Stoofpotje_kikkererwten_boerenkoolBoerenkool is een van de meest gezonde groenten op aarde. Sinds kort heeft boerenkool zelfs de status “Superfood” gekregen en dat is niet voor niets. Boerenkool bevat heel veel vitamines en mineralen die volop in deze bijzondere groente aanwezig zijn. Boerenkool bevat meer vitamine C dan sinaasappels. Maar ook vitamine B1, B2, B3, B6, B11, E en K zijn goed vertegenwoordigd. Verder is boerenkool rijk aan calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium en mangaan. Bovendien zitten er veel eiwitten en vezels in deze veelzijdige groente.

Uit meerdere onderzoeken is naar voren gekomen, dat boerenkool preventief zou werken tegen kanker. Dit komt doordat boerenkool veel antioxidanten bevat en stofjes die ontstekingen tegengaan. Daarnaast bevat boerenkool, zogenaamde glucosinolaten, stoffen die meehelpen kankercellen te bestrijden.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, bevat boerenkool maar liefst 45 verschillende flavonoïden, die elkaars werking versterken. Boerenkool kun je goed gebruiken om je lichaam te ontgiften en werkt tegen allerlei welvaartsziekten. Deze groente past dus helemaal thuis in een gezond eetpatroon en daarom hier eens een ander recept dan stamppot. Overigens kun je boerenkool ook prima verwerken in smoothies.

Wat zit erin?

250 gram boerenkool
200 gram tomatenblokjes
1 eetlepel olijfolie
1 ui
½ theelepel komijn
½ theelepel korianderzaad
200 gram gekookte kikkererwten
2 eetlepels peterselie
Keltisch zeezout & versgemalen peper

Hoe maak je het?

Snijd de ui fijn en scheur de boerenkool in stukjes. Fruit de ui gedurende 2 minuten in olijfolie. Stoof de boerenkool 2 minuten mee. Roer de tomatenblokjes, de kikkererwten, komijn en korianderzaad door de groenten. Stoof alles gedurende 20 minuten. Breng op smaak met versgemalen peper en Keltisch zeezout en strooi de gehakte peterselie erover

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This