Stamppot van snijbiet

Met gehakt en pecannoten

Porties

3

Klaar in:

40 minuten

Kcal:

625

Kosten:

€ 2,30 p.p

 
Introductie

Over dit recept

Recept van SlimLin

Soms heb je van die dagen dat je zomaar per ongeluk een heel lekker gerecht maakt, puur op gevoel. Dat gebeurde deze dag. Ik had al een tijdje geen auto beschikbaar en deed alles op de fiets en te voet. Heel gezond natuurlijk, alleen met regenachtig weer heb ik niet altijd zin om de deur uit te gaan. Toevallig stond de snijbiet in mijn moestuin me gezellig aan te staren en had ik nog wat aardappelen liggen. In de vriezer vond ik nog een pakje gehakt en een idee was geboren.

Geschikt voor:

SlimLin, Suikervrij

Allergenen:

Ei, noten

Wat zit erin?
  • 900 gram aardappelen, geschild en in blokjes
  • 250 gram snijbiet
  • 300 gram half-om-half gehakt
  • 1 eetlepel roomboter of reuzel
  • 1 eetlepel Belgische mayonaise
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1/4e theelepel zwarte peper
  • Keltisch zeezout naar smaak
  • 30 gram pecannoten

Voedingswaarden

Snijbiet is een heerlijke bladgroente die een heerlijke smaak heeft. Het is familie van spinazie en bevat ook, net als spinazie, heel veel vitamines. Het leuke van snijbiet is dat er heel veel vitamine K in zit, maar liefst 692% van de ADH. Vitamine K is goed voor onze botten en zorgt ervoor dat ons bloed kan stollen als het nodig is.

Andere vitamines die royaal aanwezig zijn in snijbiet zijn pro-vitamine A, vitamine B2, B6, B11, C en E. Ook mineralen vinden we in ruime hoeveelheden in snijbiet, zeker als je je moestuintje mineraliseert met Keltisch zeezout. Calcium, fosfor, ijzer, kalium, magnesium, mangaan en natrium. Dat laatste proef je ook echt in de groente, de bladeren zijn een beetje ziltig.

Snijbiet kun je ook heel makkelijk laten groeien in je moestuin. Het wil zelfs heel goed groeien in balkonbakken of in de vensterbank. Goed voeden en je hebt heel gezonde bladgroenten in huis.

  • Eiwit 18% 18%
  • Koolhydraten 41% 41%
  • Vet 41% 41%

Hoe maak je het?

Stap 1

Kook de aardappelen in water met wat Keltisch zeezout gaar.

Stap 2

Was ondertussen de snijbiet en snijd fijn.

Stap 3

Verhit de boter in een koekenpan en rul hierin de gehakt, bestrooi met Keltisch zeezout, kerriepoeder, kurkuma en zwarte peper. En bak gaar. Doe het gerulde gehakt in een kom en voeg water bij het bakvet om er een jus van te maken.

Stap 4

Giet de aardappelen af en kook ze droog. Stamp ze en voeg de snijbiet toe. Roer goed door en voeg de mayonaise toe om er een geheel van te maken.

Stap 5

Serveer de stamppot met het gehakt en de jus.

Stap 6

Strooi de pecannoten erover.

Translate »