Aan rode kool worden geneeskrachtige eigenschappen toegekend. Zo zou ze helpen tegen darmkanker en diabetis mellitus. Ook is deze groente goed voor je lever en hart. Rauwe rode kool zou beter zijn dan gekookte, alleen kan ons lichaam de rauwe variant niet zo goed verwerken als gekookte rode kool. Daarom is het slim om een stamppot te maken van verse rode kool, waarin je het kookvocht van de kool gebruikt. De vitamines en mineralen die de kool aan het water heeft afgegeven tijdens het kookproces, neem je dan alsnog tot je. Slim toch?
Wat heb je nodig?
Voor de rode kool met appeltjes:
1 rode kool (= ongeveer 1,5 kg)
9 zoetzure appels van het seizoen
1 dessertlepel kaneel
3 laurierblaadjes (of 6 kleintjes)
9 kruidnagels
3 eetlepels appel-perenstroop
3 eetlepels honing
750 ml water
Keltisch zeezout
Zwarte peper
Voor 1 stamppot voor 4 personen:
1 kg aardappels, geschild in blokjes
Een derde van de rode kool met appeltjes
3 juslepels vocht van de rode kool
Keltisch zeezout
Hoe maak je het?
Snijd de kool in dunne reepjes. Schaven kan ook. Breng aan de kook in het water. Schil ondertussen de appels, snijd ze in blokjes en meng ze in een schaal met de kaneel. Als de kool aan de kook is, voeg dan de laurierblaadjes, kruidnagels, peper en zout toe. Als je de appels klaar hebt, kun je die ook toevoegen, alsmede de stroop en de honing. Roer alles goed door elkaar. Laat op een laag vuur, circa 30 minuten sudderen. Nadat je de kool op hebt gezet, zet je ook de aardappelen op, net onder water met wat Keltisch zeezout. Giet de kool af boven een schaal en haal de kruidnagels en laurierblaadjes eruit. Als de aardappelen gaar zijn, giet je die ook af en laat even droogkoken op een hoog vuur. Voeg 1/3 e van de rode kool met appeltjes toe en stamp goed door. Voeg 3 juslepels opgevangen vocht van de rode kool toe en roer goed door elkaar.
Lekker met hachee.