Schil jij je groenten en fruit?
Toen we nog in Nederland woonden, had ik een moestuin. Bovendien had ik een grote blender waarin in iedere morgen smoothies maakte om mijn dag mee te beginnen. In die smoothies ging van alles inclusief bladeren en schillen. Want weet je wat het geval is? De meeste vezels, vitamines en mineralen van groenten en fruit bevinden zich in en net onder de schil, in de stronken en aanhechtingen. Dat betekent dus dat het eeuwig zonde is om je groenten en fruit van al dat waardevols te ontdoen.
Veel mensen denken dat door groenten en fruit te schillen, ze de pesticiden wegschillen. Helaas is dat niet het geval. Als groenten en fruit bespoten zijn, dan zitten de pesticiden in het hele product. Wil je geen pesticiden binnen krijgen, dan is biologische groenten en fruit een betere keuze.
Hoe dan ook: gooi niets meer weg, je kunt het echt overal voor gebruiken, zoals:
Soep
Bladeren en stronken kun je heel goed verwerken in soep. Dit is ook superhandig als je kinderen hebt die niet van groenten houden en je wel wilt dat ze de nodige groenten binnenkrijgen. Dit soort groentesoepen zijn super eenvoudig te maken.
Kijk hier voor voorbeelden.
Zo vind je hier bijvoorbeeld een heerlijke soep van wortelloof en een soep van zoete aardappel en courgette, waar je dus lekker de schil om de zoete aardappel kunt laten zitten. En als je broccolisoep maakt, dan kun je gewoon de hele stronk erin gooien.
Roerbakken
Bladeren laten zich heel goed roerbakken. Nadat je ze goed gewassen hebt, kun je ze in reepjes snijden en roerbakken met olijfolie, knoflook en ui bijvoorbeeld.
Stamppot
Bladeren zijn ook heel goed te verwerken in stamppotten. Als je niet zeker bent van de smaak van bladeren, kun je ze combineren met wortel bijvoorbeeld.
Smoothie
Schillen, bladeren en stronken kun je prima verwerken in sapjes en smoothies. Als je een smoothie maakt is het voor de smaak goed om er altijd een appel bij te doen.
Voor voorbeelden van smoothies, kun je hier kijken.
Als je citrusfruit gebruikt in smoothies, laat je een stukje van de schil zitten en de rest rasp je eraf voor later gebruik.
Als je een kiwi gebruikt in een smoothie kun je de schil gewoon laten zitten. Ook in kleine stukjes is kiwi met schil prima te eten.
Drogen
Citrusschillen laten zich fantastisch drogen, waardoor je ze langer kunt bewaren. Je kunt de schil van de vrucht af raspen en de rasp goed laten drogen om vervolgens te bewaren in een pot. De rasp kun je gebruiken in smoothies, (fruit)salades en stoofpotjes bijvoorbeeld.
Naast gedroogde citrusschillen zijn gedroogde uienschillen ook perfecte smaakmakers.
Als zoetstof
Gebruik de schillen van zoete uien, maal deze fijn, en voeg er wat kaneel, vanille en bijvoorbeeld speculaaskruiden aan toe, goed schudden en je hebt een supergezonde zoetvervanging!
Als kleurstof
Uienschillen kun je gebruiken als kleurstof om bijvoorbeeld marsepein mee te kleuren. De schillen van rode uien geven bijvoorbeeld een mooie roze kleur, de witte/gele schillen een zacht gele kleur. Maal de schilletjes fijn in de blender en voeg al draaiende steeds wat warm water toe, tot je een soort papje hebt. Dit kun je als kleurstof gebruiken.
Composthoop
Alles wat je niet eet omdat je het niet lekker vindt of omdat je het niet op krijgt, kun je kwijt aan de composthoop. Zo ontstaat er weer vruchtbare grond om nieuwe groenten en fruit op te laten groeien.
Heeft dit bericht je geïnspireerd en ga je ook meer schillen, bladeren en stronken gebruiken? Of deed je dat misschien al? Laat het me weten. Ik ben benieuwd naar je verhaal.
geef hieronder je reactie
1 Reactie
Een reactie versturen
Zijn we al vrienden op social media?
Ik gebruik al een jaartje ofzo bio citrusfruit met schil in mijn groente smoothie.
Drink hievan 1 liter per dag met halve citrus fruit.
Bv citroen (bergamot)appelsien
Wat ik maar kan krijgen maar wel bio.
En het liefst zo bitter mogelijk.