Na Halloween, kun je bij veel supermarkten pompoenen voor een prikkie kopen en dat is voor mij een goede reden om een lekkere pompoensoep te maken. De basis van mijn pompoensoep is heilzame kippenbouillon. Het recept voor de bouillon vind je hier. Deze bouillon barst van de mineralen en andere gezonde stofjes voor je lijf, die je zeker in de herfst heel goed kunt gebruiken.
Pompoen is een superfood
Maar ook pompoen is erg gezond. Pompoen bevat heel veel bètacaroteen, een krachtige antioxidant die je lichaam helpt beschermen tegen vrije radicalen. Bètacaroteen is ook goed voor je immuunsysteem, je ogen, botten, tanden en huid. Verder bevat pompoen vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B11, C en E. Naast deze lange lijst aan vitamines, bevat pompoen ook een heleboel mineralen, zoals koper, ijzer, kalium, fosfor, magnesium en zink. Ook barst de pompoen van de fytonutriënten. Fytonutriënten helpen het lichaam allerlei processen op te starten. En alsof hij nog niet vol genoeg zit, bevat de pompoen ook veel omega 3 vetzuren en daarmee is pompoen bijzonder goed voor de hersenen. Al met al een echte superfood dus!
Ik heb een lekkere extra voedzame pompoensoep gemaakt, waar de allerkleinsten ook van smullen.
Wat heb je nodig?
1 pompoen, geschild in blokjes (pitjes kun je bewaren om te roosteren)
1 liter kippenbouillon (recept vind je hier), warm
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
scheutje olijfolie
1 grote winterwortel, in plakjes
sap van een halve sinaasappel
Hoe maak je het?
Zet een grote kookpan op het vuur met de olijfolie en fruit hierin de ui tot hij glazig ziet. Voeg de knoflook toe en bak even mee. Bak vervolgens even de wortel en de pompoen mee. Blus af met de warme bouillon en breng aan de kook. Laat vervolgens op een zacht vuurtje pruttelen tot de pompoen en wortel zacht zijn. Haal de pan van het vuur en pureer het geheel tot een gladde soep. Voeg als laatste de sinaasappelsap toe.