snertIk vond het er echt weer voor, een lekkere grote pan snert. Het wordt kouder en het mistige weer gaf de doorslag. Na een ochtendje hout lopen voor de haard, moet er een lekkere kom snert op tafel komen. De voedzame variant wel te verstaan, dus ook in deze soep maak ik gebruik van biologisch vlees en botten. De botten bevatten glucosamine die ook voor onze botten weer heilzaam zijn. Heb je in de winter last van je gewrichten? Zorg dan dat je een voorraad echte bouillon van biologische botten in de vriezer hebt, zodat je je lichaam dagelijks van een kopje heilzame soep kunt voorzien.

Maar er is nog een goede reden om nu al te beginnen met het maken van snert. Erwten, het hoofdingrediënt van deze heerlijk rijk gevulde soep, barst uit zijn kleine voegjes van de vitamines. Vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11, C, E en K zijn rijkelijk aanwezig in dit peulvruchtje. Ook bevat hij een grote verscheidenheid aan mineralen zoals kalium, fosfor, zink, magnesium, koper en ijzer. Bijzonder voedzaam dus en het vult ook nog eens erg goed.

En als je van roggebrood houdt, neem dat er dan lekker bij en ja dat plakje gerookte spek mag er ook op. Roggebrood bevat 4 keer meer vezels dan witbrood en veel minder calorieën. Verder is roggebrood rijk aan mangaan, fosfor, koper, magnesium en vitamine B5. Het helpt diabetes en hart- & vaatziekten voorkomen. Bovendien draagt het bij aan gewichtsverlies!

Wat heb je nodig?

200 gram varkenspootjes (ja echt)
450 gram hips (bovenkant varkenspoot)
100 gram spek met zwoerd (bijvoorbeeld buikspek)
1 rookworst
500 gram spliterwten
2 grote uien, gesnipperd
1 grote winterwortel, in halve plakjes
2 preien, in halve ringen
1 knolselderij met loof, in blokjes – loof grof gehakt
2 aardappels
3 liter water (kan na verloop van tijd meer worden)
Keltisch zeezout
Roggebrood en eventueel plakje spek

Hoe maak je het?

Spoel de spliterwten in een zeef onder stromend water. Doe de varkenspootjes, hips en spek in een pan met de erwten en vul de pan met water tot alles net onder water staat. Breng het geheel aan de kook en schep het schuim dat ontstaat eraf met een schuimspaan. Laat dit een uurtje koken, als je de groenten nog niet hebt voorbereid, kun je die nu wassen, schillen en snijden. Doe de schoongemaakte groenten in de pan met 2 tot 3 eetlepels Keltisch zeezout (voorzichtig beginnen, je kunt altijd nog zout toevoegen) en verhit op laag vuur totdat de erwten gaar zijn. Dat duurt wel een paar uur. Beste is dus om snert in de ochtend of begin van de middag te maken.

Haal het vlees uit de pan, verwijder de botjes en huid en snijd het vlees fijn. Vet en kraakbeen kun je eventueel in een blender doen met wat van het vocht uit de soep en terug in de pan doen. Heel gezond, als het van biologisch vlees is. Gruwel je van dit idee, dan gewoon niet doen. Haal het zwoerd van het spek als dat eraan zit, snijd het spek in blokjes. Doe het vlees terug in de pan. Laat nog even sudderen. Voeg vervolgens de worst in plakjes aan de soep toe en laat de soep afkoelen. De soep kan nu dik worden en de volgende dag gegeten worden. De koude soep kun je in porties verdelen en invriezen.

Soep altijd in de pan opwarmen op een zacht vuurtje. Nooit in de magnetron, want dan gaan alle voedingswaarden verloren!

Betaalbare biologische varkenspootjes, buikspek en overheerlijke rookworst zonder e-nummers vind je bij OKvlees.nl

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This