaam gaat dit halen uit de bloedsomloop, waardoor je energielevel naar beneden schiet.

Als je veel light producten gebruikt dan voorzie je je lichaam met een continu stroom aan kunstmatige zoetstoffen en dan zal je lichaam suikers niet meer vrijgeven voor energie maar opslaan als noodrantsoen. Daarnaast zal het lichaam doorkrijgen dat het steeds in de maling wordt genomen en stopt dan met het aanmaken van insuline, wat weer leidt tot depressie. En depressie is voor heel veel mensen vaak een reden om heel veel te gaan eten. Zie je hoe je hier in een cirkeltje loopt?

Klachten die je kunt krijgen van light producten

Mocht je nog niet overtuigd zijn van het feit dat light producten echt niet gezond voor je zijn, dan heb ik hier nog een lijstje met klachten die je kunt krijgen van kunstmatige zoetstoffen:

Hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, buikpijn, slapeloosheid, gewichtstoename, hyperactiviteit, concentratieproblemen, slecht zien, gehoorproblemen, pijnlijke gewrichten, kramp, vermoeidheid, wallen, huidproblemen, jeuk, haaruitval, verkoudheid, tandproblemen, constant koud hebben, neusbloedingen, geheugenproblemen, depressie, paniekaanvallen, humeurigheid, obsessies, pleinvrees, agressiviteit, hyperseksualiteit, stuipen, epilepsie, schildklierproblemen, onvruchtbaarheid, impotentie, miskramen, aangeboren misvormingen, mentale achterstand, verzwakt immuunsysteem, hartklachten, adergezwellen en hersentumoren.

De lijst is nog vele malen langer en alleen op basis van bovenstaande klachten, denk ik dat het een goed idee is om light producten uit je leven te bannen.

Afgezien van de zoetstoffen die worden gebruikt, zijn het ook producten die gestript zijn, zoals ik vertelde in mijn vorige post over de voedingsmiddelenindustrie. Het lichaam herkent voedsel het beste in zijn natuurlijke vorm. Dus volle producten en dus geen magere producten. En als je logisch nadenkt, begrijp je ook dat je van magere producten veel meer nodig hebt dan van volle producten. Ga maar na: een bakje volle romige yoghurt vult veel beter dan een bakje magere derrie, toch?

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This