sashimi sojaOp het Japanse eiland Okinawa wonen de meeste mensen die honderd jaar of ouder zijn. Deze mensen zijn niet alleen oud, maar ze zijn ook nog eens topfit, iets wat je in de Westerse wereld niet zo vaak ziet gebeuren. Als we hier zouden leven zoals de mensen op Okinawa, dan zouden er een hoop cardiologen en oncologen zonder werk komen te zitten en er zouden geen wachtlijsten meer zijn voor de verpleeghuizen.

Op dit eiland worden veel verse groenten gegeten. Daarnaast eet men vette vis met Japanse sojasaus. Het geheim van deze sojasaus is dat hij gefermenteerd is en gefermenteerde sojaproducten zijn heel erg goed voor je.

Gefermenteerde soja

Als je sojaproducten wilt eten, is het belangrijk om te kiezen voor gefermenteerde soja. Niet-gefermenteerde sojaproducten zijn een aanslag op je gezondheid. Soja kan de opname van vitamines en mineralen verhinderen, daarnaast verstoren ze de werking van enzymen in je lichaam. Alsof dat nog niet genoeg is, schopt niet-gefermenteerde soja je hormoonhuishouding in de war.

Waarschijnlijk waren de Japanners hier al enige tijd van op de hoogte en daarom gebruiken zij alleen gefermenteerde sojaproducten. Door het fermentatieproces verdwijnen de schadelijke stoffen en blijven alleen de voordelen over. De reden dat Japanners vis eten met sojaproducten is dat vis eventueel achtergebleven nadelige stoffen, onschadelijk maakt.

De isoflavonen in soja gaan kanker en aderverkalking tegen. Zou dit de reden zijn waarom er op het eiland Okinawa zoveel ouderen zo gezond zijn? Verder heeft sojasaus een bijzonder gunstig effect op je spijsvertering. Zeker als je wilt afvallen, dan is het een goed idee om gefermenteerde soja te gebruiken bij je maaltijden. Voor mensen met een glutenallergie, is er ook Japanse sojasaus beschikbaar.

Vette vis

Van vette vis weten we inmiddels allemaal wel dat het erg gezond is voor lichaam en geest. De omega 3 die in ruime hoeveelheid in vette vis voorkomt, is essentieel voor je hersenen. In omega 3 zit DHA en dat is in grote mate aanwezig in je hersen-, zenuw- en oogweefsel. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat omega 3 een positief effect heeft op je stemming en gedrag.

Verder zorgt omega 3 voor een gezond cholesterol niveau en heeft een gunstig effect op je hormoonhuishouding.

Zie je hoe deze twee voedingsmiddelen samen een bijzonder gezonde maaltijd vormen? Zeker als je last hebt van je hormoonhuishouding, kan ik je van harte aanbevelen om jezelf regelmatig te trakteren op sashimi met Japanse sojasaus.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This