runderbouillonEchte bouillon getrokken van biologische botten is goud waard! Er zitten zoveel vitamines en mineralen in botten van gezonde dieren, daar kun je je gezondheid enorm mee boosten. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kreeg vroeger kippensoep als ik ziek was. Maar dan echte ouderwetse kippensoep, met bouillon getrokken van sterke kippenbotten. Ik was zo weer beter. Tegenwoordig kiezen we uit gemak liever voor een bouillonblokje of soep uit een zak. Niet doen! Doe je lijf een plezier en maak je eigen bouillon. In botten zit glutamine en dat is bijzonder helend voor je darmen. Ook zit er collageen in en dat houdt je bloedvaten soepel en is goed voor je huid. De gelatine in de gewrichten is op haar beurt weer goed voor jouw gewrichten.

Het is niet veel werk, kost wel wat tijd voordat het klaar is, maar als je een paar liter maakt, kun je de boel invriezen en uit de vriezer halen wanneer je een soepje wilt maken. Wekken kan ook, maar daar ben ik zelf nog niet zo handig mee.

Wat heb je nodig?

Alle ingrediënten zijn biologisch:
2 kg botten (als je ook vlees in je bouillon wilt, neem dan ook een schenkel erbij)
5 liter koud water
1 eetlepel appelazijn
1 grote wortel
1 grote ui
1 prei
2 eetlepels Keltisch zeezout

Hoe maak je het?

Doe de botten in de pan met koud water en voeg de appelazijn toe. De appelazijn trekt calcium, magnesium en kalium uit de botten in het water, zodat jouw soepje daar straks vol van zit voor jouw gezondheid. De appelazijn proef je later niet meer terug in je bouillon. Laat dit zo een nacht staan.

Breng dit de volgende dag aan de kook en schep het schuim dat ontstaat met een spatel weg. Dit zijn slecht verteerbare eiwitten, die je niet in je bouillon wilt. Als het schuimen ophoudt, doe je de wortel, ui, prei en het Keltisch zeezout in de pan en laat dit 4 tot 8 uur sudderen op een sudderplaatje. Heb je geen sudderplaatje? Hier vind je sudderplaatjes voor alle warmtebronnen.

Hoe langer je de bouillon laat sudderen, hoe meer heilzame stofjes er in je soepje komen. Eventueel kun je de merg uit de botten, vet en flubbertjes in de blender doen en door je bouillon heen. Dit zorgt voor nog meer heilzame stoffen. Sinds ik deze bouillon regelmatig eet, heb ik geen last meer van mijn gewrichten. Heb je er ook een schenkel in, snijd dan het vlees eraf en voeg in kleine stukjes in je soep. Als je heldere bouillon wilt, doe deze dan door een zeef. Bewaar de bouillon in de vriezer in liters en/of halve liters (voor stoofpotjes e.d. heb je vaak een halve liter bouillon nodig) of maak gewoon lekker een grote pan soep naar keuze van je bouillon.

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This