Als je net als ik niet van dat zogenaamde lang vers brood eet, maar gewoon ouderwets brood dat na een dag oud is, dan blijf je wel eens met wat brood zitten, zeker als je beperkt ruimte in je vriezer hebt. Je kunt het natuurlijk aan de eendjes geven of lekker in de broodrooster doen, maar je kunt er ook eens iets bijzonders van maken, zoals deze Toscaanse broodsalade. Als je deze een keer geproefd hebt, zal er niet zo snel meer brood naar de eendjes gaan, denk ik.

Wat zit erin?

Voor 2-3 personen:
300 gram oud brood (spelt), in blokjes
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel verse rozemarijn, fijngehakt
500 gram tomaten, in blokjes zonder zaadlijsten
1/2 komkommer, in blokjes, zonder zaadlijsten
1 kleine (rode) ui, in blokjes
10 kalamata olijven, ontpit
10 basilicumblaadjes, gescheurd
2 muntblaadjes, fijngehakt
1/2 eetlepel majoraan, fijngehakt

Voor de dressing:
2 kleine tomaten
60 ml olijfolie
1 eetlepel rode wijnazijn
1/2 eetlepel balsamicoazijn
2 kleine teentjes knoflook
Keltisch zeezout en versgemalen peper naar smaak

Hoe maak  je het?

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Vermeng de brood blokjes met de rozemarijn en olijfolie. Verdeel ze over een bakplaat en bak ze in 5 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen.

Verwarm voor de dressing een koekenpan en bestrijk het vel van de kleine tomaten met een beetje olijfolie. Bak deze hele tomaten in de pan tot ze helemaal zwart zijn. Pureer ze met de rest van de olijfolie, de azijn, knoflook en peper en Keltisch zeezout. Zet even weg.

Leg brood, tomaten, komkommer, ui, olijven en de basilicumblaadjes in een kom. Voeg de fijngehakte munt en majoraan toe. Meng alles goed door elkaar. Schenk de dressing erover en meng hem goed door de salade. Laat de salade 10 minuten staan voordat je hem opdient.

Translate »