stoofpotje met saucijzenDoor de jaren heen zijn we wat bang geworden om vetten te eten, met name dierlijke vetten. Deze zouden in verband worden gebracht met hart- & vaatziekten. De afgelopen jaren zijn we massaal overgestapt op plantaardige vetten. We laten de roomboter staan en denken 2 keer na voordat we een speklapje kopen. Toch is het aantal gevallen met hart- en vaatziekten niet gedaald, sterker nog het aantal groeit nog steeds.

In de oertijd kwamen er geen hart- en vaatziekten voor en toen zat men ook niet te mopperen als men geen mager vlees kreeg. Alles werd toen gebruikt van het dier en gewoon gegeten. Dierlijke vetten passen het meest bij onze eigen vetten, het is wat ons lichaam herkent. Industrieel verwerkte plantaardige vetten, kunnen heel rare reacties geven in ons lichaam. Margarine is bijvoorbeeld 1 molecuul verwijderd van plastic en ons lichaam herkent dit niet als voedsel.

Zonder te overdrijven, is het goed om regelmatig gezonde vetten te nuttigen. Een varkensvleesproduct van biologische oorsprong is prima. Het liefst van een boerderij waar het dier lekker in de zon heeft gelegen, omdat varkens vitamine D opslaan in hun buikvet en dat kunnen we met het waterige zonnetje in Nederland hard gebruiken. Tijd voor een vet goed en lekker recept.

Wat zit erin?

Ingrediënten voor 2 personen:
2 varkenssaucijzen
50 gram reuzel
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2 stengels bleekselderij, in reepjes
1 venkelknol, in reepjes
2 takjes tijm
snufje saffraan
450 gram krieltjes in schil, in partjes
200 ml witte wijn
200 ml kippenbouillon
Keltisch zeezout & versgemalen peper naar smaak

Hoe maak je het?

Verhit de reuzel in een pan en braad hierin de saucijzen rondom bruin. Neem ze uit de pan en schep 2 eetlepels reuzel over in een stoofpan. Voeg een glas water toe aan de rest van de reuzel en roer even door totdat je een mooie jus hebt. Zet deze apart, voor een ander gerecht.

Verhit de 2 eetlepels reuzel die je hebt overgeschept en fruit daarin de ui op een laag vuur in ongeveer 2 minuten tot deze glazig ziet. Voeg de knoflook, bleekselderij en venkelknol toe en roerbak gedurende circa 4 minuten. Voeg vervolgens de aardappels, tijm, saffraan en saucijzen toe. Giet daarover de bouillon en de wijn. Breng het geheel aan de kook en laat een paar minuten door koken. Leg het deksel op de pan en laat nog circa 20 minuten op een zacht vuur stoven. Breng verder op smaak met Keltisch zeezout en versgemalen peper.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This